Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă “Porniţi plugul Feţi Frumoşi”, ediţia a XX-a, s-a desfăşurat marţi, 29 decembrie, la Vatra Dornei. „Chintesenţa festivalurilor de datini şi obiceiuri”, cum mai este denumită manifestarea culturală din oraşul staţiune, a reunit cele mai bune ansambluri şi grupuri de colindători, cu premii obţinute în ţară şi străinătate, din judeţele Suceava, Bacău, Iaşi, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Botoşani şi Vaslui. Avanpremiera festivalului a avut loc luni seara, în cartierul Bârnărel, unde oamenii s-au pregătit ca adevăraţi gospodari din zona de munte, răsplătindu-i pe urători cu afinată, vin şi colaci.
Preşedintele Fundaţiei Culturale „Dorna Dorului”, Dumitru Candrea, ne-a declarat: “Nu pot să spun că este foarte greu să organizez un astfel de festival, dar cerinţele sunt foarte multe, mai greu este să selectez cele mai bune formaţii din judeţele participante, pentru că sunt foarte multe formaţii care excelează. Am iniţiat acest festival în 1995, dar dacă în cei 20 de ani în spatele meu nu era administraţia locală, eu ca preşedinte al Fundaţiei Culturale <Dorna Dorului> nu puteam să fac o astfel de manifestare. Indiferent cine a fost la conducerea administraţiei locale, am avut alături oameni care m-au sprijinit. Anul acesta sunt 22 de formaţii participante, care totalizează peste 700 de păstrători ai tradiţiilor populare. Invitaţii speciali sunt formaţiile cu care am început în urmă cu 20 de ani, Caprele de la Mălini, Ansamblul <Poieniţa> din Poiana Stampei, Ansamblul <Dorna Dorului>, ansamblurile din Ciocăneşti, Mirosloveşti şi Vorona. După Festivalul de datini de la Focşani este unul din cele mai trainice festivaluri din ţară. Este un festival bine organizat, care reprezintă culoarea folclorului românesc, la care toată lumea vine îmbrăcată în costume populare sau costumaţii specifice sărbătorilor de iarnă, ceea ce demonstrează că au respect faţă de cultură, ceea ce în alte zone ale ţării nu se întâmplă”.
„Caii Bucovinei” au deschis parada portului şi a măştilor
Păstrând tradiţia conform căreia călăreţii deschid şi închid dintotdeauna alaiurile de sărbătoare, festivalul a fost deschis de cei mai frumoşi cai ai Asociaţiei “Caii Bucovinei”, condusă de Gabriel Moroşan, struniţi de călăreţii îmbrăcaţi în costume populare cum numai în filmele vechi româneşti se mai pot vedea. Trâmbiţaşii de la Gura Humorului au anunţat sosirea lui Moş Crăciun, care a venit într-o caleaşcă alături de gospodarii din zona Dornelor și flancat de fanfară. Ca în fiecare an, preotul paroh Valentin Ştefănel din Parohia Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, a venit cu boii şi plugul de lemn pe care era aşezat bradul, pomul vieţii.
Minorica Dranca, directoarea Muzeului Etnografic din Vatra Dornei, a explicat prezenţa boilor şi a plugului în centrul oraşului staţiune: “Toţi suntem câştigaţi astăzi participând la un astfel de evniment. Trâmbiţa şi buciumul însoţesc principalele momente, principalele sărbători ale vieţii omului. De Anul Nou brazda trasă în jurul gospodăriei are conotaţii magice şi religioase. De acolo vine ideea de brazdă străbună. Este vorba de brazda care înconjoară în ziua de Anul Nou o localitate, un sat, un anumit areal şi dincolo de care oamenii nu mai sunt protejaţi. În mijlocul brazdei străbune trasă de plugul cu brad verde tras de boi, se crede că oamenii sunt protejaţi. Dincolo de brazdă lucrurile nu se mai petrec la fel”.
„Dorna Dorului” a deschis spectacolul de datini şi obiceiuri de iarnă
Ansamblul cel mai drag dornenilor, “Dorna Dorului”, a deschis spectacolul printr-o frumosă urătură a conducătorului ansamblului, Dumitru Candrea, având alături doi copilaşi care reprezentau anul vechi – 2015 şi anul nou – 2016. A urmat Cerbul de Balş, judeţul Iaşi, care a sintetizat în faţa spectatorilor obiceiurile unei întregi zone folclorice, apoi Măliniul, care nu este numai o comună cu rezonanţe poetice, este şi comuna în care funcţionează şi a ajuns la nivelul de tezaur folcloric al ţării Ansamblul “Flori de mălin”.
“Străjerii din Dolheştii Mici” au prezentat un spectacol complet, răsplătit la acest sfârşit de an cu numeroase premii în urma participării la mai multe festivaluri. Ansamblul “Codruleţul” din Vorona, Botoşani, le-a fost alături dornenilor de la prima ediţie a festivalului. Ca în fiecare an, urătorii conduşi de cunoscutul meşter de măşti populare, rapsodul popular Gherghe Ţugui, “ursarul ursarilor din nordul Moldovei”, cum a fost numit, a fost primit în aplauze, iar la Ostra tradiţiile reînvie „cu o tărie ieşită din comun” prin prezentarea tradiţiilor păstoreşti.
“Când dragostea pentru tradiţii se regăseşte atât în rândul copiilor cât şi al părinţilor şi bunicilor, viitorul acelei localităţi este asigurat. Din Bistriţa-Năsăud, de peste munte, de acolo de unde s-au născut colindele şi s-au revărsat peste noi, moldovenii, a venit un grup bărbătesc din comuna Şeuţ, care redeşteaptă acel stil arhaic al colindului bărbătesc”, a fost prezentarea făcută de Minorica Dranca, consultantul artistic al Centrului Cultural „Bucovina” .
Suite de dansuri ale generaţiilor şi un port impecabil, scos din lăzile de zestre
“Plaiurile Dornei”, de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Vatra Dornei, este un ansamblu care face cinste Bazinului Dornelor în Europa şi America prin spectacolele susţinute. La fel ca în ultimii 20 de ani, Grupul Folcloric din Mirosloveşti, judeţul Iaşi, a fost alături de dorneni pentru a da culoare şi un anumit profil neegalabil Festivalului de datini şi obiceiuri de la Vatra Dornei. Festivalul a pus bazele şi unor colaborări viitoare, din Iveşti, Vaslui, venind pentru prima oară în Bucovina un grup folcloric care s-a prezentat din start într-un mod spectaculos prin costumele purtate.
După ritualul “Cerbului” de la Corlata, Berchişeşti, un al cerb, de la Costeşti, judeţul Iaşi, a demonstrat cum dansurile şi cântele localnicilor au cimentat de-a lungul anilor o trainică prietenie într-un spectacol de excepţie, cu suite de dansuri ale generaţiilor şi un port impecabil, scos din lăzile de zestre ale bunicilor.
La Coşnas-a dezvoltat şi funcţionează un grup folcloric destul de tânăr comparativ cu festivalul dornean şi cu alte ansambluri folclorice din judeţ care păstrează tradiţii şi obiceiuri desprinse din interferenţa culturală a spaţiului bucovinean cu spaţiul bistriţean. “Poieniţa” din Poiana Stampei este unul din ansamblurile folclorice în care tradiţia păstoritului este cel mai bine păstrată prin jocul caprelor. De la Ciocăneşti, vatră de tradiţii unde oul încondeiat este la mare căutare, nici datinile şi obiceiurile de iarnă nu stau mai prejos sub coordonarea lui Petru Pantelimon Lupescu, directorul Casei de Cultură ,,Florin Gheucă'' Ciocăneşti.
Jocul ursului aduce noroc în prag de An Nou
Se spune că jocul ursului aduce noroc în prag de An Nou. 50 de urşi de la Comăneşti au fost adevăraţi “regi” la Festivalul “Porniţi plugul Feţi Frumoşi” şi au făcut un spectacol de neegalat.
Sunt atât de buni încât “Dansul Ursului” din Comăneşti a ajuns cunoscut peste hotare, iar jurnalistul James Estrin de la New York Times a adus în atenţia întregii lumi acest obicei din Comăneşti.
“Merită să ai grijă 20 de ani de un festival, să îl ţii în viaţă, pentru ca la sfârşitul celei de-a XX-a ediţii să ai parte de o evoluţie ca aceea a urşilor de la Comăneşti. Aceşti urşi nu numai că sunt celebri în ţară, dar sunt celebri şi în lume. Pe fruntea lor stă scris, mare, România. E vorba de datina noastră străbună, păstrată ca nicăieri în altă parte, acolo în Comăneştiul Bacăului”, a precizat Minorica Dranca.
Autorităţile locale şi judeţene le-au înmânat trofee participanţilor la festival
Primarul, viceprimarul şi consilieri locali din Vatra Dornei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, consilierul judeţean Ioan Aciubotăriţei, Călin Brăteanu, directorul Centrului Cultural “Bucovina” al judeţului Suceava, şi ale personalităţi cunoscute au înmânat participanţilor trofeul Festivalului.
Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boancheş, ne-a spus: “Este unul dintre cele mai apreciate festivaluri din ţară, şi asta se vede atât prin numărul şi calitatea formaţiilor participante, cât şi prin numărul mare de spectatori. Astăzi este prima zi care dă semne de iarnă, de tradiţii şi de datini. Mulţumesc atât spectatorilor, cât şi formaţiilor artistice pentru că fac efort și păstrează aceste tradiţii. Salut musafirii care au ţinut să fie astăzi lângă noi pentru că iubesc Bazinul Dornelor şi le doresc din suflet să păşească alături de noi şi în noul an, când ne vom întâlni tot aici, în faţa primăriei, la un spectacol, un foc de artificii şi un pahar de şampanie.
Organizatorii, Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei, Casa de Cultură „Platon Pardău” şi Muzeul Etnografic, împreună cu Fundaţia „Dorna Dorului”, au oferit tuturor participanţilor câte un colac şi un pahar de vin, iar copiilor ceai fierbinte.