Polonezii din Suceava s-au întâlnit ieri pentru a participa la o sărbătoare în familie. Evenimentul are în vedere respectarea unei vechi tradiţii poloneze, aceea a împărţirii cu opłatek, un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale şi multilingvistice din spaţiul bucovinean.
Obiceiul de împărţire cu opłatek (azimă/pâine nedospită) înainte de începerea Cinei de Ajun îşi are originea în ritualul împărţirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creştinismului. S-a păstrat până în zilele noastre doar în Polonia. Împărţirea cu opłatek este un semn al păcii, al iubirii şi al prieteniei.
Este un prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători şi se servesc mâncăruri de post precum: „kutia” (grâu cu mac), peşte, colţunaşi umpluţi cu varză şi cartofi sau colţunaşi umpluţi cu mac, mazăre, în total 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului şi numărului apostolilor.
La începutul manifestării de ieri preoţii decanatului de Bucovina, împreună cu părintele decan Iosif Păuleţ, au citit câte un fragment din Biblie, iar apoi au sfinţit opłatek-ul şi bucatele. Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a dorit să-şi exprime bucuria că poate împărţi un astfel de moment cu etnicii polonezi din Suceava, un moment extrem de plăcut şi emoţionant.
„Sper să avem parte cu toţii de sărbători liniştite, iar anul viitor să fie unul cât mai bun pentru toţi dintre noi. E o manifestare care îmi face plăcere, clipa când familiile se reunesc, iar asta contează poate cel mai mult”, a spus Ghervazen Longher.
După ce oamenii au fost salutaţi şi de Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava, participanţii s-au împărţit cu opłatek şi şi-au adresat urări reciproce cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou.
Membrii Asociaţiei din Suceava au cântat două colinde în limba polonă, iar mai apoi s-au servit bucatele de post special pregătite pentru acest eveniment.