Universitatea din Suceava a încheiat parteneriate de colaborare cu trei tineri cercetători, aceştia urmând să se întoarcă din străinătate pentru a se alătura echipei noului centru de cercetare şi dezvoltare al USV – MANSiD – dotat cupeste 100 de echipamente ultraperformante, unele de peste 100.000 de euro.
„Echipamentele sunt impresionante şi sperăm să obţinem atât rezultate în domeniul cercetării, cât şi rezultate în atragerea de resurse umane”, a menţionat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, coordonatorul ştiinţific al MANSiD, cel mai mare proiect de cercetare din istoria Universităţii din Suceava.
Prorectorul Mihai Dimian a mai precizat că la finele anului 2015 Senatul USV a aprobat invitarea a trei specialişti care şi-au finalizat studiile şi şi-au desfăşurat activitatea de cercetare în străinătate. Colaborarea se va desfăşura pe o perioadă de şase luni, cu posibilitate de prelungire.
Vor lucra la USV în domeniul cercetării: Carmen Mihoc – doctor al Universităţii din Rostok, care şi-a desfăşurat activitatea de cercetare în Germania, Marinela Dîrţu - doctor şi cercetător la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, şi Alin Căilean, doctor al Universităţii Versailles, Franţa, şi al Universităţii din Suceava.
Salarii de 4-5 ori mai mari în industrie decât în învăţământul superior
Odată cu noua infrastructură de cercetare, Universitatea vrea să implice cadrele didactice şi doctoranzii în activități de cercetare, dar urmăreşte și atragerea de specialiști din străinătate în instituțiile de cercetare din România.
„Dorim să formăm o resursă umană pentru cercetare, atât pentru Universitate, cât şi pentru firmele din zonă”, a specificat prorectorul USV. Mihai Dimian a explicat că este foarte greu ca Universitatea să-şi menţină resursa umană, în condiţiile în care sunt domenii unde industria oferă salarii de 4-5 ori mai mari decât în universitate.
„Nu putem merge doar pe sacrificiul persoanelor implicare şi pe dedicaţia pentru învăţământ fără să încercăm să ţinem pasul cu industria. Nu spun să ajungem la salarii de 4-5 ori mai mari, dar salarii comparabile, care să compenseze ulterior cu faptul că ai o mai mare libertate în alegerea subiectelor şi dorinţa de a face cercetare. Dacă dorim să menţinem persoane de calitate în Universitate trebuie să oferim poate chiar şi acea reducere de taxe. Faptul că firmele din IT au reduceri de taxe pentru angajaţi, iar noi pentru că suntem în educaţie nu avem reduceri de taxe creează deja un deficit de 30% în ceea ce priveşte salariile”, a spus Dimian.
Acesta a sugerat autorităţilor locale şi judeţene să gândească o abordare diferită în ceea ce priveşte motivarea tinerilor cadre didactice şi cercetători, o sugestie în acest sens fiind construcţia unor locuinţe ANL pentru cadrele didactice tinere.