Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava sărbătoreşte, în perioada 9-11 decembrie, 25 de ani de existenţă a instituţiei de învăţământ patronate de marele compozitor sucevean, prilej cu care unitatea a pregătit o serie de manifestări aniversare – concerte, sesiune de comunicări şi referate ştiinţifice, recital de pian etc. Suita de evenimente dedicate celebrării unui sfert de veac de la înfiinţare a debutat miercuri cu o întâlnire festivă ce a reunit foste cadre didactice, actuali profesori, absolvenţi, inspectori şcolari, cu toţii autori ai unei istorii de două decenii şi jumătate.
Decenii în care s-au şlefuit şi au fost promovate tinere talente, în care s-au format viitori ambasadori ai artei din ţară şi din străinătate.
Sub cupola celor 25 de ani de „Sunet şi culoare”, actuala conducere a instituţiei a ţinut să-şi exprime recunoştinţa faţă de foşti profesori ai şcolii, „oameni cutezători care acum 25 de ani au demarat un proiect grandios, şi anume înfiinţarea Liceului de Artă, devenit mai apoi Liceul de Artă <Ciprian Porumbescu>, iar în 2007 a primit titulatura de Colegiul de Artă <Ciprian Porumbescu>”, după cum a povestit Alexandra Bejinaru, directoarea instituţiei.
„Şcoala şi educaţia au un rol covârşitor. Cred că aceasta este deviza după care v-aţi ghidat de-a lungul celor 25 de ani, împlinindu-vă menirea de dascăli. Dumneavoastră nu aţi construit numai o şcoală, aţi construit o oază de cultură, o citadelă a frumosului şi a bunului-gust. Tinerii formaţi aici au beneficiat de un corp profesional de excepţie, cu reale valenţe profesionale la nivel regional, naţional, dar şi internaţional. Festivitatea de astăzi o închinăm tuturor cadrelor didactice care şi-au găsit rostul şi menirea în această şcoală”, s-a adresat Alexandra Bejinaru invitaţilor săi.
Aceasta a amintit de pictorul și profesorul Ion Carp Fluerici, considerat fondatorul Liceului de Artă din Suceava, şi de activitatea sa prolifică pe plan artistic. De sorginte argeşeană, Ion Carp Fluerici a sosit pe meleaguri sucevene după absolvirea Facultăţii de Arte de la Bucureşti, în 1971.
Cât priveşte istoricul instituţiei, invitaţii evenimentului au primit câteva repere referitoare la clădirea principală a colegiului, una dintre cele mai vechi din oraş, dar şi despre dezvoltarea învăţământului vocaţional la Suceava.
Între 1969-1970 a luat fiinţă Şcoala de Muzică şi Arte plastice cu sediu pe strada Curtea Domnească. Această instituţie a funcţionat ca şcoală de sine stătătoare, avându-i ca directori pe Silvia Sfarghi, Teodora Ionuţ şi Ana Trifu. Începând din 1979-1980 această şcoală s-a transformat într-o secţie a Şcolii Generale Nr. 2 Suceava cu program suplimentar de muzică şi arte plastice, sub coordonarea prof. Floarea Tofan. Din 1984 până în 1990 la conducerea Şcolii Generale Nr. 2, cu secţia de muzică şi arte plastice, s-a aflat prof. Aurel Ulsamer. În 1990 Şcoala Generală Nr. 2 s-a transformat în Liceul de Artă.
Plachete şi diplome pentru foşti dascăli ai şcolii
În semn de preţuire pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba acestei şcoli şi pentru contribuţia adusă la consolidarea învăţământului de artă, oameni ai şcolii au primit diplome şi plachete din partea actualei conduceri.
De asemenea, foştii dascăli au transmis gânduri despre anii petrecuţi în instituţie, nostalgii, iar proiectarea câtorva fotografii realizate în anii de început ai liceului a descreţit frunţile celor prezenţi.
Manifestările aniversare au continuat cu un concert festiv, susținut de foști și actuali profesori ai școlii, iar Orchestra „Camerata”, dirijor prof. Florin Ungureanu, a încheiat prima zi de sărbătoare. Reprezentaţiile lor vor putea fi urmărite integral pe www.monitorultv.ro.
Contribuţia lui Mihail Iordache la înfiinţarea liceului
La rândul său, prof. Elena Andreescu a adus un omagiu „unei personalităţi proeminente, remarcabile a culturii şi învăţământului sucevean, căruia îi datorăm că am fost şi că mai suntem profesori la acest liceu de artă - Mihail Iordache”.
Elena Andreescu a creionat portretul spiritual al acestuia, a invocat momentul înfiinţării Liceului de Artă din Suceava şi contribuţia decisivă a omului de litere Mihail Iordache la acest eveniment.
Înainte de 1989, când Institutul de la Suceava a fost subordonat Institutului Politehnic din Iaşi, Iordache a fost numit inspector şcolar general, funcţie din care a decis înfiinţarea mai multor licee în Suceava, printre care şi Liceul de Artă.
„Am fost invitată în aprilie 1990, împreună cu Ion Carp Fluerici, Mihail Iordache propunându-ne să înfiinţăm în Suceava Liceul de Artă. [....] De atunci sunt 22 de generaţii de absolvenţi, de beneficiari ai acelei fenomenale idei care au împânzit ţara şi lumea. Foarte mulţi şi-au continuat studiile în învăţământul superior de specialitate, mulţi s-au întors în cadrul liceului ca profesori, alţii lucrează în televiziune, teatru, filarmonici, ansambluri sau în instituţii din aproape toate ţările Europei şi nu numai.
Acest lucru s-a datorat domnului Mihail Iordache. Afirm fără să clipesc că Mihail Iordache a fost cel mai mare profesor al învăţământului umanist sucevean, un cărturar de mare calibru intelectual, om de litere, scriitor, publicist, iar adevărata şi marea lui vocaţie a fost catedra”, a mai completat prof. Andreescu.