Chioşcurile din Bazarul Sucevei amplasate pe terenuri proprietate particulară, aşa-numitul ”bazar privat”, au funcţionat ilegal vreme de 12 ani. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a recunoscut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că abia la începutul acestei săptămâni comercianţii din perimetrele private au fost informaţi asupra documentelor necesare de la primărie pentru intrarea în legalitate - certificat de urbanism, autorizaţii de construire şi funcţionare. ”Până acum bazarul privat a funcţionat ilegal. La primărie nu a solicitat nimeni autorizaţie de funcţionare, certificat de urbanism etc.”, a declarat Lungu.
Întrebat dacă primăria a aflat abia acum, după 12 ani, de existenţa acestui bazar privat alipit celui public pe o suprafaţă de aproape un hectar, Lungu a răspuns că ”până în prezent, bazarul privat nu a făcut nici o solicitare de autorizare la primărie. A funcţionat ilegal, dar nu trebuie să spun eu asta. Noi avem doar evidenţa cadastrală, cu proprietarii de terenuri”, a afirmat primarul de Suceava. La insistenţa jurnaliştilor, care au dorit să afle dacă în 12 ani la chioşcurile de pe terenurile private primăria nu a efectuat controale şi nu a constatat lipsa autorizaţiilor, Lungu a spus că ”n-aş putea să vă spun dacă a fost sau nu vreun control. Îmi pare rău că trebuie să dau eu explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo înainte de a fi eu primar”.
Unul dintre proprietarii de terenuri din zonă, avocatul Mihai Ștefănoaia, îl contrazice însă pe Ion Lungu, în legătură cu neştiinţa administraţiei locale despre activitatea comercială din bazarul privat. Avocatul ne-a declarat, ieri, că vânzarea de terenuri în bazar a fost temă de campanie electorală pentru colegi de partid, de la acea vreme, ai primarului de Suceava, iar acesta le-a spus comercianţilor din bazarul privat în mai multe rânduri ”v-am tolerat vreme de 12 ani”, ”V-am dus în spate 12 ani”.
În bazarul privat sunt cel puţin 180 de chioşcuri
În ceea ce priveşte afacerea din bazar, Mihai Ștefănoaia ne-a declarat că el a cumpărat în anul 2007 un hectar de teren, de la o firmă din Botoşani, care la rândul său îl achiziţionase la o licitaţie organizată de Direcţia de Finanţe pentru execuţia unor datorii ale SC Abatorul SA. ”La acea licitaţie s-au vândut trei hectare de teren în bazar. Eu am cumpărat un hectar ulterior, de la o firmă; sunt al treilea cumpărător. Pe 70 de ari se desfăşoară activitate comercială, dar eu am închiriat doar parcele de teren. Este treaba celor care au închiriat să-şi autorizeze activitatea pe care o au acolo”, ne-a declarat avocatul. Potrivit acestuia, pe terenul pe care astăzi este proprietar mama lui sunt 180 de chioşcuri.
Suma cu care Mihai Ștefănoaia a cumpărat un hectar de teren în bazar a fost ”sub 100.000 de euro”. El ne-a spus că, în urmă cu câţiva ani, a dorit să vândă terenul unui om de afaceri din Bucureşti, cu 1,2 milioane de euro şi o clauză contractuală de păstrare a obiectului de activitate încă 5 ani de la vânzare. ”Aici nu ne-am înţeles. A dorit terenul gol, fără nici o construcţie pe el şi îmi oferea un milion de euro. În aceste condiţii, afacerea a picat”, a afirmat avocatul. Ulterior, a vândut terenul mamei sale. Evident, nu cu această sumă.
Mihai Ștefănoaia ne-a mai spus că la această oră în bazar sunt 6-7 proprietari privaţi de teren, printre care comercianţii de covoare, proprietarul ”Casei Brânzac” şi Adrian Avramescu.
Reamintim că discuţiile despre cele două bazaruri au reapărut în spaţiul public după ce ISU Suceava a închis acest centru comercial până la îndeplinirea condiţiilor de autorizare privind siguranţa la incendii. La sfârşitul săptămânii trecute, ISU a ridicat restricţiile pentru bazarul public, după ce a fost îndeplinită şi condiţia de separare prin gard de bazarul privat.
(10 dec 2015, 11:52:46