Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 dec 2015 - Anul XX, nr. 289 (6101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumire

Peste o sută de fermieri din Suceava merg în capitală să protesteze împotriva limitării numărului de câini de la stâne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea vânătorii votată de parlamentari şi promulgată de preşedintele României prin care se limitează numărul de câini de la stână a stârnit furia crescătorilor de animale. Într-o acţiune fără precedent, mii de oameni din toată ţara se vor deplasa în Bucureşti, în faţa Palatului Parlamentului, pentru a protesta faţă de o lege pe care o consideră abuzivă şi discriminatorie.

Printre cei 6.000 de oameni care şi-au anunţat prezenţa la protest se vor număra şi peste 100 de crescători de animale din judeţul Suceava.

Vasile Blănari, preşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”, spune că fermierii suceveni se vor deplasa la Bucureşti cu două autocare, dar şi cu mai multe maşini mici pentru a se alătura colegilor din ţară.

„Suntem total nemulţumiţi de modul în care parlamentarii au călcat în picioare activitatea crescătorilor de oi şi capre. Practic, mulţi dintre fermieri vor fi descoperiţi în cazul unor atacuri din partea animalelor sălbatice, în special în zona de munte. Cerem suspendarea acestei legi până în momentul în care va fi modificată astfel încât să vină în sprijinul celor care se ocupă cu creşterea oilor şi caprelor”, a declarat Vasile Blănari.

Preşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”, Vasile Blănari, a făcut apel şi către celelalte asociaţii de profil din judeţ să participe la protestul de marţi din capitală. Pentru o coordonare cât mai bună a oamenilor care se vor deplasa la Bucureşti persoană de legătură a fost desemnat Mihai Rotariu, secretarul Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”, care poate fi contactat la telefonul 0747 225 008.

 

O lege care a provocat doar nemulţumiri

Vasile Blănari este de părere că parlamentarii care au propus şi votat Legea Vânătorii fac pur şi simplu experimente pe spatele fermierilor, iar acest lucru se întâmplă an de an.

„Noi punem alimente pe mesele tuturor românilor şi tot noi suntem cei puşi la zid. Este o tentativă de a distruge o tradiţie, un abuz grosolan şi fără precedent. Au vrut să ne arate că ei sunt şefi peste câmpurile şi terenurile noastre, e o satisfacţie a lor pe care nu o pot înţelege”, a arătat Vasile Blănari.

Potrivit acestuia Legea Vânătorii încalcă şi dreptul de proprietate, iar împuşcarea câinilor care păzesc oile este inadmisibilă.

„În timp ce aceşti câini de la stână ar urma să fie împuşcaţi, câinii maidanezi care creează numai probleme sunt liberi. Se pare că doar câinii ciobanilor sunt marea problemă, una de viaţă şi de moarte. Eu vă spun că nici un cioban nu ţine la stână mai mulţi câini decât are nevoie”, a mai menţionat Vasile Blănari.

Organizatorii protestului de mâine spun că vor să tragă un semnal de alarmă vizavi de aceste abuzuri şi cer ca pe viitor să fie consultaţi în chestiuni care privesc creşterea animalelor. De altfel, una din acuzaţiile aduse de fermieri este aceea că punctele de vedere formulate în cazul acestei legi, inclusiv cel al Ministerului Agriculturii, nici măcar nu au fost băgate în seamă de parlamentari.

Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis, a arătat că s-au depus sesizări la toate instituţiile abilitate pentru a schimba această lege făcută strâmb, inclusiv la Avocatul Poporului, iar în perioada următoare va fi atacată şi la Curtea Constituţională.

Pentru că legea îşi face deja efectele, fermierii cer suspendarea ei până când va fi modificată, reparându-se astfel un rău deja făcut.

Potrivit Legii Vânătorii, o turmă de oi poate fi păzită la şes de un câine, la deal de doi câini şi la munte de trei câini. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei. Aceeaşi lege prevede că dacă se constată că sunt mai mulţi câini decât cei prevăzuţi în lege, aceştia pot fi împuşcaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o sută de fermieri din Suceava merg în capitală să protesteze împotriva limitării numărului de câini de la stâne.
 Vizualizări articol: 5835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Peste o sută de fermieri din Suceava merg în capitală să protesteze împotriva limitării numărului de câini de la stâne4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Legi pe burta trimis de
(14 dec 2015, 11:24:07
cereti si voi ca vanatorii sa nu calce pe proprietatile voastre..terenuri agricole pasuni ,acolo unde exista proprietari..legi ca in america..cine calca proprietatea sa ai voie sa.l impusti fara apel!! Ei au voie sa calce terenul in picioare cu masinile iar fermierii n.au voie sa.si pasca animalele.. ii doare le basca ..o sa manca branza din import
2.   Branconierul trimis de
(14 dec 2015, 20:29:45
ce au deranjat acesti catei si de unde credeti ca a plecat de fapt aceasta lege care limiteaza nr de caini la stana ? de la o iniativa a unui mare vanator care a cam facut curatenie prin tara asta pe linie de vanat mare si care este si membru in consiliu national pe linie de vanatoare si pescuit Directorul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Suceava, ing. Nicolae Goicea, a fost desemnat de catre revista "Oameni in top" drept cel mai bun vinator roman. Publicatia respectiva alcatuieste in fiecare an, dupa criterii specifice, un top al personalitatilor din lumea politica, economica, culturala etc. Spre exemplu, cel mai bun vinator roman a fost desemnat pe baza numarului de medalii internationale obtinute in activitatea de vinatoare de-a lungul anilor. Nicolae Goicea a confirmat faptul ca "in vitrina" sa cu diplome si trofee s-au adunat peste 50 de medalii de aur. "Este incununarea unei activitati indelungate iar criteriul de clasament a fost pentru mine favorizant pentru ca, prin formatie, eu sint un vinator de vinat mare", ne-a declarat Nicolae Goicea.
3.   Câinii din parlament și Țara oilor de teracotă trimis de
(14 dec 2015, 20:52:55
Potrivit rezultatelor referendumului din 2009, consfințite de protestele de stradă din nov. 2015, o țară de oi poate fi păzită la Senat de 100 de câini, la Camera Deputaților de 200 de câini şi la Ședințele din plenul Parlamentului de 300 de câini. Încălcarea acestor prevederi constituie „Acțiune împotriva ordinii constituționale” şi se sancţionează cu pârnaie grele de la 50 de ani la 150 de ani. Aceeaşi lege prevede că dacă se constată că sunt mai mulţi parlamentari decât cei prevăzuţi în rezultatul referendumului VALID din 2009, aceştia pot fi împuşcaţi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei