Şcoala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuţi a sărbătorit, luna aceasta, 13 ani de când Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile aparţinând minorităţilor naţionale. Directorul unităţii de învăţământ, profesorul Petru Nicuţă, a declarat: „Şcoala noastră a desfăşurat proiectul intitulat <Ziua Minorităţilor Naţionale>, grupul ţintă fiind elevii, părinţii, cadrele didactice şi membrii comunităţii, printr-o acţiune la care au participat o serie de personalităţi locale. Obiectivele proiectului vizează cultivarea cunoaşterii şi a respectului valorilor şi tradiţiilor multiculturale, promovarea elementelor identitare ale unor grupuri aparţinătoare minorităţilor naţionale reprezentate în Şcoala Gimnazială <Bogdan Vodă>, promovarea Zilei Minorităţilor Naţionale prin organizarea unor evenimente specifice la nivelul şcolii ori comunităţii, precum şi cultivarea şi motivarea cunoaşterii, a respectului reciproc interetnic şi interconfesional la nivelul şcolii”.
După intervenţiile invitaţiilor a fost prezentat un spectacol de dansuri şi cântece în ţinutele specifice fiecărei minorităţi, ucraineni, poloni, germani, ruşi-lipoveni, turci, romi, greci, evrei. A urmat apoi o expoziţie gastronomică cu mâncăruri tradiţionale fiecărei minorităţi şi au fost oferite daruri de Crăciun. În urmă cu mai bine de zece ani, profesorul doctor Daniel Hrenciuc, cadru didactic la această unitate de învăţământ, a înfiinţat un Cabinet Multicultural pentru păstrarea obiceiurilor, tradiţiilor şi cultivarea limbii materne a comunităţilor etnice, elemente determinante în dezvoltarea şi conservarea identităţii fiecărei etnii în parte, alături de promovarea cunoaşterii şi a respectului reciproc între majoritatea română versus comunităţile etnice din zonă.
La finalul manifestării istoricul Daniel Hrenciuc a declarat: „Am reinaugurat Cabinetul Multicultural şi am vernisat miniexpoziţia pictorului de origine ucraineană Ioan Bodnar. Am organizat a patra ediţie a Zilei Minorităţilor ţinând cont că aici învaţă copii de mai multe etnii, ucraineni, germani, ruşi lipoveni, turci, la care am adăugat reprezentanţii polonezilor şi ai celorlalte minorităţi care se regăsesc la nivel de municipiu. Am îmbinat partea de tradiţii cu o expoziţie gastronomică în care s-au regăsit bunătăţi specifice fiecărei minorităţi în parte”.