Cel mai mare proiect de investiţii al judeţului Suceava, în valoare de aproape 100 de milioane de euro, a fost încheiat ieri de operatorul regional de servicii de apă şi canalizare, ACET.
Proiectul, care a fost derulat în perioada 2009 – 2015, a fost „încheiat cu succes, prin efortul tuturor celor implicaţi în această activitate”, a spus directorul ACET, Ştefan Groza, care a solicitat păstrarea unui moment de reculegere pentru „unul dintre colegii noştri, care a avut un rol important în această activitate şi care, din păcate, ne-a părăsit prematur - directorul tehnic Mircea Onofreiciuc”.
Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava”, cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, are o valoare de 368.674.705 lei, plus TVA, şi s-a adresat unui număr de cinci aglomerări ale judeţului – Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului şi Vatra Dornei. Acesta a constat în principal în măsuri de extindere şi reabilitare a infrastructurii de captare, tratare, transport, înmagazinare şi distribuţie a apei potabile, precum şi a infrastructurii de colectare şi tratare a apelor uzate, scopul final fiind ca peste 200.000 de locuitori ai judeţului să beneficieze de servicii de alimentare cu apă şi canalizare la standarde europene.
„Această echipă este un model pentru implementarea de proiecte europene, capabilă să realizeze proiecte în valoare de 100 de milioane de euro, ceea ce nu este un lucru mărunt”, a remarcat Bogdan Andone, directorul firmei de consultanţă Eptisa, cu care ACET a lucrat la implementarea acestui amplu proiect, recent finalizat.
Deja se lucrează la o altă fază a acestuia, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), care va avea o valoare cu mult mai mare.
„Pentru următoarea etapă am pornit în 2013 cu actualizarea masterplanului pentru judeţul Suceava şi suntem în etapa finală de alcătuire a aplicaţiei pentru fonduri pentru următorul program, care se numeşte POIM. Dacă proiectul de pe POS Mediu a avut şase locaţii, cel de pe POIM va avea 14 locaţii şi ca valoare va fi dublu, undeva la 200 de milioane de euro. Consider că ACET are capacitatea de implementare cu succes şi a acelui program, care se va încheia prin 2022”, a precizat directorul Eptisa.
La conferinţa de încheiere a proiectului de POS Mediu, din partea constructorilor implicaţi în execuţia lucrărilor a fost prezent doar Ilie Lahman, reprezentantul Conbucovina, cu care a fost încheiat singurul contract din economiile făcute la proiect, pentru lucrările de apă-canalizare de pe strada Traian Vuia.
„Acolo eram presaţi de refacerea sistemului rutier şi îi mulţumesc pentru că s-a ţinut de cuvânt şi în aproape o lună de zile a finalizat lucrările care mulţi considerau că nu pot fi făcute într-un termen atât de scurt, pentru că au trebuit să fie înlocuite două conducte de apă de pe strada Traian Vuia, cu o lungime de 3,5 km”, a spus directorul ACET, Ştefan Groza.
Principalele probleme ale proiectului de 200 de milioane de euro
Chiar de abia au încheiat un proiect care le-a dat bătăi de cap timp de şase ani, cei de la ACET deja se gândesc la piedicile pe care le vor avea în implementarea următorului proiect, mult mai mare, în valoare de aproape 200 de milioane de euro, pe POIM.
„Principalele probleme cu care ne confruntăm sunt lipsa unui cadastru edilitar pentru fiecare localitate, să ştim pe unde se trece cu reţelele, fără a afecta altele, dar şi legislaţia deficitară, care permite să se vină în licitaţii cu oferte derizorii, la jumătate din valorile estimate, cum am avut cazuri. Dacă ţi-ai propus să faci o investiţie cu 100 de milioane de lei şi el vine şi licitează 50 de milioane de lei, mai poate fi făcută lucrarea la aceeaşi calitate? Este vorba nu doar de calitatea produselor cu care lucrezi, cât şi a forţei umane din şantier. Aici avem o mare problemă, şi dacă nu se va interveni, să mai existe şi alte criterii, nu doar al preţului cel mai mic, aceste lucrări vor avea în continuare mari probleme, atât pe partea de execuţie, cât şi la exploatare, pentru că aceste lucrări nu se fac pentru un an-doi, ci pentru o perioadă de exploatare medie de 25-30 de ani. Ceea ce s-a făcut acum trebuie să reziste până când vor fi alţii în locul nostru operatori de apă-canalizare. Asta este şi dorinţa populaţiei judeţului Suceava”, a spus directorul ACET, Ştefan Groza.
Acesta a remarcat că pentru implementarea celui mai mare program de investiţii al judeţului Suceava, de aproape 400 de milioane de lei, din fonduri proprii, ar fi fost necesar bugetul ACET pe vreo 10 ani, direcţionat doar pe investiţii.
Din cele şase judeţe din regiunea Nord-Est care au accesat astfel de proiecte pe POS Mediu, doar Suceava şi Iaşi le-au finalizat.