Candidatura Sucevei pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene în 2021 a fost evaluată ieri, la Bucureşti, de o comisie internaţională formată din 12 membri, care, la final, au aplaudat prezentarea făcută şi au avut numai cuvinte de laudă.
Cu toate acestea, o decizie finală în privinţa desemnării oraşelor care intră în selecţia finală a acestei competiţii, în care oraşele din România concurează cu cele din Grecia, va fi luată astăzi, la amiază.
Delegaţia Sucevei, care a prezentat la Biblioteca Naţională a României proiectul de candidatură, a fost compusă din zece persoane.
“Astăzi au fost programate ultimele trei oraşe care au avut de prezentat candidatura lor pentru proiectul de Capitală Europeană a Culturii, este vorba de Suceava, Timişoara şi Târgu Mureş. Noi am fost primii, dimineaţă, am avut o oră de prezentare apoi sesiunea de întrebări. Juriul chiar a apreciat proiectul municipalităţii, au aplaudat expunerea noastră. Ne-au felicitat, dar nimic nu se poate spune despre ce va fi mai departe, până vineri, la 12.00, când se vor anunţa rezultatele. Indiferent dacă ne calificăm mai departe sau nu, eu spun că am făcut o figură frumoasă, iar în perioada scurtă de timp pe care am avut-o la dispoziţie s-au făcut o documentaţie bună şi o strategie culturală consistentă pentru Suceava şi pentru regiune”, a declarat şeful delegaţiei sucevene, primarul Ion Lungu.
Din cele zece persoane din cadrul delegaţiei, şapte persoane sunt din Suceava şi trei din alte ţări – Ucraina, Spania şi Austria. Printre cei care ne-au reprezentat la Bucureşti se numără Radu Bores - coordonator proiect, Carmen Veronica Steiciuc - coordonator artistic, Tetyana Tatarchuk – expert internaţional - partener Cernăuţi (Ucraina), Susana Alonso Sampedro - expert internaţional - partener Barcelona (Spania), Bogdan Ioan Grudnicki - coordonator operaţional, Geanina Voroniuc - expert program artistic, Paul Niculescu Mizil - expert program artistic, Alina Derla - consilier primar.
„Am avut o echipă bine pregătită, care a făcut faţă întrebărilor comisiei, formată din zece experţi europeni şi doi români. Indiferent de ce se întâmplă vineri, eu spun că am făcut o figură frumoasă, iar dacă se va întâmpla cumva să nu ne calificăm mai departe, rămâne această strategie culturală pe care o vom duce mai departe şi va sta la baza dezvoltării pe termen lung a culturii în oraşul nostru”, a concluzionat Ion Lungu.
Filmul de prezentare a Bucovinei, vizionat de comisia internaţională, poate fi urmărit online, inclusiv pe www.monitorulsv.ro, la adresa https://www.youtube.com/watch?v=EbyxhmOVw8M .
(11 dec 2015, 14:04:28