Grupul folcloric „Gura Izvorului” al Şcolii Gimnaziale Vatra Moldoviţei, coordonat de prof. Ilaria Puşcă, a fost desemnat câştigătorul Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia”. Ajuns la ediţia cu numărul 47, festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduieşte Sighetul şi, pe lângă reprezentanții satelor şi ansamblurile folclorice maramureşene, la Sighet merg şi iubitori ai obiceiurilor strămoşeşti din alte regiuni ale țării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc.) şi din alte țări.
„Am simțit cu toții oameni cu adevărat însetaţi de frumos. Festivalul a presupus alaiul grupurilor, momentele oferite în punctele de spectacol şi mai apoi un program pe scena evenimentului. La alai ne-am prezentat cu <boii vii>, precum au zis cei de acolo, doi boi frumoşi la un plug cu roţi de lemn. În coarne au avut ştergar şi colac, jugul a fost împodobit, iar în plug am avut un brăduţ, simbol al vieţii veşnice”, a declarat coordonatorul grupului folcloric, prof. Ilaria Puşcă.
30 de ansambluri şi-au dat concursul la Festivalul „Marmaţia”, care se desfăşoară sub forma unui alai al satelor şi al carelor alegorice ce are loc pe străzile oraşului. Fiecare formație (îmbrăcată în portul popular specific zonei din care a venit) prezintă un colind, un joc cu măşti sau un obicei specific de iarnă. După epuizarea momentului paradei, grupurile participante susțin un spectacol de gală, în care îşi prezintă o parte din repertoriul propriu.
„Ne-am bucurat că oamenii ne-au aclamat, cred că reacţia lor a stabilit, în final, câştigătorii”, a mai completat Ilaria Puşcă.
Pe scena Festivalului, cei 35 de membri ai Grupului folcloric „Gura Izvorului” au avut un program specific sărbătorilor de iarnă – colinde, urătură, strigare, jocul caprei, jocul ursului, semănat, oraţie la colac.
Grupul folcloric a fost înfiinţat în urmă cu 20 de ani şi este alcătuit din elevi, părinţi ai acestora şi profesori.
Prima ediţie a Festivalului „Marmaţia” a avut loc în anul 1969, de când se organizează fără întrerupere, devenind un eveniment de referinţă pentru zona Maramureşului. Pluguşorul din Vadu Izei este cel care an de an are onoarea să deschidă festivalul celor mai frumoase şi vechi obiceiuri strămoşeşti din Ţara Maramureşului.