La Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a avut loc marţi, 22 decembrie, evenimentul "Litere pe zăpadă - Gala Premiilor Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru anul 2014". Manifestarea culturală a fost organizat de Societatea Scriitorilor Bucovineni (SSB), al cărei preşedinte este poeta Carmen Veronica Steiciuc, în parteneriat cu Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Centrul Cultural Bucovina. Din programul evenimentului "Litere pe zăpadă", la care au fost invitaţi toţi membrii SSB, nu a lipsit nici "Povestea de Crăciun", un spectacol de iarnă cu elemente surpriză, tradiţionale, artistice şi teatrale apreciat şi aplaudat de cei prezenţi.
Decernarea premiilor
Juriul a cordat pentru cărţile publicate în anul 2014 următoarele premii: Marele Premiu „Bucovina" - Doina Cernica şi Maria Toacă, pentru volumul „Dulce de Suceava. Amar de Cernăuţi"; Premiul „Opera Omnia" - Mihai Iacobescu; Premiul pentru poezie - Mihaela Grădinariu, pentru volumul „Risipiri în alb pe alb"; Premiul „Traian Chelariu” pentru poezie - Octavian Nestor, pentru volumul "În custodia timpului real"; Premiul pentru debut - Poezie - Doru Mihai Mateiciuc, pentru volumul „Rafee"; Premiul pentru proză scurtă - Nicolae Cojocaru, pentru volumul „Întâlnirea de seară"; Premiul „Mircea Streinul” pentru proză scurtă, Ex Aequo - Anica Facina, pentru volumul „Personalul de noapte"; Premiul „Mircea Streinul” pentru proză scurtă, Ex Aequo - Emanoil Rei, pentru volumul „Nuvele"; Premiul pentru roman - Mircea Aanei, pentru volumul „Unde-i tinereţea mea?"; Premiul „Iulian Vesper” pentru roman - Alexa Paşcu, pentru volumul „Destin"; Premiul pentru critică literară - Mircea A. Diaconu, pentru volumul „Firul Ariadnei. Zece cărţi de proză şi nu numai”; Premiul pentru istorie literară - Adrian Dinu Rachieru, pentru volumul „Generaţia orfelină”; Premiul pentru eseu - Sabina Fînaru, pentru volumul „Translucidităţi”; Premiul pentru traduceri - Elena-Brânduşa Steiciuc, pentru volumul „Călătorie de nuntă” de Patrick Mondiano; Premiul pentru Restitutio - Aura Brădăţan, pentru volumul „Lada cu mărunţişuri” de Dragoş Vitencu; Premiul pentru patrimoniu - Ion Mareş, pentru volumul „Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”; Premiul pentru monografie - Constantin Hrehor, pentru volumul „Grăniceştii, un sat sub pecete domnească”; Premiul pentru publicistică Ex Aequo - Dumitru Teodorescu, pentru volumul „Rolleiflexul lui Dumitru Vinţilă”; Premiul pentru publicistică Ex Aequo - Cezar Straton, pentru volumul „Dicţionar amoros”; Premiul pentru jurnal - Maria Elena Cuşnir, pentru volumul „Dialog cu umbra mea”; Premiul pentru literatură umoristică - Gheorghe Solcan, pentru volumul „Ca trenul de Gura Humorului”; Premiul pentru carte pentru copii - Gheorghe Vicol, pentru volumul „Lăutarii din zarzăr. Poezii pentru copii”.
În afara concursului, s-au acordat două premii de excelenţă: Premiul de excelenţă / post-mortem: Ion Cozmei, pentru întreaga activitate desfăşurată în spaţiul cultural bucovinean; Premiul de excelenţă: Gheorghe Cîrstian, pentru coordonarea Clubului de Poezie Alecart.