Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 dec 2015 - Anul XX, nr. 289 (6101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Educaţie

Elevii din Fălticeni, învăţaţi să mănânce sănătos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni s-a încheiat sâmbătă, 12 decembrie, cea mai importantă etapă a proiectului „Mănâncă Responsabil”, proiect care are ca scop conştietizarea copiilor cu privire la importanţa obiceiurilor alimentare pentru sănătatea fiecăruia şi informarea acestora cu privire la legătura dintre hrana echilibrată şi un stil de viaţă sănătos.

Proiectul „Mănâncă Responsabil” este un program de acţiune orientat spre ȋnvăţarea globală ȋn Anul European pentru Dezvoltare (2015) şi mai departe. La acest proiect participă 50 de şcoli din nouă state, România, Bulgaria, Republica Cehia, Croaţia, Letonia, Malta, Polonia,  Slovacia, Slovenia, printre care se numără şi Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu”. Este un proiect de responsabilitate socială prin care se urmăreşte conştientizarea faptului că orice decizie luată cu privire la hrana personală poate avea urmări ireversibile, negative, asupra planetei noastre.

Aşa cum am aflat de la prof. Carmen Suliman, coordonatorul proiectului, pentru a dezvălui obiceiurile alimentare ale elevilor, activitatea „Învăţ să mănânc sănătos” a avut în prealabil o parte de cercetare. Timp de o săptămână elevii de la clasele pregătitoare până la clasa a patra au completat „Jurnalul pacheţelului meu” unde au notat alimentele pe care le-au consumat ca gustare în pauza de la ora 10. Elevii claselor V-VIII au răspuns unui chestionar privind alimentaţia (cât de des se găteşte acasă, cât de des consumă carne/fructe/legume, dacă servesc micul dejun acasă, în ce constă acesta, ce conţine pacheţelul pentru şcoală). Alături de Comitetul Eco - Şefi şi de un grup de 30 de elevi din clasele primare au fost invitaţi părinţi şi bunici care au purtat discuţii cu nutriţionistul Florentina Flocea,  producătorul local eco Cristi Constantin şi bucătarul restaurantului „Dumbrava”, Nicoleta Ţui.

În cadrul întâlnirii de sâmbătă au fost prezentate rezultatele cercetării, iar invitaţii, printre care s-a numărat şi primarul Cătălin Coman, au explicat, din punctul lor de vedere, ce reprezintă o alimentaţie sănătoasă şi responsabilă. Doctor nutriţionist Florentina Flocea i-a îndemnat pe părinţi să fie exemplul schimbării pentru copii, să îmbine alimentaţia echilibrată şi corectă cu mişcarea şi consumul de  apă.

În ultima parte a activităţii elevii şi părinţii au fost nevoiţi să aleagă variante sănătoase de gustare: iaurt cu cereale, sandwich cu caşcaval, sandwich cu carne de pui, ardei şi salată verde în chiflă din făină multicereale; un măr. Nu a lipsit nici mişcarea, eco - şefii îndemnându-i pe cei prezenţi, prin propriul exemplu, la câteva exerciţii de înviorare.

„Sâmbătă, 12 decembrie, am finalizat o acţiune de amploare care se doreşte a fi unda unui val spre comportamentele pozitive dorite din partea elevilor şi a părinţilor. Au participat direct şi indirect toţi elevii şcolii, profesorii diriginţi şi învăţători. Sperăm ca în urma acestei activităţi elevii şi părinţii să conştientizeze cât de necesar este să mănânce sănătos (calitativ) şi cât trebuie (cantitativ), fiind informaţi de efectele nocive pe care le are alimentaţia nesănătoasă asupra organismului. Participanţii la acest proiect au descoperit riscurile îmbolnăvirii în urma consumului de alimente modificate genetic sau a consumului de alimente ce conțin aditivi, conservanţi, coloranţi. Felul alimentaţiei noastre spune foarte multe lucruri despre locul în care trăim, despre tradiţii, economie, starea mediului înconjurător, despre statutul social, despre gradul de civilizaţie”, ne-a declarat prof. Carmen Suliman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii din Fălticeni, învăţaţi să mănânce sănătos.
 Vizualizări articol: 1510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elevii din Fălticeni, învăţaţi să mănânce sănătos5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei