Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 dec 2015 - Anul XX, nr. 291 (6103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lucrări

15 camioane cu pământ cărat cu macaraua la o înălţime de 40 de metri, la restaurarea Muzeului de Istorie al Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Restaurarea Muzeului de Istorie a Bucovinei se apropie de final. Șantierul a fost vizitat, ieri, de o echipă formată din preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi colaboratorii săi de la departamentul de proiecte europene, Gabriela Dugan şi Robert Greceanu, directorul muzeului, Emil Ursu, directorul firmei General Construct, care efectuează lucrările, Viorel Nuţu, şi inginerii responsabili de proiect. Vechea clădire a muzeului a fost consolidată, restaurată, reamenajată şi extinsă cu încă două corpuri, dintre care unul construit în curtea interioară. Astfel, spaţiul disponibil s-a extins de la circa 3.000 de metri pătraţi la peste 5.000 metri pătraţi. Lucrările necesare au fost extrem de complexe. Dincolo de faptul că este o clădire de patrimoniu, cu statut de monument, construirea unui nou corp de clădire în curtea interioară a făcut ca pământul rezultat de la săparea fundaţiei să fie transportat cu macaraua, pe deasupra imobilului. Conform directorului tehnic al general Construct, Doru Gheaţă, din 1.200 de mc de pământ excavat, 300 mc au fost transportaţi peste clădire, cu ajutorul unei macarale cu o înălţime de 40 metri şi un braţ cu lungime de 50 metri. Cu pământul cărat la înălţime se pot umple 15 camioane de mare tonaj.

Una dintre noile clădiri ridicate este destinată activităţilor administrative, iar cealaltă laboratoarelor. Spaţiile expoziţionale au fost extinse şi toate birourile au fost mutate la ultimul nivel. Pe lângă sălile de conferinţă, săli multimedia, bibliotecă, muzeul are acum şi două terase care vor fi deschise publicului. De remarcat că toată structura de grinzi de la mansarda clădirii originale, construită acum mai bine de 100 de ani, este impecabilă şi a fost păstrată şi pusă în valoare.

 

Valoarea lucrărilor este de 60,6 milioane de lei

După vizita de lucru în muzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat ritmul în care s-au executat lucrările şi faptul că termenul de finalizare va fi respectat, în condiţiile în care proiectul a fost ”unul cu risc”, deoarece contractul de finanţare s-a semnat târziu, în luna martie a anului trecut, iar lucrările efective au început abia în toamna 2014. ”Ținta principală este să aducem la muzeu cât mai mult public şi cred că vom reuşi”, a declarat Nechifor.

După recepţia clădirii renovate, preconizată pentru sfârşitul lunii decembrie, personalul muzeului va reveni ”acasă”, iar până în martie va fi încheiată şi amenajarea expoziţiei permanente, într-o nouă formulă, moment în care muzeul va fi redeschis pentru public.

Valoarea contractului de finanţare a consolidării şi restaurării Muzeului Bucovinei, semnat de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, este de 60,6 milioane de lei.  Licitaţia de execuţie a fost câştigată de asocierea între firmele General Construct Suceava, Loial Impex Suceava, Restaco Suceava, ConBucovina Suceava şi Grup Corint Alba Iulia.  

Clădirea principală a muzeului a fost construită la începutul secolului al XX-lea, în perioada în care primar al Sucevei era Franz Des Loges, după planurile arhitectului austric Johann Buchner. Lucrările au început în primăvara anului 1902 şi au fost finalizate în aprilie 1903. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 camioane cu pământ cărat cu macaraua la o înălţime de 40 de metri, la restaurarea Muzeului de Istorie al Bucovinei.
 Vizualizări articol: 2861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
15 camioane cu pământ cărat cu macaraua la o înălţime de 40 de metri, la restaurarea Muzeului de Istorie al Bucovinei4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alo alo trimis de
(16 dec 2015, 12:12:16
da fatada nu trebuia restaurata ? in proect nu e prevazut oare? (sau las ca mere cu var si atit?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fagure de caramel (honeycomb) Ceva dulce-amărui, fin, care se topește în gură neobișnuit, extrem de simplu de făcut și mereu la îndemână dacă apar musafiri neașteptați… Este desertul celor comozi, dar asta nu-l împiedică să fie apreciat de aproape... Citeşte