La un an de la înfiinţare, Casa de Cultură a Studenţilor din Suceava, aflată în coordonarea Universităţii „Ştefan cel Mare”, lansează o competiţie de proiecte studenţeşti, pentru care instituţia va aloca 250.000 de lei. Studenţii şi asociaţiile studenţeşti din cadrul USV sunt invitaţi să se înscrie în competiţie cu un proiect cultural, artistic sau sportiv, programele câştigătoare urmând să primească fiecare până la 25.000 de lei pentru implementare. Prin proiect studenţii pot propune organizarea deconcursuri, concerte, festivaluri, campanii de informare, campanii de conştientizare, cursuri, întâlniri, dezbateri, activităţi sportive etc.
Rectorul Valentin Popa a explicat că proiectele vor fi scrise, prezentate şi implementate de studenţi. „Cele câştigătoare vor fi finanţate până la o limită de 25.000 de lei, astfel că estimăm că vom finanţa 10-15 proiecte în 2016. Această competiţie le va da prilejul studenţilor noştri să înveţe cum să scrie un proiect, să îl implementeze, să caute sponsori”, a completat Valentin Popa.
La rândul său, prof. Valentin Ianoş, directorul Casei de Cultură a Studenţilor, a menţionat că această competiţie vizează creşterea numărului de studenţi implicaţi în diverse activităţi de voluntariat şi educaţionale, facilitarea accesului la manifestări cultural-artistice și sociale pentru toţi studenţii suceveni, dar și publicului larg din Suceava, dezvoltarea creativităţii studenţilor şi promovarea tinerelor talente studenţeşti.
Proiectele se vor depune până în data de 22 ianuarie 2016, la adresa de e-mail: casastudentilorsv@gmail.com, acestea urmând să fie evaluate de o comisie alcătuită din reprezentanţi ai CCS. Comisia va avea în vedere originalitatea proiectului, impactul asupra studenţilor, modul de prezentare, echipa, includerea unor schiţe pentru promovare (anunţuri, afişe, broşuri etc.).
Peste 60 de acţiuni organizate de Casa de Cultură a Studenţilor în primul an de activitate
Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, singura din România care se află în subordinea Ministerului Educaţiei şi în coordonarea unei universităţi, a organizat în primul an de activitate peste 60 de acţiuni cultural artistice şi sportive, concerte de muzică clasică, de operă şi balet, concerte rock, hip-hop, spectacole de teatru,după cum a specificat rectorul Valentin Popa.
Totodată, CCS a primit din partea ministerului de resort şi un buget generos pentru primul an, de peste 1.600.000 de lei, bani ce au fost investiţi în infrastructura instituţiei, scenă, instrumente, sonorizare etc.
Totodată, s-au finanţat mai multe cercuri dedicate studenţilor - chitară (peste 90 de studenţi înscrişi), pian, teatrul Fabulinus, dans sportiv (100 de înscrişi), dans popular (86 de studenţi înscrişi), percuţie (13 înscrişi), canto (40 de înscrişi), pictură, radio, cinematografie, corul Universităţii.
Reprezentanţii USV au punctat că în continuare se confruntă cu problema lipsei unui spaţiu propice unde CCS să-şi desfăşoare proiectele.
„Din păcate spaţiile pe care noi le putem asigura în cadrul campusului sunt insuficiente pentru multitudinea de activităţi care se desfăşoară. Căutăm sprijinul autorităţilor pentru alocarea de spaţii, în chirie sau în administrare, care să poată asigura o permanentizare a activităţilor”, a mai subliniat Valentin Popa.