Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2015 - Anul XX, nr. 298 (6110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Patrimoniul istoric și etnografic - componentă a dezvoltării durabile a turismului în Bucovina (HERITAGE)

În cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, sub deviza Granițe Comune. Soluții comune, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Universitatea Națională Yuryi Fedkovych din Cernăuți, derulează proiectul transfrontalier intitulat Patrimoniul istoric și etnografic - componentă a dezvoltării durabile a turismului în Bucovina (HERITAGE), cod MIS-ETC 829, proiect ce va contribui la îmbunatățirea și dezvoltarea infrastructurii pentru turismul istoric și etnografic, prin sporirea interesului pentru zonele turistice de frontieră. Durata de implementare a proiectului a fost cuprinsă între 17 mai 2012 și 31 decembrie 2015.

Grupul țintă al proiectului a fost reprezentat de agențiile de voiaj și operatorii de turism din Bucovina (regiunea Cernăuți și județul Suceava), instituții culturale (muzee și case de cultură) din Bucovina, instituții de învățământ superior cu programe de studii cu specializare în turism. Lista beneficiarilor proiectului cuprinde: populația din zonele de frontieră, turiștii din ţară şi străinătate.

În sprijinul dezvoltării infrastructurii turismului istoric și etnografic din Bucovina, în cadrul proiectului HERITAGE a fost inaugurat Centrul Bucovinean de Comunicare și Informare turistică pentru dezvoltarea turismului istoric și etnografic, cu sediul în incinta Universității Yuryi Fedkovych din Cernăuți, str. Kotsiubynskoho nr. 2, și a Oficiului teritorial Suceava a Centrului Bucovinean de Comunicare și Informare turistică pentru dezvoltarea turismului istoric și etnografic, str. Universității, nr. 36 A. De asemenea, un mijloc eficient de informare turistică și o oportunitate de a înfățișa istoria milenară a Bucovinei, în scopul promovării turistice îl reprezintă șiMuzeul de etnografie și istorie veche, inaugurat de curând la Cernăuți, în cadrul Universității partenere, dar și Expoziția arheologică HERITAGE, inaugurată în luna noiembrie 2013, în Corpul A al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, la etajul I. Atât muzeul din cadrul Universității Yuryi Fedkovych, cât și expoziția din cadrul USV au caracter permanent și expun pentru turiștii din ţară şi străinătate și toți vizitatorii Bucovinei exponate care înlesnesc înțelegerea modului în care trăiau oamenii încă din mileniul al V-lea înainte de Hristos.

Tot în scopul sporirii nivelului de atractivitate a patrimoniului istoric și etnografic din zona Bucovinei pentru turiștii turiștii din ţară şi străinătate, s-a constituit o bază de date electronică trilingvă (ucraineană, română, engleză), ce conține obiectivele istorice și etnografice și traseele nou identificate în cadrul proiectului. Completarea bazei de date a presupus desfășurarea unor expediții pe teritoriul regiunii Cernăuți și județului Suceava, de către experți din cadrul celor două universități. De asemenea, pe baza informației colectate pe parcursul expedițiilor a fost elaborată o hartă turistică trilingvă (ucraineană, română, engleză), în care sunt prezentate obiectivele turismului istoric și etnografic din Bucovina și care a fost tipărită într-un tiraj de 10.000 de exemplare. Hărțile turistice HERITAGE ce cuprind cele 32 de trasee vor fi un instrument eficace, atât în promovarea patrimoniului istoric și etnografic al Bucovinei, cât și în dezvoltarea durabilă a turismului în zonele de frontieră. Acestor hărți turistice, format A1, li se adaugă și hărțile de mari dimensiuni (2m X 3m) ale Bucovinei, amplasate în centrele de informare și comunicare HERITAGE, care vizează creșterea nivelului de informare și conștientizare a populaţiei din zonele de frontieră și a turiștilor din ţară şi străinătate despre potențialul istoric și etnografic al regiunii, urmărindu-se o creștere a numărului de turiști în Bucovina cu până la 5%. Hărțile de mari dimensiuni prezintă în detaliu cele 32 noi trasee turistice internaționale, regionale și locale, identificate de către echipele Universităților din Suceava și Cernăuți. Astfel, turistul poate alege din cele 8 trasee turistice internaționale, 20 de trasee regionale și 4 trasee locale, care se întind pe întreg teritoriul Bucovinei, cu modalități diverse de parcurgere: turism auto, cicloturism, turism de drumeție și turism ecvestru. Pentru promovarea noilor trasee, universitățile partenere au oferit ghizilor de turism din Bucovina o serie de activități de instruire, în perioada 28-29 noiembrie 2015 desfășurându-se prezentarea în teren a două trasee selectate: traseul internațional 1 - turism auto și traseul regional 10 Cernăuți - turism ecvestru.

Pentru a aduce nivelul de servicii turistice din Bucovina mai aproape de standardele internaționale existente, au fost elaborate 3 manuale metodologice care vin în sprijinul angajaților din industria turismului, și anume: recomandări metodologice pentru ghizii de turism privind noile trasee turistice, recomandări metodologice pentru angajaţii din instituţiile de cultură privind crearea de expoziții muzeale şi organizarea de festivaluri cu specific etnografic și recomandări metodologice pentru toate categoriile de grup ţintă din proiect privind patrimoniul istoric al Bucovinei. Celor 3 volume li se adaugă Albumul etnografic al Bucovinei, cele 10 broșuri care prezintă traseele nou create și revista turistică trilingvă Bucovina Turistică.

Pentru asigurarea promovării eficiente a patrimoniului cultural în Bucovina atât în rândurile populaţiei din Ucraina și România, precum și a turiștilor din ţară şi străinătate, rezultatele obținute în cadrul proiectului HERITAGE vor fi prezentate în totalitatea lor pe pagina web a proiectului: www.heritage-ua-ro.org. De asemenea, în cadrul proiectului a fost elaborat DVD-ul trilingv (engleză, română, ucraineană) de promovare a patrimoniului istoric și etnografic din zonele de frontieră, ce conține informații foto-video de prezentare a obiectivelor istorice și etnografice din regiunea Cernăuți și județul Suceava. DVD-ul ce are o durată de aproximativ 240 de minute cuprinde inclusiv Festivalul internațional de etnografie și folclor și Târgul meșterilor populari din Bucovina ce s-a desfășurat în cadrul proiectului în luna iulie 2015, în Parcul central Șevcenco și în piața Sfânta Maria din Cernăuți.

Echipa de proiect a Universității Ștefan cel Mare din Suceava a fost constituită, pe întreaga perioadă de implementare a proiectului Patrimoniul istoric și etnografic - componentă a dezvoltării durabile a turismului în Bucovina din 18 membri, după cum urmează: Manager proiect- prof. univ. dr. Ștefan PURICI, Manager Grup de Activități 1 - Bogdan Ilie COCIERU, Manager Grup de activități 2 – lector univ. dr. Harieta SABOL, Consilier Grup de activități 2 – lector univ. dr. Sorin IGNĂTESCU, Manager Grup de activități 3 – prof. univ. dr. Vasile EFROS, Consultant Grup de activități 3 - lector univ. dr. Ionuț CRISTEA, Consultant Grup de activități 3 – conf. univ. dr. Liviu POPESCU, Manager Grup de activități 4 – conf. univ. dr. Carmen BOGHEAN, Consultant Grup de activități 4 – lector univ. dr. Radu Florian BRUJA, Manager Grup de activități 5 – conf. univ. dr. Florin PINTESCU, Consultant Grup de activități 5 – lector univ. dr.Vasile DEMCIUC, Grup de activități 5 – lectoruniv. dr. Vlad GAFIȚA, responsabil relații publice - dr. Alina Ana NACU, responsabil financiar - ec. Alina JABA, secretar - Lavinia Dumitrița AVASILOAIE. Pentru activitățile de instruire din cadrul proiectului, s-au alăturat echipei următorii experți: conf. univ. dr. Carmen Emilia CHAȘOVSCHI, ghid de turism Vasile NISTOR și muzeograf etnografie Violeta ENEA.

Pe întreaga perioadă de implementare a proiectului HERITAGE, echipa de proiect suceveană a beneficiat de consultanța și sprijinul de specialitate al partenerilor asociați: Muzeul Bucovinei și Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Suceava.

 

Pentru mai multe informații:
Ștefan PURICI, Manager de proiect
Tel/Fax +004 0230 216 147 int. 521
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patrimoniul istoric și etnografic - componentă a dezvoltării durabile a turismului în Bucovina (HERITAGE).
 Vizualizări articol: 2070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patrimoniul istoric și etnografic - componentă a dezvoltării durabile a turismului în Bucovina (HERITAGE)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fursecuri “ un-doi-trei” Este printre cele mai simple rețete clasice de fursecuri fragede, care se pot modela în forme diverse și se păstrează mult timp.Avem nevoie de:100 g zahăr pudră, 200 g unt cu peste 80 la sută grăsime, 300 g făină, puțină sare, opțional un... Citeşte