Copiii şi tinerii de la Centrul de plasament „Sf. Mihail şi Gavriil” Solca au primit la începutul acestei săptămâni, pe 21 decembrie, daruri din partea preotului Nicolae Horga, parohul Bisericii „Sf. Dumitru” din Suceava, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Părintele inspector a însoţit un transport de pachete cu haine noi şi dulciuri pentru cei 33 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse intre 4 şi 18 ani, de la Centrul de plasament Solca. Preotul Horga a fost însoţit şi de Ionel Vovciuc, un tânăr care a crescut tot într-un centru de plasament şi care se simte obligat să-i viziteze pe copii cât de des se poate, sfătuindu-i de fiecare dată „să-şi urmărească ţelul în viaţă prin învăţătură”.
Sunt multe actele de caritate pe care le iniţiază preotul Nicolae Horga, multe dintre ele cunoscute doar de cei care au beneficiat de ajutorul părintelui. Multe familii necăjite vin şi-i cer ajutorul şi niciodată nu sunt refuzate. Dar o sensibilitate aparte o are părintele pentru copii, pentru cei neajutoraţi, care aşteaptă şi ei un cadou, mai ales în preajma sărbătorilor. „Indiferent de vârstă, toţi copiii s-au bucurat pentru hăinuţele primite, hăinuţe care au fost cumpărate în funcţie de mărimea fiecăruia, de la ciorapi, până la căciuliţe. Copiii au primit şi dulciuri, dar acestea se consumă repede, cu hainele rămân şi le vor purta mai mult timp”, ne-a spus emisarul lui Moş Crăciun, pr. Nicolae Horga, care a fost întâmpinat cu bucurie de întreg personalul centrului de copii.
Beneficiarii i-au mulţumit părintelui Horga pentru gestul de bunătate şi dragoste printr-un miniconcert de colinde. Bucuria a fost de două ori mai mare deoarece copiii au primit pachete cu dulciuri, iconiţe şi cărţi de rugăciune şi din partea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Toată acţiunea umanitară s-a desfăşurat cu binecuvântarea ÎPS Pimen.
Directoarea Centrului de plasament, Mariana Chirilă, psihologul Lăcrămioara Filţingher şi profesorul de religie Ionel Vovciuc i-au mulţumit preotului Nicolae Horga pentru iniţiativa acţiunii umanitare, care a adus zâmbete pe feţele copiilor de la Solca. Centrul de plasament „Mihail şi Gavriil” din Solca a fost înfiinţat în anul 1993 cu fonduri PHARE. A fost primul centru mixt din judeţ, cu mai mulţi fraţi. În anul 2005, Centrul de plasament s-a transformat în serviciu rezidenţial de tip familial, cu şapte apartamente şi o garsonieră. Transformarea a fost posibilă datorită colaborării dintre Consiliul Judeţean Suceava, Departamentul de Nord al Franţei, Primăria oraşului Watterloos. Centrul de plasament are ca principal obiect de activitate ocrotirea de tip rezidenţial, pe o durată de timp determinată, a copilului normal aflat în dificultate.