Problemele de asigurare a căldurii din locuinţele sucevenilor, la parametrii normali, ar trebui să nu se mai înregistreze, începând de săptămâna aceasta, odată cu asigurarea fondurilor necesare pentru achiziţia de biomasă pentru centrala termică a celor de la Bioenergy, pentru o bună perioadă de timp. Acest lucru a devenit posibil ca urmare a accesării de către Primăria Suceava a unui credit, conform unei decizii a Guvernului, care a dat această posibilitate administraţiilor locale, în loc să le vireze direct bani din bugetul de stat, pentru asigurarea căldurii populaţiei, aşa cum se proceda în alţi ani.
„După ce vom da aceşti bani trebuie să nu mai existe probleme cu căldura în această iarnă”, a spus primarul Ion Lungu.
Consiliul Local Suceava s-a întrunit miercuri dimineaţă, într-o şedinţă de îndată, pentru a aproba rectificarea bugetului local cu cinci milioane de lei, bani proveniţi dintr-un credit accesat direct de la Trezoreria Statului, în condiţii avantajoase. Banii, ajunşi deja în conturile municipalităţii, de marţi, vor fi transferaţi producătorului de energie termică, Bioenergy, în contul subvenţiei acordate pentru căldura asigurată populaţiei, pentru a se aproviziona cu biomasă.
„Luni am avut discuţii cu furnizorul de energie termică şi cu societatea care se ocupă de transport şi distribuţie. Am avut noroc că în această perioadă nu a fost mai frig şi nu a fost nevoie să se asigure mai multă energie termică, pentru că furnizorul s-a confruntat cu o problemă reală, de lipsă a combustibilului, cauzată de faptul că de luni de zile asigură oraşului căldură şi apă caldă din fonduri proprii, fără a încasa nimic”, a adăugat primarul Ion Lungu.
Edilul sucevean a precizat că săptămâna viitoare, în cursul zilei de marţi, va avea loc ultima şedinţă cu asociaţiile de proprietari din acest an, la care vor fi invitaţi atât producătorul, cât şi distribuitorul de energie termică, pentru a se lămuri o serie de aspecte ale colaborării dintre părţile implicate în asigurarea căldurii şi apei calde în aproape 20.000 de locuinţe.
Pe de altă parte, mulţi consilieri locali au semnalat faptul că din taxele şi impozitele plătite de suceveni se asigură subvenţii doar pentru cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.
(10 dec 2015, 11:15:16
In conformitate cu Art.35 (1) punctul k) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325 din 14 iulie 2006, producatorul de energie termica Bioenergy Suceava, operatorul serviciului de producere, are obligatia “să asigure stocurile de combustibili şi piese de schimb, în aşa fel încât să respecte principiul continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, în orice condiţii”. Tot din legea 325/14.07.206, conform Art. 35 (2) “Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), serviciul public de alimentare cu energie termică poate fi întrerupt în următoarele condiţii: în caz de forţă majoră, de avarii, precum şi în perioadele programate pentru revizie. Utilizatorii de energie termică vor fi informaţi în detaliu asupra condiţiilor de întrerupere a serviciului public de alimentare cu energie termică”. Tot din legea 325/14.07.206, conform Art. 45 (2) punctul g, constituie contraventie a producatorului ”neasigurarea stocurilor de combustibili şi a necesarului de piese de schimb pentru funcţionarea sistemului de alimentare centralizata cu energie termica (SACET)”.