Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a finalizat în această lună cel mai mare proiect de cercetare din istoria instituţiei.
Proiectul are o valoare de peste 7 milioane de euro şi prevede dezvoltarea unui centru de cercetare şi dezvoltare prin achiziţia a peste 137 de echipamente de vârf, 21 dintre ele fiind estimate la peste 100.000 de euro fiecare.
Proiectul „Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” (MANSiD) a fost demarat începând cu lunaaprilie a acestui an, fiind finalizat într-un timp record, în condiţiile în carefusese structurat pentru o perioadă de 18 luni. În cadrul proiectului, şase noi laboratoare au fost înfiinţate şi dotate cu echipamente de înaltă precizie, parte dintre ele unice la nivel naţional. Totodată, cinci laboratoare au fost modernizate prin intermediul MANSiD.
Datorită proiectului, Universitatea a încheiat deja 20 de parteneriate cu instituţii naţionale şi internaţionale. Totodată, laboratoarele ultraperformante vor fi folosite în 15 proiecte internaţionale.
Proiectul MANSiD îşi propune creșterea capacității de cercetare-dezvoltare şi atragerea de tineri cercetători și specialiști de înaltă calificare, atât pentru Universitate cât și pentru firmele care au departamente de cercetare și dezvoltare în zona de Nord-Est a României. Un alt obiectivconstă în dezvoltarea componentei antreprenoriale prin inițierea de noi proiecte şi colaborări de cercetare-dezvoltare şi intensificarea relațiilor cu agenții economici naționali și internaționali.
Totodată, MANSiD urmăreşte implicarea cadrelor didactice, a doctoranzilor şi masteranzilor în activități de cercetare, dar și atragerea de specialiști din străinătate şi a tinerilor cercetători în instituțiile de cercetare şi dezvoltare din România.
Nu în ultimul rând, MANSiD își propune să contribuie la menținerea rolului de lider la nivel național al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în ce privește numărul de brevete obținute de la OSIM.
Facultăţile beneficiare ale aparaturii de ultimă generaţie sunt: Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.
Laboratoare de ultimă generaţie
Infrastructura Universităţii din Suceava s-a îmbogăţit cu 11 laboratoare cu tehnică de vârf, acestea fiind: Laborator de materiale avansate multifuncționale, Laborator pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației, Laborator pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice, Laborator pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi a materialelor ceramice şi compozite, Laborator pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboţi şi sisteme flexibile, Laborator de cercetări privind tehnologiile performante de fabricaţie şi management integrat, Laborator de mașini inteligente și vizualizarea informației, Laborator de dezvoltare a aplicaţiilor distribuite de monitorizare şi control al proceselor industriale, Laborator de cercetări privind sistemele de simulare, integrare şi testare „hardware-in-theloop” - HIL pentru controlul prototipării rapide, Laboratorul de inventică și transfer tehnologic şi Laborator de incubare a afacerilor.
Echipa de management a proiectului este formată din prof. univ. dr. ing. Adrian Graur (director de proiect), prof. univ. dr. Mihai Dimian (coordonator științific), prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru și prof. univ. dr. ing. Constantin Filote.