La Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) Suceava se desfăşoară pe parcursul acestui an şcolar mai multe proiecte eTwinning, care oferă cadrelor didactice din Europa posibilitatea de a face schimb de idei şi bune practici, de a colabora, de a concepe noi instrumente de învăţare şi produse educaţionale. Participarea la un proiect eTwinning aduce multe satisfacţii atât profesorilor, cât şi elevilor care pot coopera cu colegii lor aflaţi în alte şcoli europene, având astfel ocazia de a-şi dezvolta şi descoperi noi aptitudini şi interese.
Elevii suceveni au avut ce învăţa în cadrul proiectelor: Little Chefs, Learning in Kitchen, International Cookbook. Echipa de proiect este formată din mai mulţi profesori de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) Suceava: prof. coordonator director Camelia Darie, inspector şcolar Ionel Dumistrăcel, director adjunct al CSEI Cristina Clim, prof. Dorina Cocari, prof Gabriela Neofet, prof. Florinela Cuconu, prof. Mirela Farcane, prof. Laura Cazan, prof. Bianca Paşnicuţu şi prof. Marius Enica.
Scopul proiectului este de a le forma copiilor deprinderi practic-gospodăreşti
Proiectul Little Chefs (Micii Bucătari), propus de prof. Gabriela Neofet, are ca parteneri şcoli din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Spania, Italia, Turcia şi Polonia. Scopul proiectului este de a le forma copiilor deprinderi practic-gospodăreşti, învăţând alături de adulţi să mânuiască obiectele casnice pentru a prepara reţete simple. De asemenea, activităţile desfăşurate urmăresc promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, dezvoltarea competenţelor de comunicare, a abilităţilor sociale şi civice, a dialogului intercultural. Fiecare echipă implicată va posta în cadrul jurnalului de proiect reţete specifice ţării din care provine, obiceiuri culinare de Crăciun şi de Paşte, chestionare despre diete sănătoase, sub forma colajelor de fotografii, videoclipuri, filme scurte.
Îmbunătăţirea calităţii actului didactic, a comunicării şi a colaborării între şcoli
În cadrul proiectului International Cookbook, iniţiat de Colegate Community Primary School din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, elevii de la CSEI Suceava, cu ajutorul cadrelor didactice (prof. Dana Tcaciuc, prof. Ioan Jianu, prof. Gabriela Lupaşcu), vor încerca reţete specifice altor ţări (Grecia, Italia, Anglia), iar la final vor realiza o carte de bucate comună.
Proiectul Learning in Kitchen, iniţiat de o şcoală primară din Polonia, are drept scop însuşirea unor deprinderi alimentare sănătoase, dar şi trăirea unor emoţii pozitive în urma activităţilor ludice propuse. Echipa de lucru este formată din prof. Monica Baltag, prof. Daneluţa Aioanei, prof. Răzvan Aioanei, prof. Corina Rus, prof. Carmen Ungureanu, prof. Florentina Vargan, prof. Sânziana Golea, prof. Mihaela Sfichi şi prof. Roxana Anton. Profesoara Camelia Darie, directoarea CSEI Suceava, a explicat că „experienţa unui astfel de proiect trebuie împărtăşită, deoarece activităţile desfăşurate, fie că sunt formale sau nonformale, contribuie la îmbunătăţirea calităţii actului didactic, a comunicării şi colaborării. Totodată este o modalitate plăcută de a intra în legătură cu alte şcoli europene şi de a motiva elevii care pot să înţeleagă şi să descopere viaţa cotidiană a partenerilor, tradiţiile şi obiceiurile acestora”.