Municipalitatea suceveană vrea să rezolve parţial criza locurilor de parcare, cu care se confruntă locuitorii din aproape toate cartierele, prin punerea în practică a unei decizii de Consiliu Local prin care se impun o serie de restricţii celor care deţin autovehicule de mari dimensiuni. Mai exact, „este interzisă parcarea autovehiculelor destinate transportului de mărfuri, care au masa totală autorizată mai mare de 3,5 tone sau lungimea mai mare de 5 metri, precum şi a autovehiculelor de transport persoane, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, pe spaţiile dintre blocuri sau pe arterele de circulaţie aparţinând domeniului public sau privat al municipiului”, conform prevederilor HCL 155/2011, la care au fost aduse o serie de amendamente la finele anului trecut.
Primele controale de punere în aplicare a acestor restricţii au avut loc ieri, iar în numai 3 ore Poliţia Locală a dat 32 de avertismente scrise şi verbale.
În cazul nerespectării acestora, se va trece la aplicarea de amenzi, cuprinse între 500 şi 2.500 de lei pentru persoane juridice sau 250-1.000 de lei pentru persoane fizice.
Această măsură a fost considerată necesară deoarece, în orice cartier ai merge, tiruri, camioane, camionete, autoutilitare şi microbuze de transport marfă sau persoane sunt parcate în faţa blocurilor, pe străduţe înguste, unde de abia se poate circula şi când sunt parcate două maşini mici, pe trotuarele pe care ar trebui să meargă pietonii sau pe spaţiile verzi, care dispar de la un an la altul, pentru a face loc noilor maşini care apar în zonă.
„Parcările de reşedinţă amenajate de primărie rezolvă doar parţial criza locurilor de parcare. Din nefericire, chiar şi aceste câteva locuri de parcare existente sunt deseori ocupate de unele persoane care nu înțeleg că trebuie să respecte legislația în vigoare. Dar există o decizie de Consiliu Local care prevede clar că pe străzile municipiului Suceava (indiferent de categoria acestora) nu au voie să parcheze autovehicule destinate transporturilor de mărfuri/persoane a căror lungime este mai mare de 5m sau cu o masă totală mai mare de 3,5 tone”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, care a avut iniţiativa acestui proiect de hotărâre, aprobat de deliberativul local.
Legalitatea acestui demers vine ca urmare a faptului că la baza eliberării autorizației de transport marfă/persoane a acestor vehicule a stat și un document în care proprietarul lor arată unde vor fi garate acestea (parcare privată sau închiriată, în nici un caz domeniul public).
Practic, deţinătorii acestor autovehicule au obligaţia de a le asigura parcarea numai în incinte sau spaţii aflate în proprietate sau închiriate, pe bază de contract, precum şi în parcări special amenajate.
Aceste prevederi se aplică şi autovehiculelor aflate în tranzit prin municipiul Suceava.
( 6 ian 2016, 12:51:28