Elevii şi preşcolarii Şcolii Primare din satul Glodu, comuna Panaci, vor învăţa în condiţii decente după ce unitatea a fost reabilitată şi modernizată în cadrul unui proiect derulat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, de GAL – Bazinul Vatra Dornei.
Clădirea ce adăposteşte şcoala şi Căminul Cultural a fost construită în anul 1920, înainte de începerea lucrărilor fiind într-o stare avansată de degradare.
Școala a fost recompartimentată și dotată cu grupuri sanitare pentru elevi și profesori, săli de curs spațioase și luminoase, o cancelarie funcțională, parchet, încălzire centrală, modernizarea unităţii costând 115.000 de euro. De asemenea, şi Căminul Cultural Glodu, de la parterul clădirii, a fost modernizat și reutilat după normele europene.
Deşi a funcţionat în regim de şcoală gimnazială, în prezent la Școala Glodu învaţă 26 de preşcolari şi elevi din clasele 0-IV, şcolarii fiind organizaţi într-o singură clasă cu regim simultan.
„În clădire învaţă 26 de elevi şi preşcolari. Şcoala se află la 18 kilometri de şcoala de centru, astfel că este foarte important ca ea să funcţioneze în continuare pentru copiii din sat. De-a lungul timpului, clădirea construită în 1920 a avut parte doar de câteva cârpeli, sălile erau slab dotate, mobilierul era vechi, donat de nişte austrieci în urmă cu ani de zile, podeaua era foarte veche, din lemn, sobele erau deteriorate. Cred că s-a intervenit la timp pentru a salva şcoala”, a opinat Mitrela Verdeșescu-Buzilă, directorul şcolii. Aceasta a mai menţionat că va depune toată documentaţia necesară în vederea autorizării clădirii din punct de vedere sanitar.
Şcoala gimnazială din comună este în plin proces de modernizare
Lucrările din satul Glodu au fost recepţionate în cea de-a doua zi de Crăciun. După slujba de sfințire, oficiată de un sobor de preoți, a luat cuvântul primarul comunei - Vasile Cozan, care a facilitat modernizarea școlii, prin accesarea, câștigarea și implementarea proiectului. În expunerea sa, edilul a enumerat doar o parte din piedicile care au stat în demararea acestui proiect, lunga și obositoarea așteptare, eventualele incertitudini și ezitări, dar în același timp a subliniat imensa bucurie prilejuită de finalizarea cu succes a lucrărilor de reabilitare. El le-a dat asigurări tuturor celor de față că lucrările au fost executate cu multă responsabilitate, iar calitatea acestora este garantată.
Printre cei prezenți care au luat cuvântul s-au numărat reprezentanți ai Prefecturii Suceava, foste și actuale cadre didactice ale școlii, conducerea şcolii.
De menţionat că o altă școală de pe raza comunei Panaci care se află în plin proces de extindere și modernizare este Școala Gimnazială Panaci, la care lucrările sunt programate să fie finalizate în 2016.