Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, şi-a depus candidatura pentru încă un mandat la cârma instituţiei, el fiind singurul aspirant la această funcţie.
Potrivit acestuia, principalele priorităţi pe care le are în vedere pentru mandatul 2016-2020 sunt atragerea, motivarea şi valorizarea resursei umane a instituţiei, menţinerea USV între primele 20 de universităţi din România şi centrarea pe nevoile studenţilor şi ale pieţei muncii.
Candidatul Valentin Popa şi-a publicat planul managerial pentru următorii patru ani, plan prin care va trebui să convingă electorii USV să-i acorde votul de încredere pentru perioada 2016-2020.
În document, acesta precizează că în viitorul mandat urmăreşte „menţinerea dinamismului în dezvoltarea USV”, adaptarea programelor de studiu la nevoile pieţei muncii şi implicarea mai accentuată în inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor.
Cât priveşte motivarea resursei umane, actualul rector menţionează că va avea în vedere diversificarea surselor de venit, acordarea de tichete de masă, creşterea tarifelor pentru plata cu ora, menţinerea şi stimularea personalului tânăr cu rezultate semnificative, îmbunătăţirea modului de evaluare a personalului etc.
Referitor la studenţii USV şi la integrarea acestora în câmpul muncii, conducerea USV îşi propune sprijinirea companiilor care doresc să investească pe plan local, intensificarea acordurilor de practică, campanii de promovarea a studenţilor merituoşi, burse, sprijinirea studenţilor cu nevoi speciale, introducerea unor cursuri de antreprenoriat etc.
O universitate centrată pe educaţie şi cercetare
Pentru următorii patru ani, conducerea USV vizează consolidarea statutului de universitate centrată pe educaţie şi cercetare al instituţiei.
În acest sens, în planul managerial sunt trecute obiective precum dezvoltarea de noi programe în limbi de circulaţie internaţională, creşterea proiectelor Erasmus+, menţinerea pe locul I în clasamentul OSIM în ceea ce priveşte cererile de brevete de invenţie, consolidarea şcolilor doctorale, sprijinirea proiectelor de cercetare, sprijinirea financiară pentru publicarea de articole cu impact naţional şi internaţional etc.
Găsirea unor oportunităţi de finanţare a noului campus, obţinerea de autorizaţie de securitate la incendiu pentru campusul de pe strada Universităţii, reabilitarea corpurilor A şi D şi a căminului 1, precum şi creşterea spaţiilor de cazare sunt alte obiective pentru mandatul 2016-2020.
Alegerile au loc în luna ianuarie
Popa este la cârma Universităţii din februarie 2012, mandatul său urmând să se încheie la începutul anului viitor. Pe 14 ianuarie acesta va trebui să prezinte planul său managerial în faţa universitarilor. Alegerile pentru funcţia de rector vor avea loc pe data de 25 ianuarie 2016, pe buletinul de vot urmând să fie înscris doar numele actualului rector. Rezultatele vor fi publicate pe data de 26 ianuarie.
Rectorul pentru mandatul 2016-2020 va fi ales prin vot secret de cadrele didactice universitare titulare şi o parte dintre studenţii instituţiei.