Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 24 dec 2015 - Anul XX, nr. 298 (6110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Obiceiuri de iarnă

Redacţia ziarului Monitorul de Suceava a fost plină ieri de colindători

Click aici pentru VIDEO

Redacţia cotidianului Monitorul de Suceava a fost colindată ieri de mai multe grupuri. Fie că au fost interpretate de copii de doar câţiva anişori sau de adulţi, colindele au creat o atmosferă de basm. A fost introducerea pentru zilele de Crăciun care vor urma şi în care toţi creştinii sărbătoresc Naşterea Domnului.

 

Grupul „Balada Bucovinei”, în vestimentaţie bucovineană

În holul redacţiei noastre a poposit Oana Sîrbu Botezat împreună cu Grupul „Balada Bucovinei”. Cei 30 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 16 ani au interpretat mai multe colinde tradiţionale din Bucovina. Este o tradiţie perpetuată de un sfert de secol, din 1990, când maestrul George Sîrbu a pus bazele acestui grup. Şi tot ca element de unicitate, toţi membrii grupului au colindat îmbrăcaţi în straie bucovinene, ducând astfel mai departe şi această frumoasă tradiţie din zonă.

Chiar dacă la începutul acestui an a avut parte de o cumpănă, după ce sediul în care îşi derula activitatea a fost mistuit de flăcări, Grupul „Balada Bucovinei” şi-a putut continua activitatea cu sprijinul protopopului Vasile Irimia, care a oferit un sediu în spatele Bisericii Învierea Domnului din Suceava.

 

Grupul cameral „Nord Bucovina” a cântat colinde tradiţionale şi psaltice

Şi Grupul cameral „Nord Bucovina” din Suceava, format din Ioan Gabriel Buciac (managerul grupului), Valentin Nicşan (dirijor), Gheorghe Nedea (iniţiatorul grupului format în anul 2002), Constantin Maloş şi Daniel Olar, a colindat ieri redacţia ziarului nostru. Tinerii ne-au încântat cu mai multe colinde tradiţionale şi psaltice, precum „Sus, boieri, nu mai dormiţi” de Gheorghe Breazu, „Veniţi astăzi, credincioşi”, cântec de stea din Banat, „Oaspeţi cu azur în gene”, cântec psaltic, pe versurile lui Nichifor Crainic, iar la final, „Hoila, hoila”.

Ioan Gabriel Buciac ne-a spus că în fiecare an merge cu colinda, împreună cu colegii din grup, „pentru că până pe 27 decembrie se colindă, nu se ură, nu se fac parade, pentru că e vremea colindelor. Noi îi îndemnăm pe oameni să colinde, să se bucure de marea sărbătoare a Naşterii Domnului, care se vesteşte prin aceste frumoase colinde”.

 

„Vestea bună” adusă de un grup de colindători din judeţ

Printre cei care ne-au încântat ieri cu frumoase colinde au fost numeroşi tineri veniţi din întregul judeţ, pentru a răspândi „Vestea bună” - după cum spune şi numele grupului lor.

„Vrem să facem cât mai multe bucurii oamenilor, mai ales în această perioadă. De aceea mergem pe la spitale, orfelinate, cămine de bătrâni şi la Penitenciarul Botoşani, să transmitem mesajul că <Iisus s-a născut>”, a spus Beniamin Bujoreanu, organizatorul grupului „Vestea bună”.

Cu o zi înainte, sub bagheta dirijorului David Croitor, grupul, care are aproximativ 40 de membri, a susţinut un impresionant concert de colinde în sala de spectacole a Cinematografului Modern.

 

Fanfara lui Cucoş din Fântânele, obiceiuri şi muzică veche

Ansamblul de datini şi obiceiuri coordonat de instructorul Gheorghe Scutariu, împreună cu Fanfara lui Cucoș, a ţinut să ne aducă bucuria în redacţie. 

Colindătorii au prezentat datini şi obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă din Fântânele şi zonele limitrofe, acompaniaţi de instrumentişti ai fanfarei. Tinerii colindători, cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani, au prezentat Jocul căiuţilor, Jocul caprelor şi Jocul urşilor. Cel mai mic membru al ansamblului este ”ursul” Alexandru Gambinschi, în vârstă de 13 ani, iar cel mai ”bătrân”, ”capra” Ciprian Zvanciuc, de 20 de ani.

„Vrem ca obiceiurile vechi şi muzica veche să nu se piardă, să fie învăţate şi de tineri, care, la rândul lor, să le <predea> copiilor lor. Ascultătorii apreciază la acest grup originalitatea şi dăruirea cu care fiecare membru se dedică actului artistic”, a spus instructorul Scutariu.

Monitorul de Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Redacţia ziarului Monitorul de Suceava a fost plină ieri de colindători.
 Vizualizări articol: 2543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Redacţia ziarului Monitorul de Suceava a fost plină ieri de colindători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aho,aho ! trimis de
(24 dec 2015, 15:19:41
Aștept urătura lui Taz .
Condimentată.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fursecuri “ un-doi-trei” Este printre cele mai simple rețete clasice de fursecuri fragede, care se pot modela în forme diverse și se păstrează mult timp.Avem nevoie de:100 g zahăr pudră, 200 g unt cu peste 80 la sută grăsime, 300 g făină, puțină sare, opțional un... Citeşte