Peste 50 de poliţişti au fost angrenaţi, începând de ieri dimineaţă, în efectuarea a 29 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Suceava, din care 23 la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, într-un dosar care vizează afaceri ilegale de milioane de euro cu alcool. Acuzaţiile din acest dosar sunt foarte grave: cantităţi imense de alcool scoase pe piaţa neagră printr-o instalaţie de producţie modificată şi comercializarea acestuia mai departe, prin reetichetare. Principalele infracţiuni comise sunt de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Acţiunea este coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu poliţiştii de la Serviciul de Criminalitate Economică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
O linie de producere a alcoolului modificată, cheia acestei afaceri
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014-2015, pe raza judeţului Suceava s-a constituit un grup infracțional organizat format din patru suspecţi, grup la care ulterior au aderat şi alte persoane şi care prin intermediul unor societăţi comerciale au desfășurat activități de evaziune fiscală în domeniul producerii și comercializării băuturilor alcoolice”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor.
Ancheta din acest caz a pornit de la un amplu control al inspectorilor antifraudă. Pe o perioadă de şase luni de zile, din decembrie 2014 şi până în mai 2015, inspectorii ANAF au efectuat investigaţii din care a rezultat că la nivelul Sucevei există un grup infracţional care a modificat fluxul tehnologic de producere a alcoolului, la linia de producţie a unei societăţi.
Mecanismul infracţional era unul foarte bine pus la punct, au arătat inspectorii ANAF:“Grupul infracţional a modificat fluxul tehnologic de producere a alcoolului, prin montarea neautorizată de conducte mobile, furtunuri elastice, canele şi robinete înaintea contoarelor, și chiar conducte către proprietăți învecinate, toate în scopul evitării contorizării cantității de alcool și sustragerii de la plata accizelor aferente datorate bugetului de stat”.
A doua componentă infracţională: comercializarea alcoolului
Dimensiunea afacerii era una extrem de mare, susţin anchetatorii. Doar prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat prejudiciul calculat este de aproximativ 1.000.000 de euro. Băuturile alcoolice, odată fabricate fără a fi fiscalizate, intrau la comerţ, prin intermediul mai multor depozite şi apoi prin magazine, atât din mediul urban cât şi din mediul rural.
„Produsele alcoolice necontorizate, obținute ilegal din antrepozitul investigat, se comercializau ulterior pe raza județului Suceava, cu încălcarea tuturor prevederilor legale în domeniu”, se arată într-un comunicat ANAF.
Ziua de ieri a fost dedicată doar ridicării de documente şi mărfuri
Acţiunea de ieri a fost una foarte complexă, iar aseară poliţiştii încă inventariau bunuri ce urmau să fie ridicate şi puse sub sechestru. Este vorba de unităţi de calculator şi mormane de documente de la mai multe societăţi comerciale. În timpul perchezițiilor a fost găsită cantitatea de aproximativ o mie de litri de alcool, fără proveniență legală, și 3.000 de PET-uri pregătite pentru îmbuteliere. În ceea ce-i priveşte pe suspecţii care vor fi puşi sub acuzare în acest dosar, anchetatorii nu au oferit încă nici un fel de detalii. Asta în condiţiile în care pe parcursul zilei de ieri doar s-au ridicat documente şi mărfuri. Cel mai probabil de astăzi vor începe şi audierile celor care vor deveni suspecţi sau inculpaţi în acest dosar.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul inspectorilor antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi al inspectorilor vamali din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei. Suportul de specialitate tehnic şi informativ a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.