Începând de anul viitor, nici o căruţă nu ar mai trebui să încurce traficul rutier de pe străzile Sucevei, căruţaşii nu ar mai trebui să fie văzuţi cum scormonesc prin buncărele de gunoi, răsturnând pe jos deşeurile ce nu le trebuie, iar riscanta lor prezenţă pe străzi, noaptea, fără semnalizări, ar urma să devină o raritate, dacă va fi pusă în aplicare decizia de ieri a Consiliului Local Suceava.
În ultima şedinţă din acest an, aleşii locali suceveni au decis să interzică total prezenţa căruţelor pe străzile Sucevei, anulând o decizie mai veche, care limita prezenţa căruţelor pe străzi doar pentru anumite intervale orare. Măsura respectivă nu a fost respectată niciodată, mai ales că zecile de amenzi date căruţaşilor, majoritatea din Şcheia şi alte localităţi învecinate, nu au fost achitate vreodată.
Tocmai de aceea, noul proiect de hotărâre, iniţiat de viceprimarii Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei, a venit cu o serie de modificări menite să descurajeze definitiv căruţaşii de a mai hoinări prin Suceava.
Mai exact, „se interzice accesul vehiculelor cu tracţiune animală pe spaţiile care fac parte din domeniul public al municipiului Suceava. Nerespectarea acestei interdicţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei, aplicabilă conducătorului vehiculului, la care se adaugă şi sancţiunea complementară de imobilizare a vehiculului până când proprietarul sau conducătorul vehiculului face dovada plăţii amenzii”.
Contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii pe loc sau în termen de 48 de ore de la data comunicării procesului verbal.
În situaţia în care amenzile nu vor fi achitate, căruţele imobilizate vor fi depozitate pe domeniul public în cel mai apropiat spaţiu disponibil, astfel încât să nu fie stânjenită circulaţia pe drumurile publice.
Măsură dorită de suceveni, dar blocată de alte prevederi legislative
„Este cazul ca în secolul 21 să interzicem în totalitate circulaţia vehiculelor tractate de animale prin oraş. Nu se confiscă nimic, nu se valorifică, doar se imobilizează, conform legii, iar până nu se face dovada plăţii nu va fi dat înapoi atelajul”, a precizat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Propunerea a fost salutată de majoritatea consilierilor locali, care au considerat-o foarte bună, inclusiv fostul viceprimar Viorel Seredenciuc apreciind că în forma actuală decizia va duce la rezolvarea problemei:
“Indisponibilizarea căruţelor este bine-venită, este singura şansă să îi descurajăm să mai intre în oraş. De la Bacău încolo nu mai vezi nici o căruţă prin oraşe, doar la noi în zonă se mai întâmplă aşa ceva. Indiferent câţi poliţişti locali am scos noi în stradă, să îi oprească la intrările în oraş, indiferent de câte amenzi le-am dat, pe care oricum nu le plăteau, fenomenul nu a putut fi stopat. Dar aşa cred că avem într-adevăr şanse de reuşită”.
Proiectul viceprimarilor a fost votat şi de consilierul independent Adrian Arămescu, care i-a îndemnat pe toţi consilierii să aprobe propunerea respectivă, chiar de nu a fost menţionat ca iniţiator, în condiţiile în care încă din 2014 a cerut interzicerea căruţelor pe străzi, înaintând chiar mai multe variante de proiect. De fiecare dată, propunerea sa nu a mai ajuns să fie discutată în plen, din cauza unor probleme de legalitate, deoarece varianta sa prevedea confiscarea căruţelor, măsură care a fost atacată în instanţe de Avocatul Poporului.
Drept dovadă, acesta a adus şi două variante de proiect pe care le-a avut depuse la secretariatul Consiliului Local, pe care le-a făcut „cadou” iniţiatorilor proiectului supus spre aprobare.
Singura excepţie prevăzută în decizia de ieri a Consiliului Local este cea prin care se permit accesul, circulaţia şi staţionarea vehiculelor cu tracţiune animală care participă la evenimente organizate cu ocazia manifestărilor artistice, culturale sau sportive, avizate conform normelor legale în vigoare.