Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, a fost distins la Gala Premiilor Muzeului Naţional al Literaturii, manifestare care s-a derulat la finele săptămânii trecute în Salonul Carol I de la Biblioteca Centrală Universitară Carol I din Bucureşti.
Juriul format din oameni de cultură de importanţă majoră i-a acordat lui Ioan Pavăl Diploma de Excelenţă pentru susţinerea şi promovarea culturii naţionale. Trebuie spus că din juriu au făcut parte academicianul profesor universitar doctor Eugen Simion, profesorul universitar doctor Silviu Angelescu, profesorul universitar doctor Lucian Chişu, profesorul universitar doctor Mircea Martin şi conferenţiar universitar doctor Ioan Cristescu, preşedintele Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Premiul acordat primarului din Dumbrăveni este o confirmare a muncii depuse de acesta şi de echipa de oameni entuziaşti pentru menţinerea şi promovarea valorilor culturale prin acţiunile care sunt organizate an de an şi care adună la un loc profesori şi cărturari din România, Moldova şi Ucraina.
„Pentru mine este o mare onoare să fiu în compania unor oameni erudiţi. Este o mare cinste nu doar pentru mine, ci pentru întreaga comunitate locală. Pe această cale vreau să le mulţumesc tuturor celor care se implică pentru a organiza cât mai bine evenimentele culturale cu rezonanţă internaţională de la Dumbrăveni. Prin munca întregii echipe am reuşit să punem comuna Dumbrăveni pe o hartă selectă, din care lipsesc localităţi importante din România”, a spus Ioan Pavăl.
Dumbrăveni, capitala culturală a României de două ori pe an
Dumbrăveniul este, fără putere de tăgadă, de două ori pe an, capitala culturală a judeţului Suceava, şi nu numai. Festivalul „Mihai Eminescu” din vară, ajuns în acest an la ediţia a VIII-a, reprezintă un punct de reper pentru o întreagă ţară. Începând cu anul 2013, la această manifestare au fost lansate o serie de opere eveniment pentru spaţiul cultural românesc.
În colecţia opere fundamentale a Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţe şi Artă a văzut lumina tiparului integrala Cioran. S-a întâmplat în 2013 şi a fost pentru prima oară în România când a apărut pe piaţă o asemenea lucrare.
În 2014 a fost editată opera poetică a lui Mihai Eminescu, pentru ca în acest an să vadă lumina tiparului publicistica poetului nostru naţional, o lucrare în 3 volume.
Sfârşitul de an programează de şase ani la Dumbrăveni o altă manifestare care tinde să devină una de referinţă. Este vorba de simpozionul internaţional „Poeţii nemuririi noastre”, care în acest an, pe 19 decembrie, propune publicului lucrarea intitulată „Grigore Vieru, acum şi în veac”.
„Aceste manifestări nu ar fi fost posibile fără o muncă titanică. Prezenţa unor personalităţi culturale de cel mai înalt rang la aceste acţiuni ne-a creat certitudinea că suntem pe drumul cel bun şi trebuie să continuăm pe aceeaşi linie”, a mai arătat primarul Ioan Pavăl.