Poliţişti de la Serviciul Arme, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, au efectuat, ieri, percheziţii la domiciliile mai multor persoane de pe raza comunelor Vatra Moldoviţei şi Moldoviţa, într-un amplu dosar care vizează multiple infracţiuni legate de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic şi comercializarea trofeelor din vânatul ilegal.
Principalele nume din dosar sunt cele ale lui Radu Ghiocel Iurniuc, paznic de vânătoare din Vatra Moldoviţei, membru al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, trimis recent în judecată într-un alt dosar, şi Viorel Comirţan, agent-şef principal de poliţie, şef al Postului de Poliţie Vatra Moldoviţei.
Paznic de vânătoare, anchetat pentru şase infracţiuni
Radu Ghiocel Iurniuc a fost pus sub acuzare, în calitate de suspect, pentru comiterea a şase infracţiuni. Este vorba de infracţiunile de „ameninţare”, „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor în formă continuată”, „uz de armă fără drept în formă continuată”, „braconaj cinegetic” şi „comercializarea, naturalizarea sau orice alte operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acestea, dobândite fără respectarea condiţiilor legii”.
Un urs de talie mare, braconat şi vândut ca trofeu de vânătoare unui colecţionar
După cum a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Iurniuc este acuzat, printre altele, că a ameninţat cu moartea, indirect, prin împuşcare, un alt paznic de vânătoare, a deţinut ilegal arme letale de vânătoare şi muniţia aferentă acestora, pe care le-a folosit pentru a bracona prin împuşcare două exemplare de talie mare din specii de vânat. Unul dintre animalele vânate ilegal a fost un urs de talie mare. Trofeul, constând într-o blană integrală, naturalizată, provenind de la un exemplar adult din specia urs, cu dimensiunile de aproximativ 2 m lungime şi 0,90 m lăţime, ar fi fost comercializat de Iurniuc, contra sumei de 7.500 de lei, unui bărbat din Botoşana.
Şeful de post, acuzat că, pentru 500 de lei, a intermediat vânzarea trofeului
Această ultimă infracţiune, legată de comercializarea trofeului de urs, a fost intermediată, susţin anchetatorii, de şeful de post din Vatra Moldoviţei.
Agentul-şef principal Viorel Comirţan este acuzat de procurori de comiterea infracţiunii de „instigare la infracţiunea de transportul vânatului, comercializarea, naturalizarea sau orice alte operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acestea, dobândite fără respectarea condiţiilor legii”.
Şeful de post ar fi intermediat vânzarea trofeului de urs vânat ilegal de Iurniuc unui bărbat din Botoşana.
„A propus tranzacţia, cunoscând anterior că trofeul vânat ilegal se afla în posesia numitului Iurniuc şi stabilind detaliile esenţiale şi modalitatea concretă de desfăşurare a tranzacţiei”, au explicat procurorii. După ce Radu Ghiocel Iurniuc a vândut trofeul cu 7.500 de lei, şeful de post este acuzat că a încasat, pentru contribuţia sa în afacere, suma de 500 de lei.
Alţi trei suspecţi, puşi sub acuzare pentru tranşarea, transportul sau depozitarea ursului braconat
În afară de Radu Ghiocel Iurniuc şi de şeful de post Viorel Comirţan, ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, concretizată prin percheziţiile de ieri, mai vizează încă trei suspecţi. Este vorba de fraţii Ioan şi Nicolae-Adrian Fercal şi de Nicolae Herman. Aceştia sunt acuzaţi că şi-au adus contribuţia la tranşarea, transportul sau depozitarea ursului braconat.
Mai concret, Ioan Fercal este acuzat că i-a acordat sprijin suspectului Iurniuc, la solicitarea şi indicaţiile exprese ale acestuia, în vederea jupuirii, tranşării, transportării şi valorificării ursului braconat prin împuşcare cu o armă de foc deţinută ilegal, precum şi că a împachetat şi transportat blana de urs ce avea să fie comercializată cu 7.500 de lei.
Nicolae Adrian Fercal este acuzat că i-a acordat sprijin lui Iurniuc în vederea transportării în condiţii cât mai discrete posibil a exemplarului de urs braconat, pe o rută mai izolată, la o locaţie determinată, pentru a fi jupuit, tranşat şi valorificat, în timp ce Nicolae Herman este acuzat că a depozitat la domiciliul său trofeul de urs braconat, până când Iurniuc şi şeful de post au găsit un client pentru trofeu.
Ordonanţe de reţinere pe numele suspecţilor
La acţiunea de ieri au mai participat, pe lângă poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, şi colegi ai acestora de la Serviciul de Investigaţii Criminale, Serviciul de Ordine Publică - Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, Serviciul Judeţean Anticorupţie, Serviciul Acţiuni Speciale, precum şi efective de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a anunţat, ieri după-amiază, că faţă de suspecţi urma să fie luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie formulate măsuri preventive faţă de aceştia.
Cum l-a „tras” după el Iurniuc în boxa acuzaţilor şi pe Nicolae Goicea
Recent, tot Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc l-a trimis în judecată pe acelaşi Radu Ghiocel Iurniuc pentru un întreg lanţ de infracţiuni. Unul dintre principalele capete de acuzare este legat de ameninţarea cu moartea, prin împuşcare, a primarului din Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin. Acesta din urmă a fost ameninţat cu moartea, prin intermediari, după ce Iurniuc l-a acuzat că l-a „turnat” la poliţie pentru tăieri ilegale de arbori.
În acest dosar a fost trimis în judecată şi Nicolae Goicea, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, şeful lui Iurniuc. Goicea este acuzat că i-a restituit armele de serviciu lui Iurniuc, deşi acesta nu mai avea voie să le deţină, pentru că era pus sub acuzare pentru infracţiunea de ameninţare a primarului.
(31 dec 2015, 19:46:52