Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava are, de ieri, un ”Ghid general de strategie privind folosirea antibioticelor în Spitalul Judeţean Suceava”. În spatele acestei denumiri lungi se află de fapt un ghid de utilizare corectă a antibioticelor în Spitalul de Urgenţă pentru a preveni apariţia germenilor rezistenţi la tratament. Implicit, asta înseamnă o scădere a numărului de infecţii nosocomiale, aşa-numitele ”infecţii de spital”. De elaborarea acestei strategii s-a ocupat dr. Cristina Nicolae, care şi-a exprimat speranţa că volumul va fi cu adevărat un instrument de lucru pentru colegii săi şi a menţionat că un capitol special este dedicat chirurgiei, secţie şi specializare mai susceptibile la infecţii cu germeni multirezistenţi. Dr. Nicolae a precizat că ghidul adaptat spitalului sucevean are la bază două ghiduri româneşti şi două americane, Ghidul Angelescu, apărut în 2012, Antibiotic Essentials din 2013, The Sanford guide to antimicrobial therapy, din 2013, şi Ghiduri pentru tratamentul germenilor MDR, din 2015.
Rîmbu: ”Să nu mai fim ignoranţi”
Managerul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu, a declarat că prin utilizarea acestui ghid se rezolvă două componente practice: nu se mai utilizează ”haotic” antibioticele şi se echilibrează balanţa cost-beneficii pentru că nu întotdeauna antibioticul cel mai scump este şi cel recomandat, de fapt, într-o anumită afecţiune. ”Să nu mai fim ignoranţi şi să lucrăm aşa cum trebuie. Dacă îl vom pune în practică (n.r. ghidul) vom preveni multe necazuri”, a spus Rîmbu, care a mai precizat că fiecare secţie a spitalului va dispune de câte un exemplar.
La rândul său, directorul medical al spitalului, dr. Tiberius Brădăţan, a arătat că este vorba despre un instrument de lucru adaptat la spitalul sucevean, că medicii care l-au elaborat au lucrat împreună cu serviciul de supraveghere a infecţiilor nosocomiale din spital, prin urmare se referă la germenii care au fost identificaţi pe plan local.