Copiii cu deficienţe de auz pot cădea victimă celor certaţi cu legea mai uşor decât alte categorii, motiv pentru care poliţiştii suceveni au dorit să le aducă la cunoştinţă o serie de amănunte care să-i ajute să ocolească astfel de probleme.
„Luând în considerare faptul că persoanele cu deficienţe de auz pot reprezenta, din anumite puncte de vedere, o categorie vulnerabilă, în vederea creşterii gradului de informare a acestora cu privire la măsurile de prevenire pe care este recomandat să le adopte pentru protecţia personală, poliţia suceveană, prin structura de prevenire a criminalităţii, a desfăşurat o serie de activităţi de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenire a violenţei, <traduse> în limbaj mimico-gestual de către specialiştii interpreţi”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.
În acest sens, la finele săptămânii trecute, la Liceul Tehnologic special Bivolărie din Vicovu de Sus au avut loc mai multe activităţi în care au fost implicaţi copiii cu deficienţe de auz. Activitatea de informare a început la grădiniţă sub egida „De mici să preţuim siguranţa şi sănătatea” , la care au participat 20 de copiii cu deficienţe de auz, acestora fiindu-le oferite materiale informative, cărţi şi kit-uri de învăţare.
Munca de prevenire a continuat şi la clasele a XII-a, unde s-au purtat discuţii, în limbaj mimico-gestual, despre răspunderea penală a minorilor, despre măsuri de siguranţă ce trebuie adoptate pentru prevenirea victimizării minorilor, un rol important aici revenindu-i profesoarei Viorica Georgescu.
„Peste 50 de copii şi tineri cu deficienţe de auz au beneficiat de activităţile desfăşurate de poliţişti, adaptarea instrumentelor şi tehnicilor de comunicare pentru acest grup ţintă fiind o premieră realizată de poliţiştii suceveni. Tinerii au putut relaţiona prin limbajul mimico-gestual cu poliţiştii specializaţi în utilizarea acestei tehnici de comunicare. Este de datoria noastră să încercăm să îmbunătăţim mijloacele de intervenţie preventivă şi să le adaptăm celor cărora ne adresăm pentru a reuşi împreună să asigurăm siguranţa acestor copii şi să le redăm şi stimulăm încrederea de sine”, se mai menţionează în comunicatul IPJ Suceava.