Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 dec 2015 - Anul XX, nr. 294 (6106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii vechi

Obiceiul de împărţire cu opłatek, respectat şi în acest an de polonezii din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Polonezii din Suceava s-au întâlnit ieri pentru a participa la o sărbătoare în familie. Evenimentul are în vedere respectarea unei vechi tradiţii poloneze, aceea a împărţirii cu opłatek, un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale şi multilingvistice din spaţiul bucovinean.

Obiceiul de împărţire cu opłatek (azimă/pâine nedospită) înainte de începerea Cinei de Ajun îşi are originea în ritualul împărţirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creştinismului. S-a păstrat până în zilele noastre doar în Polonia. Împărţirea cu opłatek este un semn al păcii, al iubirii şi al prieteniei.

Este un prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători şi se servesc mâncăruri de post precum: „kutia” (grâu cu mac), peşte, colţunaşi umpluţi cu varză şi cartofi sau colţunaşi umpluţi cu mac, mazăre, în total 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului şi numărului apostolilor.

La începutul manifestării de ieri preoţii decanatului de Bucovina, împreună cu părintele decan Iosif Păuleţ, au citit câte un fragment din Biblie, iar apoi au sfinţit opłatek-ul şi bucatele. Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a dorit să-şi exprime bucuria că poate împărţi un astfel de moment cu etnicii polonezi din Suceava, un moment extrem de plăcut şi emoţionant.

„Sper să avem parte cu toţii de sărbători liniştite, iar anul viitor să fie unul cât mai bun pentru toţi dintre noi. E o manifestare care îmi face plăcere, clipa când familiile se reunesc, iar asta contează poate cel mai mult”, a spus Ghervazen Longher.

După ce oamenii au fost salutaţi şi de Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava, participanţii s-au împărţit cu opłatek şi şi-au adresat urări reciproce cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou.

Membrii Asociaţiei din Suceava au cântat două colinde în limba polonă, iar mai apoi s-au servit bucatele de post special pregătite pentru acest eveniment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obiceiul de împărţire cu opłatek, respectat şi în acest an de polonezii din Suceava.
 Vizualizări articol: 1817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Obiceiul de împărţire cu opłatek, respectat şi în acest an de polonezii din Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vărzări (de post) Vărzările sunt plăcinte sărate, din aluat moale de pâine, umplute cu varză călită. Sunt specifice postului Crăciunului și se pare că rețeta a fost creată de gospodinele din Bucovina pentru bărbații care lucrau la pădure și în post nu... Citeşte