Comuna Dărmăneşti devine de la o zi la alta tot mai prosperă şi mai modernă. Investiţiile realizate în ultima perioadă scot în evidenţă preocuparea autorităţilor locale de aici pentru a oferi oamenilor condiţii de viaţă asemănătoare celor din satele europene.
Zilele trecute a fost semnat procesul-verbal de recepţie al unui drum comunal de 7,8 km, betonat într-un timp record de numai 6 luni. A fost o construcţie serioasă, întârziată timp de 3 ani din cauza contestaţiilor depuse de firmele participante la licitaţie.
Drumul realizat integral din fonduri europene, care a presupus printre altele realizarea unor ziduri de sprijin, dar şi rigole de scurgere a apelor, deserveşte patru dintre cele şase localităţi ale comunei Dărmăneşti. Mai exact, drumul pleacă din apropierea Gării Dărmăneşti, traversează drumul european E85, merge prin Dărmăneşti, Măriţei, apoi se intersectează cu drumul judeţean DJ 209 D, apoi intră în Măriţeia Mică şi trece prin Dănila pentru a face din nou joncţiunea cu E85.
Practic, dintr-un total de 5.800 de locuitori ai comunei, acest drum recent dat în folosinţă deserveşte aproximativ 4.000 de persoane şi este foarte important pentru întreaga comunitate.
„A fost o investiţie în valoare de 1,5 milioane de euro, fără TVA, realizată integral din bani de la bugetul Uniunii Europene. Mă bucur că am reuşit să finalizăm lucrarea în timp util, mai ales că o lungă perioadă, de 3 ani, am fost blocaţi din cauza numeroaselor contestaţii. Este un drum care leagă mai multe sate şi are o importanţă foarte mare”, a declarat primarul din Dărmăneşti, Dan Chidoveţ.
Acest drum se adaugă unui drum agricol realizat pe o lungime de 5 km, tot din fonduri europene. Valoarea acestei investiţii s-a ridicat la un milion de euro, fără TVA.
Alte două drumuri, dintre care unul agricol, în planul de lucrări pentru anul 2016
În ultima perioadă s-a reuşit şi lucrarea de cadastru gratuit, un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, realizat cu fonduri de la Banca Mondială. Comuna Dărmăneşti a fost una dintre puţinele din judeţ care a beneficiat de o asemenea facilitate, proiect prin care locuitorii au fost scutiţi de la plata unor sume de bani considerabile.
Dacă anul 2015 s-a finalizat cu inaugurarea drumului care leagă patru dintre localităţile comunei, pentru anul următor primarul Dan Chidoveţ spune că există premise foarte mari pentru realizarea altor investiţii, toate de o mare importanţă pentru comunitate.
Trei dintre proiecte au fost depuse deja pentru finanţare, respectiv pentru ridicarea unei grădiniţe noi în satul Măriţei, pentru modernizarea şi reabilitarea căminului cultural din Dărmăneşti, ambele pe fonduri europene, respectiv modernizarea şi reabilitarea căminului cultural din Măriţei, cu bani de la Compania Naţională de Investiţii.
Iar activitatea pe 2016 nu se opreşte la aceste proiecte. Documentaţiile şi studiile de fezabilitate pentru un drum de aproximativ 6 km în zonele Dărmăneşti sub deal, Dărmăneşti în zona bisericii şi zona gării, precum şi pentru satele Călineşti Enache şi Călineşti Vasilache sunt deja realizate şi urmează a fi depuse în februarie în vederea obţinerii finanţării de un milion de euro.
De asemenea, s-a finalizat documentaţia pentru un drum agricol de 5 km în Măriţeia Mică, Dănila şi Dărmăneşti, iar în prezent se întocmeşte documentaţia pentru aducţiunea de apă şi canalizare în comună, dar şi pentru modernizarea bazei sportive şi a sălii de sport din Măriţei.
Alte două proiecte importante sunt racordarea comunei la conducta de gaz metan care face legătura între Suceava şi Rădăuţi şi modernizarea iluminatului public cu stâlpi şi lămpi moderne.
„Toate aceste proiecte necesită un volum foarte mare muncă şi alergătură, dar când este vorba de interesul comunităţii nici un efort nu este prea mare. La fel cum am reuşit la inundaţiile din 2010 să refacem opt case distruse de ape în doar câteva luni, sunt convins că şi acum vom reuşi să obţinem finanţările atât de necesare pentru modernizarea comunei”, a completat primarul Dan Chidoveţ.