Un sucevean în vârstă de 34 de ani, dintr-o localitate din apropierea municipiului Suceava, este suspect de malarie şi a fost trimis, ieri, cu un avion SMURD, la Institutul de boli tropicale ”Victor Babeş” din Bucureşti. Tânărul s-a prezentat luni seara, la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu febră, frisoane şi dureri puternice de cap. În urma discuțiilor cu pacientul, medicii au aflat că acesta tocmai s-a întors din Coasta de Fildeş, țară în care evoluează malaria. Tânărul a fost internat imediat şi Spitalul de Urgență a demarat procedurile pentru transferul la institutul specializat în boli tropicale din Bucureşti. Directorul medical, dr. Tiberius Brădățan, ne-a declarat, ieri, că starea pacientului este stabilă, motivul transferului la institutul bucureştean fiind legat strict de protocoalele medicale în situații de acest gen.
Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale, determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium.
Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în principal între amurg şi răsărit. Femela țânțarului anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul şi poate pătrunde uşor în încăperi prin plase şi crăpături.
Formele mai severe de boală se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficiența renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă şi deces.
Apariția febrei la o săptămână sau mai mult după intrarea într-o zona de risc pentru malarie impune prezentarea de urgență la un medic şi contactarea unui laborator abilitat pentru a obține un diagnostic corect şi un tratament sigur şi eficient. Acest lucru este valabil şi la întoarcere, formele severe de malarie putând fi luate în considerare până la o lună de la ieşirea din zona de risc.