Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a anunţat că, zilnic, până pe 4 ianuarie 2016, peste 300 de poliţişti vor acţiona pentru un grad sporit de siguranţă, ca noutate grupe de luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale (mascaţii Poliţiei) având un grafic de acţiuni preventive, în locurile aglomerate. Încă de ieri, prezenţa poliţiştilor cu cagule pe faţă şi cu arme automate în mână nu a putut trece neobservată în mai multe zone din municipiul Suceava: casele de schimb valutar din zona centrală, esplanada din faţa Casei de Cultură sau Gara Suceava.
„Până pe4 ianuarie 2016, pentru ca zilele de sărbătoare să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, 317 poliţişti vor fi pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor şi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale”, a declarat comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene. El a mai precizat că apariţia grupelor de luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale, cu armament, nu trebuie să alarmeze în vreun fel populaţia, acţiunile având doar caracter preventiv.
Grosul efectivelor de poliţie din aceste zile va fi format din cei de „ordine publică”, la care se adaugă 70 de poliţişti rutieri, care vor fi angrenaţi în acţiuni de control în trafic. Alţi 43 de poliţişti vor fi de la „serviciul arme, explozivi şi substanţe periculoase”, luptători de intervenţie rapidă, şi de la Serviciul Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava, ultimii urmând a fi axaţi pe controale în zona gărilor şi în trenuri.
Sucevenii sunt sfătuiţi să nu lase la vedere bunuri pe care le au asupra lor ori în maşini, să dea dovadă de atenţie în mijloacele de transport în comun şi să-şi ţină portofelele în loc sigur (buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei). Sucevenii care călătoresc cu trenul sunt sfătuiţi să nu lase bagaje nesupravegheate nici pentru perioade scurte de timp şi să evite să afişeze la casele de bilete sume mari de bani sau bunuri de valoare care pot atrage atenţia hoţilor. Ca o regulă din fiecare an, hoţii din buzunare, şi în general toate categoriile de infractori, sunt mult mai activi în perioadele de sărbătoare, când profită de aglomeraţie pentru a sustrage bunuri.