Un proiect care a încins spiritele în ultima şedinţă a Consiliului Local Suceava de anul acesta a fost cel de constituire a unei comisii speciale de analiză şi verificare a activităţii Serviciului de Administrare Străzi şi Sistematizare Rutieră, din cadrul municipalităţii sucevene.
Proiectul, iniţiat de viceprimarii Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei, a pornit din nemulţumirile populaţiei, dar şi ale lor, ca locuitori ai oraşului, cauzate de distrugerile lăsate pe străzi de diverşi constructori, care au executat lucrări în cadrul unor mari proiecte de reabilitare şi extindere a reţelelor de utilităţi sau intervenţii de remediere a problemelor existente.
Conform iniţiatorilor, aceste probleme ar fi trebuit să fie observate, sancţionate şi remediate prin intervenţia inspectorilor de la Serviciul Străzi.
Pentru ca argumentele invocate în scopul necesităţii înfiinţării acestei comisii speciale să fie şi mai convingătoare, Lucian Harşovschi a prezentat pe monitoarele din sala de şedinţe a CL un film cu zeci de poze făcute pe străzi din Suceava, pe care a lucrat firma Pfeiffer, unde lucrările apar ca recepţionate, dar care arată ca după război.
„Suntem certaţi şi chiar înjuraţi în privinţa calităţii acestor lucrări. Lumea spune că pentru ce altceva te-am votat să ne reprezinţi? Înfiinţarea acestei comisii este necesară, pentru că este posibil ca la finele activităţii să constatăm că lipsesc nişte resurse de timp, bunăvoinţă, că avem o resursă insuficient pregătită sau o proastă gestionare a anumitor lucrări. Dacă mai bine de jumătate din cetăţenii pe care îi întâlneşti îţi spun că nu este bine ce se întâmplă pe străzi, chiar şi ca nespecialişti, trebuie luaţi în considerare”, a motivat viceprimarul Ovidiu Doroftei solicitarea făcută în calitate de coiniţiator.
Au fost şi consilieri care s-au opus înfiinţării acestei comisii, considerând că nu este decât o mascaradă politică.
„Sunt marcat să aud asta şi cred ca unii consilieri nu stau în municipiu. Cine greşeşte în primărie de străzile arată ca după bombardament? Nu ai văzut cum se lucrează? Chiar trebuie să acceptăm tot ce fac constructorii? După mine, trebuia să vină şi Parchetul să analizeze aceste lucrări”, a răbufnit consilierul local Daniel Prorociuc.
Cu toată împotrivirea unora dintre consilieri, dar şi a primarului, comisia a fost înfiinţată, cu 14 voturi "pentru", unul "contra" şi şase abţineri.
Din rândul consilierilor locali, ca membri ai comisiei au fost desemnaţi Eugen Girigan, Costel Tătăranu, George Onofrei Răileanu şi Lucian Harşovschi.
Aceştia au datoria de a analiza modul în care au fost realizate şi recepţionate lucrările publice efectuate în municipiul Suceava, corectitudinea modului de acordare a avizelor care certifică aducerea la starea iniţială a infrastructurii rutiere afectate de lucrări publice, dar şi de a efectua şi o analiză a activităţii generale a serviciului, a eficienţei manageriale şi a procedurilor de lucru din cadrul serviciului, în paralel cu identificarea şi propunerea de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii serviciului.