Complexul dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc prin care au fost trimişi în judecată Nicolae Goicea, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, şi unul dintre subalternii săi, paznicul de vânătoare Radu Ghiocel Iurniuc, scoate la iveală un adevărat mecanism infracţional coordonat de Goicea. Practic, dispoziţia prin care Nicolae Goicea i-a returnat armele lui Iurniuc, după ce acestea i-au fost ridicate de organele de cercetare penală, pentru ameninţări cu moartea adresate primarului din Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, a fost doar una din încălcările de lege de acest gen.
Procurorul care a instrumentat dosarul l-a caracterizat dur pe inculpatul Nicolae Goicea, subliniind că pe tot parcursul anchetei acesta a avut o „atitudine necooperantă, refractară şi total sfidătoare la adresa legii”.
Cum s-a ajuns la ameninţări cu moartea
Reamintim că primarul comunei Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, a reclamat la Poliţie şi la Parchet că paznicul de vânătoare din localitate, Radu Ghiocel Iurniuc, l-a ameninţat în mai multe rânduri cu moartea, mai exact că îl împuşcă. Aceste ameninţări au fost proferate în prezenţa mai multor martori.
Iurniuc a fost prins pe 13 septembrie 2014 în flagrant de organele de poliţie şi silvice, tăind şi sustrăgând fără drept arbori, şi a considerat că primarul Virgil Saghin este cel care a sesizat autorităţile. Radu Ghiocel Iurniuc a fost trimis în judecată şi pentru alte infracţiuni, legate de tăieri ilegale de arbori, furt de material lemnos, „uz de armă fără drept” sau „refuzul de a-i fi recoltate probe biologice”, după ce a fost tras pe dreapta în timp ce conducea un autoturism.
Nicolae Goicea, stat în stat
Nicolae Goicea este acuzat că i-a returnat în mai multe rânduri lui Iurniuc armele de serviciu, în intervalul 17.12.2012 – 09.01.2015, bazându-se pe contestarea în instanţă a măsurilor de ridicare a acestora:
„ Cu toate că angajatorul (AJVPS Suceava) a contestat în instanţă dispoziţiile I.P.J. Suceava, fără a exista nici măcar o hotărâre de primă instanţă în cauză, în baza dispoziţiilor exprese, atât verbale cât şi scrise, ale inculpatului Goicea Nicolae, inculpatul Iurniuc a fost din nou dotat cu armament şi muniţii de serviciu”, au explicat procurorii.
În rechizitoriu este prezentat şi un alt capăt de acuzare foarte grav la adresa lui Goicea: „Inculpatul Goicea cheamă la sediul AJVPS Suceava pe inculpatul Iurniuc şi dă dispoziţii exprese acestuia să recolteze prin împuşcare de pe Fondul de Vânătoare nr. 26 Paltinu un număr de 3 exemplare de cervide. Inculpatul Iurniuc a recoltat exemplarele de vânat arătate mai sus prin împuşcare cu carabina, armă pentru care nu avea drept de port şi folosire, neavând emis documentul legal care să îi confere acest drept, respectiv ordinul de serviciu individual”.
Director din 1992, Goicea răspunde în mod direct de dotarea cu armament a personalului
Procurorii au stabilit fără dubiu că persoana din cadrul AJVPS Suceava care răspunde în mod direct de dotarea cu armament a personalului este Nicolae Goicea, aspect confirmat chiar de el în faţa organelor de cercetare penală. El a declarat în faţa procurorului de caz că este directorul AJVPS Suceava din 1992 şi răspunde de bunul mers al instituţiei, iar cu privire la dotarea cu armament de serviciu a personalului angajat este unicul decident.
Nicolae Goicea, acuzat că a sfidat legea şi a adus atingere gravă ordinii şi liniştii publice
Procurorul care a instrumentat dosarul a scos în evidenţă în mai multe rânduri în rechizitoriu cum atitudinea lui Nicolae Goicea a sfidat legea şi a adus atingere gravă ordinii şi liniştii publice.
„Inculpatul Goicea nu s-a conformat dispoziţiilor legale imperative şi a adoptat o atitudine necooperantă, refractară şi total sfidătoare la adresa legii şi a autorităţilor, atât judecătoreşti, cât şi administrative. Practic, consecinţa directă a acţiunii inculpatului Goicea, de punere la dispoziţia inculpatului Iurniuc, în afara cadrului legal, de arme şi muniţii letale, a fost de natură să aducă o atingere gravă ordinii publice, să creeze şi să amplifice o stare de pericol şi de nesiguranţă atât pentru persoana vătămată Saghin Virgil şi familia acestuia, cât şi pentru întreaga comunitate”.
“Inculpatul Goicea a acţionat cu forma de vinovăţie a intenţiei directe şi cu rea-credinţă, demonstrând cu prisosinţă că nu are respect faţă de autorităţile statului şi faţă de valorile apărate de legea penală”, a concluzionat procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.
Directorul AJVPS Suceava a scăpat până acum doar cu amenzi
Un alt amănunt important este că Nicolae Goicea a mai fost cercetat în ultimii ani în cadrul a trei dosare penale (pentru infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals etc), fiind găsit vinovat, însă până la acest dosar a scăpat de trimiterea în judecată, fiindu-i aplicate doar amenzi.
Reamintim că Nicolae Goicea a fost trimis în judecată zilele trecute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc pentru comiterea infracţiunilor de „abuz în serviciu în formă continuată”, „instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, „instigare la uz de armă fără drept”, „participaţie improprie sub forma complicităţii la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor” şi „participaţie improprie sub forma complicităţii la uz de armă fără drept”.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată cei doi inculpaţi amintiţi în acest material se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
(24 dec 2015, 00:15:05