Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 16 dec 2015 - Anul XX, nr. 291 (6103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără precedent, la Suceava

Peste o mie de pagini de comunicări ştiinţifice, rodul Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”, de la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunicările ştiinţifice prezentate în Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” (CISL), organizat de Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, au fost înglobate în două volume care însumează 1.050 de pagini. Apărute la Casa Editorială Demiurg din Iaşi, care a şi sponsorizat parţial editarea, în condiţii grafice deosebite, cele două volume înglobează 100 de autori din ţară, din Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Spania, Germania, Elveţia, Marea Britanie, Maroc şi Senegal. Pentru Suceava, lucrarea ”Limbaj şi comunicare XIII. Dinamica limbilor şi literaturilor în epoca globalizării” reprezintă o realizare ”fără precedent”, atât ca dimensiuni, cât şi din punct de vedere al calităţii, după cum ne-a declarat prof. univ. dr. dr. h. c. Sanda-Maria Ardeleanu, coordonator, alături de universitarii Ioana-Crina Coroi şi Dorel Fînaru. Ambele volume sunt însoţite de CD-uri, comunicările fiind şi în variantă electronică.

”Limbaj şi comunicare XIII” este structurat pe şase secţiuni: ”Eugen Coşeriu” - Normă/Norme; Semiotică şi comunicare; Discurs literar/Discurs critic; Traducerea – limbă universală şi Didactica limbilor şi literaturilor, cărora li se adaugă lucrările susţinute în plen: ”Un om al cetăţii limba română”- Irina Condrea, ”Eugen Coşeriu n-a părăsit niciodată Basarabia”- Ion Manoli, ”Am devenit un simbol”- Sanda-Maria Ardeleanu, ”Mutaţii produse în antroponimia românească”- Gheorghe Moldoveanu, ”Abordarea pragmatică a traducerii textului literar din perspectiva <lexicului fără echivalenţă>” - Ludmila Zbanţ, Cristina Zbanţ, ”Pour une semiotique de la plaidoirie: le pouvoir judiciaire de la langue” - Ana Guţu şi ”Ion Agârbiceanu. La cumpăna ideologiilor” - Mircea A. Diaconu.

 

Calitatea lucrărilor publicate este girată de un comitet ştiinţific de prestigiu

Cea mai generoasă secţiune este ”<Eugen Coşeriu> - Normă/Norme”, cu 29 de comunicări ştiinţifice susţinute atât de profesori universitari, cât şi de tineri cercetători, doctoranzi din ţară şi străinătate.

Despre semiotică şi comunicare şi-au prezentat rezultatele studiilor şi cercetării opt autori, o lucrare care ne-a reţinut atenţia fiind ”Discursul politic conflictual în spaţiul forumistic”, a tânărului universitar sucevean Petru Ioan Marian. Secţiunea „Discurs literar/ Discurs critic” a înglobat 18 articole ştiinţifice. O analiză interesantă a ceea ce Julien Benda a numit ”trădarea cărturarilor” găsim în ”Fenomenul cedărilor estetice în exegeza postbelică din Basarabia”, a Nataliei Ivasîşen, de la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova. Secţiunea ”Traducere - limbă universală” oferă spre lectură şi studiu 15 articole şi comunicări pe teme care merg de la rolul traducătorului până la dificultăţile de traducere şi găsirea echivalenţelor în textele de specialitate, din gastronomie până la medicina stomatologică. ”Didactica limbilor şi literaturilor” conţine 11 comunicări, de un real ajutor celor care îşi desfăşoară munca la catedră.

Calitatea comunicărilor ştiinţifice prezentate în cadrul CISL, înglobate în cele două volume prin strădania coordonatorilor şi graţie susţinerii financiare a Casei Demiurg şi a Agence Universitaire de la Francophonie, este certificată de comitetul ştiinţific al CISL. Astfel, comitetul onorific al colocviului a fost format din trei academicieni: Anatol Ciobanu (Universitatea de Stat, Chişinău, Republica Moldova), Gheorghe Chiru şi Marius Sala (Academia Română, Bucureşti), şi patru profesori universitari: prof. univ. dr. Anna Bondarenco (Universitatea de Stat, Chişinău), prof. univ. dr. Ion-Horia Bîrleanu, prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu şi prof. univ. dr. Ioan Oprea (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava).

Comitetul ştiinţific a reunit 41 de profesori universitari, conferenţiari şi lectori de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” Cernăuţi, Universitatea de Stat şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (Chişinău), Universitatea „Alecu Russo” Bălţi, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Transilvania” Braşov. Coordonatori au fost prof. univ. dr. dr. h. c. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Rodica Nagy şi prof. univ. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc.

Această nouă întâlnire de la Suceava îşi datorează anvergura, după cum a arătat prof. Ardeleanu, ”voinţei noastre de a exista prin Cuvânt, dar şi susţinerii pe care o avem din partea conducerii celor trei universităţi organizatoare, alături de care au venit anul acesta Agenţia Universitară a Francofoniei - AUF, Alianţa Civilizaţiilor ONU şi Lectoratul de limba română de la Universitatea <Yurii Fedkovici> din Cernăuţi, dar şi Complexul Muzeal Bucovina şi Centrul de Informare şi Promovare Turistică Suceava”. Sprijin a acordat şi Casa Demiurg, laureată a premiului Senghor Cesaire şi a Ordinului ”La Pleiade” în grad de cavaler, acordate de Adunarea Parlamentară a Francofoniei la Berna, în acest an.

Reamintim că a XIII-a ediţie a CISL a avut loc la USV în luna octombrie a acestui an, când a apărut şi primul volum al lucrărilor, cu 494 de pagini. Volumul II a apărut la doar o lună diferenţă şi a fost lansat în cadrul Centrului de Cercetare Analiză a Discursului CADISS din cadrul USV. Colocviul este organizat de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (Chişinău) şi Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o mie de pagini de comunicări ştiinţifice, rodul Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”, de la USV.
 Vizualizări articol: 2792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste o mie de pagini de comunicări ştiinţifice, rodul Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”, de la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fagure de caramel (honeycomb) Ceva dulce-amărui, fin, care se topește în gură neobișnuit, extrem de simplu de făcut și mereu la îndemână dacă apar musafiri neașteptați… Este desertul celor comozi, dar asta nu-l împiedică să fie apreciat de aproape... Citeşte