De mai bine de jumătate de an, SC Termica SA Suceava a devenit istorie, iar în scurt timp şi ceea ce a însemnat fizic această societate va fi doar o amintire. Preţ de câteva luni, bunurile aparţinând societăţii de termoficare au fost evaluate, iar Adunarea Creditorilor şi-a dat acceptul pentru scoaterea bunurilor la vânzare.
Prima licitaţie a avut loc în luna decembrie, dar din bunurile scoase la vânzare au fost valorificate un număr restrâns. Cel mai probabil, cei interesaţi vor aştepta ca preţul de vânzare să scadă, iar mai apoi vor înainta oferte.
Pentru următorul termen al licitaţiei, programat pentru data de 22 ianuarie, preţul de pornire va fi tot de 100%, urmând ca ulterior creditorii să se adune din nou pentru a stabili noua strategie pe care o vor adopta.
Dacă o parte din bunuri sunt scoase la vânzare la bucată, unele fac obiectul unor pachete mai mari, cazuri în care sumele de pornire sunt destul de ridicate, ceea ce face mai dificilă licitaţia şi identificarea unor posibili clienţi.
Care sunt preţurile pachetelor scoase la licitaţie
Nu este exclus ca în viitor bunurile scoase la vânzare la pachet să fie „dezmembrate”, iar în acest fel să devină mai atractive, cel puţin din punct de vedere al preţului.
De exemplu, activele care deservesc activitatea de transport a energiei electrice, care cuprind printre altele terenuri, construcţii dar şi un pod rulant, sunt evaluate la 83 de milioane de lei, fără TVA.
Un alt pachet scos la licitaţie este cel referitor la activele aferente staţiei de 110 kv, inclusiv echipamentele electrice, preţul de pornire fiind de circa 35 de milioane de lei, fără TVA. În acest caz, o parte din bunuri, mai exact clădirea, aparţine Primăriei Suceava, iar echipamentele sunt proprietatea Termica. Legat de aceste active, trebuie spus că sunt printre puţinele care sunt funcţionale, staţia de 110 kv fiind singura sursă prin care cei de la Bioenergy pot trimite energie electrică în sistemul naţional al României.
Ansamblul CET cărbune funcţional în regim de condensaţie este considerat cel mai valoros dintre activele defunctei societăţi de termoficare, iar preţul de pornire al licitaţiei, de circa 173 de milioane de lei, fără TVA, este considerat rezonabil de creditori.
În fine, al patrulea pachet mare scos la mezat este pentru stocurile de materiale şi obiecte de inventar, evaluarea fiind de 7,2 milioane de lei, fără TVA.
Termica a intrat în faliment la mijlocul anului trecut
Firma care a asigurat transportul şi distribuţia energiei termice în municipiul Suceava, SC Termica SA, a intrat oficial în faliment pe 30 iunie 2015.
Tribunalul Suceava a desemnat lichidator judiciar provizoriu consorţiul format din practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare SPRL Iaşi, şi a dispus dizolvarea societăţii debitoare.
De asemenea, judecătorii au dispus notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorului şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă.
( 5 ian 2016, 11:45:06