Premianţii Galei “Top 10 Suceveni” – ediţia 2015
Unul dintre sucevenii care au atins cel mai înalt nivel al performanţei în 2015 este humoreanul Mihai Macovei, tânărul în vârstă de 29 de ani care se dedică trup şi suflet sportului cu balonul oval, pe care îl practică de aproape 20 de ani. Mihai Macovei, căpitanul echipei de rugby a României, este omul care a fost factorul decisiv în victoria naţionalei împotriva Canadei, după cea mai spectaculoasă răsturnare de scor din istoria Cupei Mondiale de Rugby, competiţie desfăşurată în Marea Britanie în luna septembrie a acestui an. A fost unul dintre cei remarcaţi la competiţia planetară datorită numărului mare de placaje reuşite per meci şi a fost nominalizat în echipa ideală de la turneul final. Asta în condiţiile în care România este în momentul de faţă departe de echipele din elita rugby-ului mondial.
Suceava a fost reprezentată de trei rugbişti la Cupa Mondială
Mihai Macovei, cel mai important rugbist român al momentului, s-a născut şi a învăţat rugby la Gura Humorului, de unde au plecat foarte mulţi jucători emblematici ai acestui sport. Dovadă în acest sens este şi faptul că din lotul echipei de rugby a României de la Cupa Mondială din acest an au făcut parte încă doi suceveni, Viorel Lucaci, născut la Berchişeşti, şi Vlad Nistor, din Gura Humorului, fiului antrenorului humorean Florin Nistor.
Muncă şi sacrificiu: „După fiecare meci te doare câte ceva”
În spatele performanţelor de acum ale lui Mihai Macovei stau aproape 20 de ani de muncă şi sacrificiu. Mihai s-a apucat de rugby pe când avea 10 ani. Rugby-ul nu este un sport uşor, iar începutul a fost greu, atât pentru el, cât şi pentru mama sa.
Paraschiva Macovei, mama sportivului, a povestit: “Îi ascundeam ghiozdanul cu echipamentul, la început nu prea am vrut să îl las la rugby. Aveam de spălat zilnic o maşină cu hainele lui pline de noroi. Mă săturasem să cumpăr Dero pentru el”, a rememorat femeia, acum cu zâmbetul pe buze, acea perioadă.
De altfel, şi acum, ştiind că mama sa este o fire emotivă, Mihai o sună după fiecare meci pentru a o asigura că este bine.
„După fiecare meci mă sună, îmi spune dacă este bine... ştie că sunt o fire mai emotivă, mă tem pentru el, contactele sunt dure, iar după fiecare meci te doare câte ceva”, a mărturisit mama sportivului.
Mihai era un tânăr înalt, bine construit, dar destul de firav când a mers la rugby, evoluţia fizică ulterioară datorându-se exclusiv practicării acestui sport.
Curajul şi calităţile de lider au ieşit în evidenţă încă de la juniori
Curajul a fost şi a rămas una dintre marile calităţile ale lui Mihai. Aşa s-a făcut remarcat încă de la juniori.
Mihai Tănăsescu, primul antrenor de la juniori al sportivului, şi-a adus aminte cum îl folosea pe Mihai în meciurile de pregătire cu sportivi mai mari cu câţiva ani, tocmai pentru că avea curaj şi făcea faţă jocului de la o categorie superioară de vârstă.
Accidentările nu l-au făcut să dea înapoi, din contră, l-au făcut şi mai puternic. Un coleg de la juniori, Andrei Varvaroi, actualmente antrenor şi jucător la echipa de rugby a Sucevei, şi-a amintit cum a reacţionat Mihai după ce suferise o comoţie cerebrală: „În primul an la juniori am avut un meci cu echipa Griviţa Bucureşti. Îmi aduc aminte că Mihai a suferit o comoţie în timpul meciului, iar la vreo 2 ore după, când şi-a revenit, a întrebat unde sunt cei de la Griviţa, că vrea să joace cu ei.”
Despre calităţile de lider ale lui Mihai a povestit şi Florin Nistor, un alt antrenor din perioada junioratului. În timpul unei deplasări la Iaşi, acesta l-a remarcat pe Mihai încă din seara dinaintea partidei, când cel care dădea tonul la „şotii” în camera de hotel era Macovei.
„Trebuiasă alegem un lider de grup şi am zis că dacă Macovei a fost lider seara, hai să vedem cum se comportă şi pe teren. De atunci s-a văzut că are calităţi de căpitan, de lider”, a povestit Florin Nistor.
De la juniori, direct la una dintre marile echipe din România
După perioada excelentă de la juniorat, Mihai a ajuns, de la vârsta de 18 ani, direct la una dintre marile echipe ale României, Ştiinţa Baia Mare.
Acomodarea a fost grea, însă rapidă.
Chiar Mihai Macovei ne-a povestit despre primul contact cu seniorii.
„Când am mersla Baia Mare aveam 18 ani, era greu, ceilalţi jucători erau de 27-30 de ani, a fost greu să mă impun. Aveam kilograme mai puţine, carnea mai fragedă, cum se spune, însă am trecut destul de repede peste acest moment”, a spus Mihai.
Au urmat şapte ani de performanţe deosebite. Mihai Macovei a câştigat cu echipa din Baia Mare trei titluri naţionale şi două Cupe ale României, iar timp de cinci ani a fost căpitan.
Evoluţiile excelente de la echipa de club şi de la naţională i-au adus, la 25 de ani, primul transfer la o echipă din Franţa.
Mihai nu se plânge niciodată, ceea ce este caracteristic unui rugbist. De altfel, în condiţiile pregătirii fizice extraordinare, contactele sunt foarte dure doar pentru cei care le văd din afara terenului. Pentru Mihai noţiunea de a ceda nu există.
Cum explică Mihai revenirea spectaculoasă din meciul cu echipa Canadei
Revenind la Cupa Mondială de rugby din Anglia, „Mac”, cum îi spun prietenii, a marcat ambele încercări ale României în meciul istoric împotriva Canadei.
„Ne-am trezit conduşi cu 15-0 şi nu ne aşteptam la asta. A trebuit să credem în noi până se termină meciul, şi acest lucru a dat roade. Noi am fost proaspeţi pe final de meci, am ţinut acelaşi ritm, dar Canada a picat fizic, iar aici s-a făcut diferenţa”, a rezumat Macovei momentul cheie al partidei.
Nu a uitat de unde a plecat şi merge să-i încurajeze pe juniorii de la Gura Humorului
Mihai nu a uitat de unde a plecat, iar când ajunge acasă, la Gura Humorului, merge la teren pentru a încuraja copiii.
Antrenorul Florin Nistor a ţinut să precizeze: „Când vine acasă trece pe la teren. Mai face şi el o chetă printre colegii din Franţa şi vine cu un tricou, o pereche de ghete, un pachet, e important ca tinerii care sunt la început în acest sport să simtă aproape un astfel de jucător, un adevărat model pentru ei.”
Mihai poate ajunge şi mai sus în ce priveşte echipa de club
Mihai Macovei, care a împlinit de curând 29 de ani, evoluează în momentul de faţă la o echipă din prima parte a clasamentului din Liga a II-a franceză. Chiar dacă prioritatea sa este să facă performanţă la echipa la care joacă acum, Mihai are toate motivele să spere că va face pasul, cât de curând, în prima ligă franceză. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acest sport, prima ligă franceză, compusă din 14 echipe, este considerată cea mai puternică din lume, adunând „crema” jucătorilor de rugby, atât din Europa, cât şi din emisfera sudică.
Cupa Mondială din 2019, care va avea loc în Japonia, este un alt obiectiv realizabil pentru Mihai Macovei. Sportivul spune că acest moment este prea departe pentru a se gândi la el, iar primele meciuri care urmează sunt cele mai importante.
(17 dec 2015, 12:31:10