Dosarul prin care Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava a trimis în judecată 35 de inculpaţi, pentru contrabandă cu ţigări, a cărui judecată a fost dispusă de săptămâna trecută de Tribunalul Suceava, după nouă luni de zile în care s-a aflat în analiză la nivel de cameră preliminară, are o impresionantă componentă referitoare la confiscările speciale a mari cantităţi de bunuri. Peste o sută de mii de pachete de ţigări, sume de bani care totalizează peste 400.000 de lei, 19 autoturisme şi autoutilitare, toate acestea sunt bunuri ridicate în cadrul percheziţiilor, a căror confiscare definitivă trebuie confirmată de instanţele de judecată.
Prejudiciu de 60 de miliarde de lei vechi
Gruparea, care s-a format încă din 2006 şi a cărei activitate infracţională a fost probată în detaliu în 2010 (peste 60 de acte materiale descrise de procurori în detaliu, în sute de file de probatoriu) era coordonată de Paul Iova, zis „Ion Petrişor”, cunoscut în perioada activităţii infracţionale (2010) pentru că organiza la nivel naţional concursul „Miss Piranda”. O parte importantă a grupării provenea însă din judeţul Suceava. În acest dosar vor fi judecaţi, printre alţii, Constantin Nistor, alias „Copilu”, din Vicovu de Sus, George Tărîţă, zis „Cuşu”, tot din Vicovu de Sus, Valentin Mehno, din Izvoarele Sucevei, Neculai Stelian Hutopilă, din Izvoarele Sucevei, Ghiocel Liviu Zabavschi, din municipiul Suceava, Corneliu Constantin Simionovici, din Rădăuţi, Ioan Sorin Parasca, din Vicovu de Sus, Titi Vasile Ieremiciuc, din Bălcăuţi, Adrian Arcadie Isopescu, din Vicovu de Sus, Vasile Fănică Cernăuţean, din Bălcăuţi, Angel Lucian Călin şi Mihaela Butnăraşu, din municipiul Suceava, Ionel Vicovanu, din Dolhasca sau Mihai Vicovanu, din Fălticeni, ultimul acuzat că a constituit la rândul său o grupare infracţională ce a relaţionat direct cu gruparea lui Iova.
„Prin folosirea întregului arsenal judiciar permis de reglementările legale în vigoare, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a unei grupări specializate în activităţi de contrabandă structurate în jurul inculpatului Iova Paul, zis Ion Petrişor. Pe parcursul investigaţiilor, urmare a activităţilor de aprovizionare cu ţigarete de contrabandă a inculpatului Iova Paul, a fost identificată şi s-au desfăşurat cercetări şi faţă de o a doua grupare infracţională cu acelaşi specific, centrată în jurul inculpatului Vicovanu Mihai”, au explicat procurorii DIICOT.
În total sunt, după cum am amintit, 35 de inculpaţi, împotriva cărora Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, s-a constituit parte civilă cu un prejudiciu de peste şase milioane de lei (60 de miliarde de lei vechi).
Dimensiunea afacerii: Ţigări de un milion de euro găsite în adevărate depozite
Revenind la bunurile ridicate în vederea confiscării, cel mai important capitol este cel al ţigărilor găsite la suspecţi în timpul percheziţiilor. În total, sunt peste 100.000 de pachete de ţigări, ceea ce înseamnă un prejudiciu de peste un milion de euro doar din tutunul de contrabandă găsit în timpul descinderilor din 2010. Cantităţile de ţigări găsite în mai multe locaţii le-au confirmat anchetatorilor că membrii grupării aveau adevărate depozite de ţigări care ajungeau pe piaţa neagră. Dintr-o singură locaţie au fost confiscate 10.900 de pachete de ţigarete marca Viceroy cu banderole fiscale ucrainene, iar dintr-o altă locaţie alte 13.114 pachete de ţigarete mărcile Viceroy, Next, More şi LM.
Sume mari de bani ridicate din casele a opt inculpaţi
Un alt capitol important îl reprezintă sumele de bani ridicate de la inculpaţi, cu privire la care instanţa se va pronunţa dacă pot fi reţinute pentru a se recupera din prejudiciu. Este vorba de sume mari de bani, în euro şi lei, în total peste 400.000 de lei, ridicate de la opt inculpaţi din dosar. De exemplu, de la numitul Iova Rustem a fost ridicată suma de 31.000 de euro, cu ocazia percheziţiei domiciliare. Suma de 102.000 de lei a fost ridicată cu ocazia percheziţiei domiciliare de la inculpatul Marian Negoiţă, în timp ce 126.000 de lei şi 100 de euro au fost ridicaţi de la domiciliul lui Mihai Vicovanu. Suma de 32.635 de lei a fost ridicată din locuinţa lui Ionel Vicovanu.
Între bunurile confiscate se găseşte şi un adevărat parc auto de maşini. Este vorba de autoturisme şi autoutilitare, în total 19, de la unii dintre inculpaţi fiind ridicate câte două maşini şi chiar trei în cazul unuia.
Procurorii au solicitat instanţei de judecată măsuri de confiscare specială pentru toate bunurile pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a plăţii cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.
Conserve, pungi de zahăr, borcane de tomate, ridicate de la unul dintre inculpaţi
Alături de bunurile de valoare mare ridicate se găsesc şi bunuri care pot fi caracterizate drept hilare. Atrage atenţia în mod deosebit cazul inculpatului Relu Valentin Burlacu. Printre bunurile ridicate de la domiciliul acestuia se numără: 4 saci a câte 5 kg paste făinoase, 60 de pungi de 1 kilogram de zahăr, 24 de borcane de paste de tomate, 24 conserve de pateu din carne de pasăre, toate de provenienţă Republica Moldova.
Cu ocazia percheziţiilor au mai fost ridicate foarte multe telefoane mobile, cartele SIM şi caiete în care erau notate date legate de activitatea infracţională, mijloace de probatoriu în imensul dosar al DIICOT cu privire la cei 35 de inculpaţi, care are peste 1.600 de file.