Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a IV-a, va avea loc, astăzi, începând cu ora 18:30, la Conacul Domnesc din Şcheia. Evenimentul va reuni oameni care, prin faptele lor, redau speranţa pentru o lume mai bună, oameni care au reuşit să răzbată într-o perioadă destul de dificilă, având realizări deosebite care merită să fie cunoscute. Gala „Top 10 Suceveni” este un eveniment care premiază performanţa, dar, în acelaşi timp, este o gală exclusiv caritabilă. Organizatorii, Monitorul de Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Conacul Domnesc şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, vor recompensa zece oameni care s-au remarcat prin lucrurile frumoase pe care le-au făcut pentru semenii lor sau prin performanţele realizate în diverse domenii.
În această seară puteţi descoperi poveştile celor 10 suceveni de Top
Va fi o seară specială, aşa cum au fost şi cele din anii trecuţi, când organizatorii i-au recompensat pe oamenii obişnuiţi, dar absolut speciali, care fac lucruri deosebite pentru semenii lor. În această seară vor fi premiaţi oameni care au făcut performanţă prin muncă, au realizat lucruri mari pentru cei aflaţi în suferinţă, oameni care au fost găsiţi de noi şi daţi drept exemplu de urmat. Evenimentul va debuta cu o proiecţie a retrospectivei Galei „Top 10 Suceveni” 2014, cu poveştile celor 10 suceveni de Top, care vor fi prezentate în cadrul unor reportaje video proiectate pe mai multe ecrane din sala de festivităţi. Evenimentul va fi transmis în direct de Bucovina TV şi pe www.monitorulsv.ro.
Promovarea valorilor locale
Gala „Top 10 Suceveni”, iniţiativă care poartă marca Monitorul de Suceava, este un eveniment în care sunt promovaţi şi artiştii locali, adevăratele valori sucevene care ne reprezintă cu succes la concursuri naţionale şi internaţionale, de unde se întorc cu premii importante, dar şi ansambluri şi formaţii tradiţionale care păstrează şi transmit generaţiilor următoare dansurile şi datinile străbune. În această seară, vor oferi un program artistic diversificat Johannes Raimund Onesciuc, Ansamblul polonez „Solonczanka” din Soloneţu Nou, Cvartetul „Lira” Suceava, dansatorii Andrei Palamariu şi Ancuţa-Ioana Dumitrean, talentaţi, plini de graţie şi profesionalism în dansul sportiv, tinerii solişti Denisa Apetrei şi Ştefan Huluţă Saftiuc şi Corala „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi, dirijată de Ovidiu Foca, ce va susţine un minirecital de colinde.
Despre Andrei Palamariu şi Ancuţa-Ioana Dumitrean vă putem spune că formează una dintre cele mai talentate şi experimentate perechi de dans sucevene. Tinerii practică dansul sportiv de unsprezece ani, de la vârsta de 7 ani. Andrei şi Ancuţa-Ioana sunt legitimaţi la cunoscutul club de dans “Bucovina Dance Studio” Suceava, avându-l ca antrenor pe Vlad Palamariu. Pe parcursul celor unsprezece ani de când dansează, tinerii suceveni au participat la peste o sută de competiţii naţionale şi internaţionale, fiind unul dintre cele mai experimentate cupluri de dansatori din ţară. Mai mult decât atât, în toţi aceşti ani, Andrei şi Ancuţa au câştigat numeroase concursuri naţionale, mândrindu-se cu titlul de „Campioni naţionali pe clase”, obţinut în anul 2014, la Constanţa. Cei doi dansatori vor participa la binecunoscutul show de televiziune “Românii au talent”, preselecţiile având loc în iarnă.
Solonczanka”, dans, culoare, diversitate
Prima prezentare a folclorului din Solonețu Nou a avut loc în anul 1991, când a fost înființat Ansamblul „Sołonczanka”. Tot atunci, grupul de artişti a participat pentru prima dată la Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene” de la Jastrowie – Polonia. De-a lungul timpului, ansamblul a evoluat atât pe scenele naționale, cât și pe cele internaționale. A luat parte la 24 de ediții ale Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene” din Jastrowie - Polonia, la câteva din edițiile românești ale festivalului, care are loc la Câmpulung Moldovenesc, la ediţii ucrainene, care se desfășoară la Cernăuți, dar și la două ediții ale Festivalului „Polska wiosna w Moldawii”, desfăşurat la Chișinău. După cum ne-a spus Ana Zielonka, coordonatoarea ansamblului, în repertoriul grupului se regăsesc cântece muntenești, melodii cântate în Soloneț de la început, precum și dansuri muntenești: kosa (coasa), czoban (ciobanul), dolinieanka, bukowinieanka (bucovineanca), horkan, kryncuny (învârtitul), syrba (sârba), dowidenka, ciapkany, sołonczanka, Jasio.
Din anul 2011, în afară de repertoriul muntenilor din ținutul Czadca, ansamblul mai prezintă și dansuri poloneze, precum: polonez, kujawiak și krakowiak. Ansamblul va prezenta, în această seară, două momente artistice: dansul polonez (dans de clasă destinat celor din înalta societate, în costume de nobil), iar pentru al doilea moment din spectacol a pregătit două dansuri: dansul kujawiak (considerat ca fiind dansul îndrăgostiților, în costume cracoviene) şi dansul krakowiak (specific zonei Cracoviei, la care membrii ansamblului vor purta costume cracoviene).
Gala „Top 10 Suceveni”, eveniment exclusiv caritabil
Gala „Top 10 Suceveni” este un eveniment exclusiv caritabil, astfel că din vânzarea invitaţiilor, din donaţii şi banii proveniţi de la licitaţiile organizate în cadrul evenimentului, în cei trei ani care au trecut de la debut, au fost ajutaţi tineri care fac performanţă, dar care au o situaţie financiară deficitară. Şi în acest an, pe parcursul serii, se vor organiza mai multe licitaţii. Obiectele scoase la licitaţie la ediţia din acest an vor fi, cu siguranţă, prin calitatea, utilitatea, valoarea lor de colecţie, dorite de mulţi dintre invitaţii manifestării. Iubitorii de artă, colecţionarii de diverse obiecte pot intra în posesia unor piese deosebite, contribuind totodată, prin achiziţionarea lor în context competiţional, la demersul caritabil al evenimentului.
Oferta este consistentă şi diversificată, iar preţurile de pornire vor fi rezonabile. Suma obţinută din vânzarea obiectelor prin licitaţie, precum şi o parte din banii încasaţi pe invitaţiile de participare la Gala „Top 10 Suceveni” 2015 vor avea o destinaţie caritabilă, care poate fi privită şi ca o investiţie în viitor. Este vorba de Spitalul de la Dolhasca. După aproape şase ani de când a început lucrările, cu perioade mari de timp în care nu s-a lucrat, din lipsa fondurilor, preotul Gheorghe Saftiuc e tot mai aproape să-şi vadă încă un vis îndeplinit. Pentru miile de oameni din Dolhasca şi comunele arondate cel mai apropiat spital este în prezent la Fălticeni, adică la aproximativ 25-30 de kilometri.
Părintele Gheorghe Saftiuc ne-a spus că „spitalul va avea opt saloane cu patru locuri. 32 de paturi. Vor lucra aici un medic, cinci asistente, cinci infirmiere. În total, aproximativ 20 de angajaţi cu tot cu cei de la bucătărie şi administraţie”. El a explicat şi cum va funcţiona unitatea medicală: "Am vorbit deja la CAS la Suceava şi mi s-a spus că vor plăti un medic şi cele cinci persoane care vor fi asistente medicale. Arhiepiscopia s-a angajat să ne ajute cu plata personalului auxiliar, iar primăria sunt convins că o să ne ajute cu apa curentă, canalizarea şi poate cu energia electrică". Toate acestea, însă, după ce spitalul de la Dolhasca se va deschide, iar până atunci părintele Saftiuc caută fonduri pentru aparatura medicală, sperând ca în prima jumătate a anului viitor spitalul din Dolhasca să poată fi dat din nou în folosinţă. De aceea, suma obţinută din vânzarea obiectelor prin licitaţie, împreună cu o parte din banii încasaţi pe invitaţiile de participare la Gala „Top 10 Suceveni” 2015, va fi donată Spitalul de la Dolhasca - „O rugăciune pentru 10.000 de suflete”.