Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 16 dec 2015 - Anul XX, nr. 291 (6103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Investiţie

Proiect european de implementare a unor sisteme de prevenire a inundaţiilor derulat în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administraţia Naţională „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Siret, a derulat în Spaţiul Hidrografic Siret proiectul „Watman - sistem informaţional pentru managementul integrat al apelor”, proiect în care este prins şi judeţul Suceava. Conferinţa de încheiere a proiectului a avut loc marţi la sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava (SGA) în prezenţa directorului SGA Suceava, Daniel Drăgoi, a coordonatorului proiectului, Mihai Talpău, director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Siret, a prefectului Constantin Harasim şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu, în calitate de invitaţi. Obiectivul principal al acestui proiect realizat cu fonduri europene îl constituie îmbunătăţirea monitorizării integrate a apelor, privind atât evaluarea şi evoluţia resurselor de apă, cât şi urmărirea şi caracterizarea comportării în exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor şi a efectelor acestora în utilizarea şi valorificarea resurselor de apă.

 

Centru de Intervenţie Rapidă la Suceava

În cadrul proiectului s-au construit două Centre de Intervenţie Rapidă la Suceava şi Focşani care deservesc spaţiul hidrografic Siret. Acestea sunt dotate cu mijloace pentru intervenţia în situaţii de urgenţă generate de inundaţii şi poluări accidentale, diguri gonflabile, maşini de umplut saci, pontoane cu motor, sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil şi alte dispozitive. La cinci baraje, printre care şi la cel de la Dragomirna, s-au instalat senzori şi staţii automatizate pentru monitorizarea online a tuturor parametrilor de gospodărire a apelor, precum şi sisteme de control al accesului şi antiefracţie. În cadrul proiectului s-a înfiinţat Centrul de Coordonare a Intervenţiilor la dispeceratul Administraţiei Bazinale de Apă Siret de la Bacău. Aici se transmit online toate informaţiile de la staţiile hidrometrice, baraje, derivaţii, iar prin intermediul unor softuri electronice se realizează monitorizarea, coordonarea şi controlul intervenţiilor în situaţii de urgenţă generate de inundaţii şi poluări accidentale.

„Rezultatele proiectului Watman sunt: realizarea de sisteme decizionale modernizate pentru acţiunile operative din timpul şi după producerea inundaţiilor, optimizarea controlului în coordonarea exploatării construcţiilor hidrotehnice, obţinerea de date hidrologice îmbunătăţite şi integrate prin colectarea de mai multe date în secţiunile de râu unde nu existau staţii hidrometrice, prognoză mai precisă a viiturilor şi a poluărilor într-o perioadă scurtă de timp prin folosirea datelor colectate”, a declarat Mihai Talpău.

Şeful SGA Suceava, Daniel Drăgoi, a ţinut la rându-i să reliefeze importanţa acestui proiect pentru judeţul Suceava şi să arate că 2015 a fost un an bogat în investiţii ce au ca scop prevenirea şi diminuarea efectelor inundaţiilor. „Azi facem o prezentare a proiectului, iar mâine (n.r. miercuri, 16 decembrie) urmează să avem o recepţie a două lucrări pe râul Suceava în valoare de 2,272 milioane de lei.  A treia lucrare, este vorba de regularizarea râului Suceava pe tronsonul Vicovu de Sus, în satul Straja, la limita cu localitatea Laura, în valoare de 898.000 de lei, o vom recepţiona tot în aceste zile, ca de altfel şi lucrarea care vizează amenajarea braţului stâng al pragului de fund pe pârâul Suceviţa în zona localităţii Marginea, o investiţie de 15,3 milioane de lei. În fine, a cincea investiţie pe care o recepţionăm acum este regularizarea pârâului Râşca, la Bogdăneşti, în valoare de 1,46 milioane de lei. Suntem bucuroşi pentru că Dumnezeu ne-a dat vreme frumoasă şi ne-a ajutat astfel să finalizăm aceste lucrări importante”, a declarat Drăgoi. Proiectul Watman pentru spaţiul hidrografic Siret are o valoare de 23,9 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect european de implementare a unor sisteme de prevenire a inundaţiilor derulat în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 1492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect european de implementare a unor sisteme de prevenire a inundaţiilor derulat în judeţul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fagure de caramel (honeycomb) Ceva dulce-amărui, fin, care se topește în gură neobișnuit, extrem de simplu de făcut și mereu la îndemână dacă apar musafiri neașteptați… Este desertul celor comozi, dar asta nu-l împiedică să fie apreciat de aproape... Citeşte