Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2015 - Anul XX, nr. 298 (6110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţ

Investiţii de zeci de milioane de euro, finalizate de Primăria Suceava în 2015

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele celui de-al treilea an din cel de-al treilea mandat de primar al Sucevei, Ion Lungu a tras linie şi a făcut un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor.

„Una peste alta a fost un an bun la Primăria Suceava şi vreau să le mulţumesc consilierilor locali şi celor doi viceprimari, care m-au ajutat, chiar de suntem într-o fază mai delicată, mai tensionată, aşa cum este întotdeauna atunci când se apropie alegerile locale. Cel mai important este că s-au finalizat toate proiectele europene şi dacă nu se întâmpla aşa trebuia să suportăm diferenţa de bani din bugetul propriu, aşa cum s-a întâmplat la multe alte primării din ţară, care au avut de returnat zeci de milioane de euro”, a spus primarul Ion Lungu, care a precizat că până acum, în total, au fost atrase finanţări europene de 130 de milioane de euro.

 

Modernizări stradale pe fonduri europene, dar şi din bugetul propriu al Primăriei Suceava

Cel mai important proiect finalizat anul acesta a fost cel de modernizări stradale, din contractul de finanţare europeană “Reabilitare străzi, poduri şi pasaj”, în valoare de 8.082.702 euro, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, fiind efectuate lucrări pe strada Plevnei, Calea Unirii, Cuza Vodă, Universităţii, pe bulevardul George Enescu, străzile Traian Vuia, Grigore Alexandru Ghica, podul de peste râul Suceava la Iţcani şi pasajul de peste calea ferată de la Iţcani, fiind primul proiect semnat pe POR suplimentar din România, rezultat din economiile realizate la celelalte proiecte.

„Iată că astfel se încheie o etapă importantă, deoarece ambele poduri de peste apa Sucevei şi ambele pasaje de cale ferată, de la Iţcani şi Burdujeni, au fost reabilitate de când sunt primar al Sucevei”, a adăugat Ion Lungu.

În acest an a continuat modernizarea zonei centrale a oraşului, fiind finalizate lucrările la contractul din Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu MDRAP, în valoare de 3.000.000 de lei, pentru proiectul “Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava prin reabilitare pietonal, străzi şi iluminat”, cuprinsă între străzile Aleea Nucului şi Libertăţii în faţa Palatului Administrativ, prin realizarea de pavaj pietonal cu granit. În paralel a fost demarată procedura de licitaţie pentru celălalt tronson situat între strada Mitropoliei şi magazinul Bucovina, tot pe PNDL, în valoare de aproximativ 2.500.000 de lei, iar licitaţia va avea loc pe data de 8 ianuarie 2016.

În 2015 s-a desfăşurat şi un amplu program de asfaltări, fiind reabilitate şi modernizate 137 de străzi din municipiul Suceava, pe 73 de străzi fiind executate operaţiuni de asfaltare, dintre care 17 au fost refăcute cu covoare asfaltice. Printre acestea se numără străzile Mărăşeşti, George Coşbuc, Eudoxiu Hurmuzachi, Ştrandului, Nicolae Iorga, Baladei, Celulozei, Şoimului, Ion Vodă Viteazul, Gheorghe Doja, 22 Decembrie, Tudor Ştefanelli. De asemenea, s-au reabilitat parcări de reşedinţă în cartierele Obcini şi Burdujeni, iar alte 64 de străzi au fost balastate.

 

Campus şcolar, săli de sport, cinema şi teatru

Anul acesta au fost finalizate două importante investiţii finanţate în cea mai mare parte cu fonduri europene, prin  ADR Nord Est, pe Programul Operaţional Regional 2007-2013, fiind dat în folosinţă campusul şcolar al Liceului cu Program Sportiv Suceava, precum şi proiectul de extindere, modernizare şi refuncţionalizare a sălii de sport a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, care constă în construirea unei noi săli de sport, în paralel cu modernizarea şi refuncţionalizarea sălii de gimnastică existente şi amenajarea unui teren de sport în aer liber.

Odată cu inaugurarea clădirii Centrului Cultural Bucovina s-a dat în funcţiune Cinematograful Modern, cu ecran de ultima generație, capabil să ruleze filme 3D, la calitate 4K.

În aceeaşi clădire va funcţiona de anul viitor Teatrul Municipal “Matei Vişniec”, înfiinţat anul acesta prin Hotărâre de Consiliu Local.

 

Servicii publice îmbunătăţite

Tot în acest an s-au finalizat lucrările la proiectul “Reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din municipiul Suceava”, etapa a II-a, pe POS Mediu, fiind semnată „Lista investiţiilor prioritare”, faza a doua fonduri de coeziune, în valoare de 24.645.683 de euro, pentru municipiul Suceava.

De asemenea, a fost aprobată în Consiliul Local noua strategie de gestionare a deşeurilor menajere, ce prevede crearea în oraş a 145 de platforme de depozitare subterană a acestora. Acest lucru a fost prins în caietul de sarcini la licitaţia de salubritate menajeră, platformele urmând să fie realizate în cadrul contractului de 12 ani de noul operator desemnat prin licitaţie. Numai că, din cauza sarabandei contestaţiilor, nu este încă semnat noul contract.

O schimbare majoră a avut loc şi în domeniul termoficării oraşului, un nou operator de transport-distribuţie a agentului termic fiind stabilit în urma licitaţiei desfăşurate la Primăria municipiului Suceava. Firma SC Thermonet SRL Suceava a preluat la 15 octombrie 2015 termoficarea oraşului, schimbări importante fiind anunţate pentru următorii ani.

Anul acesta a fost semnat acordul de finanţare şi implementare pentru proiectul “Iluminat public municipiul Suceava - Management modern şi eficient al iluminatului public în municipiul Suceava”, pe fonduri elveţiene, în valoare de 6.417.314 franci elveţieni, din care 5.238.108 franci elveţieni reprezintă contribuţia gratuită a părţii elveţiene. Licitaţia va avea loc în ianuarie 2016.

Până acum au fost realizate cam de 80% din lucrările de  modernizare a Pieței Centrale a municipiului Suceava, în valoare de aproape 800.000 de lei plus TVA.

În privința transportului public, anul acesta Primăria Suceava a achiziţionat cinci autobuze noi, de capacitate mică, foarte utile pentru străzile înguste şi pentru acoperirea traseelor nerentabile.

În plus, s-au acordat peste 5.000 de abonamente subvenționate pentru elevi, studenţi, pensionari și alte categorii prevăzute de lege, fiind achitaţi peste un milion de euro ca subvenții la societatea de transport public local, TPL Suceava.

 

Sprijin pentru cultură, culte și sport

În 2016, municipiul Suceava va organiza a 78-a ediție a Festivalului Mondial de Film Amator, decizia fiind luată de Comitetul UNICA la sfârșitul lunii iunie, când a efectuat vizita în teren la Suceava, lucru întărit în luna septembrie la Sankt Petersburg – Rusia, unde a avut loc cea de-a 77-a ediţie a evenimentului.

„Am depus dosarul de candidatură pentru desemnarea Capitalei Culturale în 2021. Chiar dacă nu ne-am calificat în finală, nu o trec la un eşec, pentru că este o experienţă interesantă pentru municipalitate. Deja o serie de oraşe au contestat acea selecţie, am fost şi noi contactaţi, dacă nu ne alăturăm acestui demers, pentru că s-a dovedit că experţii români din juriu au fost angrenaţi într-un fel sau altul în realizarea strategiei culturale a Bucureştiului”, a menționat edilul sucevean.

Tot anul acesta aavut loc licitația pentru un credit bancar în valoare de 10.000.000 de lei, în vederea realizării “Zonei de Agrement Tătăraşi”, proiect ce va fi demarat la începutul anului viitor.

„Am sprijinit sportul sucevean cu aproximativ 2.500.000 de lei. Sumele cele mai importante au mers la fotbal - 1.100.000 de lei pentru echipa Rapid Suceava, handbal masculin - 500.000 de lei pentru echipa CS Universitatea Suceava, 500.000 de lei pentru CSM Suceava - rugby, volei, atletism, box, tenis etc.”, a precizat Ion Lungu.

Păstrându-se tradiția sărbătoririi „cuplurilor de aur”, introdusă în primul său mandat de primar, în 2015 au fost celebrate peste 100 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, în total fiind premiate aproximativ 1.049 de cupluri de aur.

Un eveniment important, petrecut în toamnă, a fost sfințirea Catedralei „Nașterea Domnului”, din intersecția Mărășești, la care Primăria Suceava a fost unul dintre principalii finanțatori în ultimii 11 ani, cu suma de 1,8 milioane de euro.

„Este un lucru important nu doar pentru Biserică, ci şi pentru municipalitate, pentru că în acest fel am pus Suceava pe harta oraşelor europene. În toate oraşele importante din Europa, când mergi în zona centrală, dai de o catedrală”, a menționatLungu.

La fel ca anii anteriori, municipalitatea suceveană a fost principalul finanțator al proiectelor culturale Festivalul de Artă Medievală și Festivalul concurs internațional „Lira de Aur”, ajuns la cea de-aXXXVI-a ediție.

Săptămânal, Fanfara Bucovina a municipiului Suceava a oferit spectacole de fanfară în foișorul din Parcul Central.

 

Principalele probleme nerezolvate

Pe primul loc la nerealizări, edilul sucevean a trecut nefinalizarea în totalitate a lucrărilor la ruta ocolitoare nr. 1 a municipiului reședință de județ, care nu este o lucrare gestionată de municipalitate, dar care a fost inițiată de aceasta.

Deși au fost alocate sume de bani de la Guvern, nu a fost desemnat un nou contractor de către Ministerul Transporturilor, pentru al doilea tronson, Șcheia - drumul european 85.

„Nu a fost discutată în Consiliul Local <Lista proiectelor prioritare ale municipiului Suceava pentru perioada 2014-2020>, în vederea atragerii de fonduri europene pe noul exercițiu financiar, dar se lucrează în acest moment la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Suceava pentru perioada 2015-2020”, a adăugat Lungu.

O altă problemă trecută la nerealizări este cea a gestionării câinilor comunitari, deși anul acesta au fost capturați peste 2.000 de câini comunitari de pe străzi, fiind duși în adăpostul din lunca Sucevei. Lungu a spus că problema, rezolvată parțial, va avea prioritate până la sfârșitul acestui mandat.

Lipsa unui operator cu contract pe termen lung pentru salubritatea menajera este trecută de asemeni la nerealizări, pentru că nu pot fi duse la îndeplinire condițiile noului caiet de sarcini, până când nu se termină cu sarabanda contestațiilor, care blochează semnarea contractului de la începutul anului.

Nu în ultimul rând, la capitolul de probleme nerezolvate este trecută și nepunerea în funcțiune a Gropii Ecologice de la Moara, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru depozitarea temporară a gunoiului, mai ales că după deschiderea depozitului va trebui din nou încărcat și transportat la Moara. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţii de zeci de milioane de euro, finalizate de Primăria Suceava în 2015.
 Vizualizări articol: 2547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Investiţii de zeci de milioane de euro, finalizate de Primăria Suceava în 20154.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nimic deosebit trimis de
(27 dec 2015, 04:42:06
Anul asta nu s-a intamplat nimic deosebit, doar poate ca s-au facut cateva chestii mici dar in general cam nimic importat. Toate lucrarile importante, nu s-a lucrat la ele deloc. Ce ne face sa credem ca la anul se va lucra la ele? Poate faptul ca e an electoral, doar atat.
2.   Bilant de sfarsit de an trimis de
(27 dec 2015, 09:52:56
A fost un an foarte bun pentru Suceava.S-au realizat lucruri importante si domnul Lungu le-a punctat cu mare sarguinta.Ma uit la suma cu care s-au asfaltata 10 strazi ,podul si pasarela.8 milioane euro.Nu e o suma mare.Ma gandesc ca in 11 ani se puteau asfalta toate strazile din Suceava chiar cu bani de la bugetul local.Sunt strazi care arata jalnic in G.Enescu,Zamca,obcini,Burdujen greu a mers modernizarea cinematografului Modern.Bine ca s-a realizat deoarece Suceava era printre putinele orase fara cinema.Acum avem si cinema Modern si salile din Iullius Mall.Si speram sa avem si teatru la Suceava asa cum ni se promite.Un an foarte bun in realizari .Domnul Lungu pleaca cu un mare capital in cursa pentru functia de primar.Fie din partea ALDE,die din partea partidului lui Basescu,fie din partea PSD.Vom vedea.Oricum tinerii frumosi si liberi au cerut reformarea partidelor cu oameni noi.Ei bine ,domnul Lungu este exemplul elocvent de om nou.
3.   Bilant de sfarsit de an trimis de
(27 dec 2015, 09:59:50
Dar sa vedem care sunt promisiunile care nu s-au realizat:
-refacerea mobilierul din sala mare a Casei de Cultură, refacerea instalaţiei de aerisire şi încălzire.Aici avem o mare problema la nivel de tara.Casele de cultura apartin unor sindicate care nu au investit nimic in intretinerea lor.Doar au luat banii pe chirii.Liderii de sindicat tin cu dintii de aceste cladiri, pe care ani de zile le-au exploatat sălbatic, iraţional si nu sunt de acord cu trecerea lor la primarii.
4.   Bilant de sfarsit de an trimis de
(27 dec 2015, 12:37:01
-Promisiunile care nu s-au realizat:-
Zona agrement spatele Uzinei electrice cu terenuri de tenis si minigolf,lac cu barci si hidrobiciclete.Aici s-a facut imprumutul de 10.000.000 lei ,urmeaza sa vedem realizarea.
*Finalizarea tronsoanelor 1 si 2 la soseaua de centura.Aici ce sa mai comentam ca deja am citit ca se surpa portiuni din lucrarea neterminata si neconservata.
-Proiect valorificarea şi conservarea patrimoniului cultural de la Curtea Domnească.
Este vorba de proiectul exceptional al firmei spaniole Arena.
*Preluarea parcului Sipote de la ocolul silvic Patrauti
*Reconditionarea statuii lui Stefan cel Mare Cetate
*Stadion nou in zona Metro care va avea o capacitate de 15.000 de locuri, 20 de metri înălţime la cota maximă şi va fi prevăzut cu numeroase spaţii de parcare.
*"Un proiect în valoare de zeci de milioane de euro, care îşi propune îndiguirea malurilor râului Suceava pe o distanţă de zece kilometri, stabilizarea celor două poduri, de la Iţcani şi de la Burdujeni, dar şi amenajarea unor zone de agrement pe marginea apei (ca la Venetia si Amsterdam).
5.   Prea Fericitiii trimis de
(27 dec 2015, 12:47:36
Sigur ca a fost un an exceptional pentru bugetari.Demnitarii au luat salarii de trei ori mai mari,parlamentarii si le-au mai marit si ei oleaca iar profesorii,doctorii si functionarii publici le iau cu 25% mai mari.Toata lumea fericita.Apoi pe langa pensiile care sunt calculate pe principiul contributivitatii dar formula sare asa pe la 80% din ultimul sau ultimele salarii(cum ar fi judecatori,militari,politisti,aviatori,etc)s-au inventat si pensiile speciale.Adica pe langa pensia de la stat mai iei o pensie moka.Cum ar fi parlamentarii,iar mai nou primarii,viceprimarii,presedin de CJ,vicepresedinti de CJ.Deci un presedinte de CJ cu trei mandate salta 10.000 lei.Basca inspectorii Curtii de Conturi.Si tineti cont.Aceste pensii speciale se dau retroactiv la toti incepand din 1990.ma mir ca nu de pe vremea lui decebal.Guvernul Ciolos a sesizat Curtea Constitutionala în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurararea finanțării pentru indemnizațiile nou create.
Stau si ma intreb ,daca Curtea Constitutionala va declara ca acordarea pensiilor speciale incalca constitutia se vor anula toate pensiile speciale???????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fursecuri “ un-doi-trei” Este printre cele mai simple rețete clasice de fursecuri fragede, care se pot modela în forme diverse și se păstrează mult timp.Avem nevoie de:100 g zahăr pudră, 200 g unt cu peste 80 la sută grăsime, 300 g făină, puțină sare, opțional un... Citeşte