Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 dec 2015 - Anul XX, nr. 285 (6097)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Valori sucevene

Gala „Top 10 Suceveni”, un eveniment în care sunt promovaţi artiştii locali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gala „Top 10 Suceveni”, iniţiativă care poartă marca „Monitorul de Suceava”, este un eveniment în care sunt promovaţi şi artiştii locali, adevăratele valori sucevene care ne reprezintă cu succes la concursuri naţionale şi internaţionale, de unde se întorc cu premii importante, dar şi ansambluri şi formaţii tradiţionale care păstrează şi transmit generaţiilor următoare dansurile şi datinile străbune.

La fiecare dintre cele trei ediţii ale Galei „Top 10 Suceveni” care au avut loc până acum organizatorii le-au oferit invitaţilor un program artistic diversificat, cu momente de excepție. La Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a IV-a, care va avea loc vineri, 11 decembrie, de la ora 18:30, la Conacul Domnesc din Şcheia, cei peste 400 de invitaţi aşteptaţi la eveniment se vor bucura de un program special, în care vor evolua Ansamblul polonez „Solonczanka” din Soloneţu Nou, Cvartetul „Lira” Suceava, dansatorii Andrei Palamariu şi Anca Dumitrean, talentaţi, plini de graţie şi profesionalism în dansul sportiv, tinerii solişti Denisa Apetrei şi Ştefan Huluţă Saftiuc şi Corala „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi, dirijată de Ovidiu Foca, ce va susţine un minirecital de colinde.

 

Datini străbune, folclor, mozaic muzical coregrafic al minorităţilor

La prima ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, desfăşurată în decembrie 2012, organizatorii le-au oferit invitaților un program artistic diversificat. Spectacolul a fost deschis de „Malanca” din Mihoveni, un grup spectaculos care a adus în faţa publicului datinile străbune de Anul Nou specifice comunei Şcheia. Au urmat câteva momente de dans modern, cu mai multe grupuri de la Palatul Copiilor Suceava, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Schiotis. Copiii i-au impresionat pe cei prezenţi la eveniment nu numai prin armonia creată prin muzică şi mişcare, ci şi prin costumele colorate şi elegante pe care le-au purtat.

Momente artistice cu totul deosebite şi apreciate de public au fost realizate de artişti ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava. După un potpuriu muzical, oferit de orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, au urmat interpretarea de excepţie a Andreei Chisăliţă, laureată a mai multor festivaluri locale şi naţionale, şi un mozaic muzical coregrafic al minorităţilor: dansuri populare ale germanilor, polonilor, huţulilor, evreilor, ucrainenilor şi jocuri din Bucovina de Nord. Multă culoare, costume deosebite la fiecare minoritate, ritm, veselie, toate apreciate şi pe placul publicului. Dansatori din Corpul de balet al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” au prezentat câteva valsuri, impresionând atât prin ritm, cât şi prin costume.

O impresie foarte bună în cadrul Galei „Top 10 Suceveni”, ediţia I, au făcut şi Cătălina Elena Guriuc şi fratele ei, Ciprian Constantin, care de ani buni fac performanţă în dansul sportiv. Cei doi fraţi suceveni, împreună cu partenerii lor de dans, Emanuel Adrian Aramă şi Şefana Denisa Ciubotariu, au cucerit publicul chiar de la prima apariţie, fiind aplaudați îndelung. Magia Crăciunului a fost insuflată tuturor celor prezenţi la Gală de două voci extraordinare, de doi oameni extrem de talentaţi, Cornel Angelescu şi Carmen Augoutin, care au cântat şi în Cenaclul Flacăra şi care, la finalul evenimentului, au susţinut un minirecital de colinde. A fost un cadou de suflet oferit oamenilor care au ales să fie alături de organizatori la Gala „Top 10 Suceveni”, un moment care a încheiat o seară reuşită.

 

Moment muzical-poetic, dansuri tradiţionale ucrainene, colinde

La cea de-a doua ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, cei peste 400 de invitaţi au avut parte de un program variat, susţinut de nume cunoscute, premiate şi apreciate pe plan local, naţional, dar şi internaţional. Spre încântarea auditoriului, la începutul galei, Diana Căldăraru, adolescenta din Gura Humorului care a vrăjit o ţară întreagă cu vocea ei, finalistă la „Românii au talent”, a cântat la Gala „Top 10 Suceveni”. Cunoscuţi de publicul larg, interpretul Adrian Beznă, „însoţit” de chitară, şi poetul Sorin Poclitaruau susţinut un moment muzical-poetic apreciat de public.

Dansul sportiv a fost reprezentat de două perechi de tineri humoreni, aplaudaţi pentru măiestria, talentul şi bucuria de a se exprima prin mişcare, prin paşi de dans, pe acorduri muzicale. Momente inedite a oferit şi Ovidiu Şvarţ, fiul maestrului coregraf Friedrich Schwartz, directorul muzical al Ansamblului Artistic „Rapsodia Bucovinei”, care i-a vrăjit pe suceveni cu naiul său. Ovidiu Şvarţ le-a oferit sucevenilor o surpriză muzicală, împreună cu fiul său, poliinstrumentistul Eduard-Cristian Şvarţ, dar şi cu soţia sa, violonista Mihaela-Doina Şvarţ.
Momentul de culoare, putem spune, a fost oferit de Ansamblul folcloric ucrainean „Kozaciok”din Bălcăuţi, condus de instructor – prof. Petru-Ştefan Şoiman. Frumuseţea costumelor populare viu colorate, talentul şi măiestria artiştilor i-au făcut remarcaţi în ţară şi străinătate. La Gala „Top 10 Suceveni”, membrii ansamblului au prezentat momente artistice tradiţionale ucrainene, aplaudate îndelung de public.
Organizatorii au ales, pentru finalul galei, un moment special oferit cu generozitate de Corul „Ciprian Porumbescu”din Suceava, coordonat de preot profesor Lucian Tablan Popescu. Corul „Ciprian Porumbescu” s-a remarcat printr-un repertoriu bine ales, dar şi prin voci foarte bune, mulţi dintre membrii corului având studii muzicale. Coriştii au interpretat câteva colinde româneşti, încheind cu „O, ce veste minunată”.

 

„Arcanul USV” şi Ansamblul artistic „Plai de dor” din Moldoviţa, la ediţia de anul trecut

Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a III-a, desfăşurată în decembrie 2014, a fost un succes şi datorită spectacolului de calitate oferit cu generozitate de artişti locali valoroşi. Organizatorii Galei „Top 10 Suceveni” le-au pregătit invitaților un program artistic de calitate, Cafe Concert (Ciprian Cuzic, Gelu Cuzic, Trifan Leancă), muzică, dans, dar şi colindele româneşti, care le-au adus un strop de bucurie participanţilor. Printre invitaţii care au evoluat la Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a III-a, se numără Ansamblul Artistic „Arcanul” al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, care a aniversat, în 2013, 50 de ani de activitate, 50 de ani de promovare a valorilor spirituale româneşti şi a valorile estetice şi etice ale folclorului românesc autentic. „Arcanul USV” se remarcă printr-un repertoriu bogat şi variat, care cuprinde principalele zone etno-folclorice ale României. Prin evoluţia lor de pe scenă, artiştii încearcă să cultive sentimentele de respect pentru valorile naţionale şi să pună în valoare patrimoniul cultural românesc. Din anul 2005 până în prezent, coregrafia Ansamblului este asigurată de Ioan-Ilie Nemţoi, discipol al maestrului Friedrich Şvarţ. Dirijorul Orchestrei „Arcanul USV” este Trifan Leancă.

De la Moldoviţa, localitate care păstrează de veacuri tradiţiile şi obiceiurile locale, a fost invitat să evolueze în Gala „Top 10 Suceveni” 2014 Ansamblul artistic „Plai de dor”. Înfiinţat în anul 2009, ansamblul este format din elevi ai Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa, coordonaţi de profesorii Alina Popa şi Daniel Măgurean. Obiectivul acestui ansamblu este de a păstra şi transmite generaţiilor care vor urma muzica, dansurile populare, gastronomia şi arta tradiţională din Moldoviţa. De-a lungul anilor, elevii au obţinut numeroase premii, ei participând an de an la diverse activităţi artistice. Ansamblul „Plai de dor” din Moldoviţa a avut o evoluţie foarte bună şi în cadrul Galei de anul trecut, motiv pentru care a fost aplaudat la scenă deschisă de publicul participant.

 

Dăruire şi profesionalism

Organizatorii le mulţumesc tuturor artiştilor care au evoluat în cele trei ediţii ale Galei „Top 10 Suceveni”, oameni care au reuşit prin prestaţia lor să ridice nivelul evenimentului. Au făcut-o cu dăruire, cu profesionalism, fără să ceară nimic în schimb, ştiind că Gala „Top 10 Suceveni” este un eveniment exclusiv caritabil. Pentru asta îi felicităm. Le mulţumim anticipat şi artiştilor care vor evolua la ediţia din acest an, vineri, 11 decembrie, de la ora 18:00, la Conacul Domnesc din Şcheia. Ne bucurăm că un număr foarte mare de oameni au înţeles care este menirea evenimentului, scopul caritabil, şi au dat curs invitaţiei şi în acest an. Cu siguranţă vor fi impresionaţi plăcut şi de cei zece suceveni de Top prezentaţi la ediţia din acest an, cu poveştile lor impresionante, oameni care merită aplaudaţi şi daţi drept exemplu. Evenimentul Gala „Top 10 Suceveni” va fi transmis vineri în direct de Bucovina TV şi pe www.monitorulsv.ro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gala „Top 10 Suceveni”, un eveniment în care sunt promovaţi artiştii locali.
 Vizualizări articol: 3019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Gala „Top 10 Suceveni”, un eveniment în care sunt promovaţi artiştii locali5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uăi scorMonitorilor, (1) trimis de
( 9 dec 2015, 12:36:28
Nu fiț’ potlogari șî daț’ anu aista un premiu și pentru literatură SF, aparținând tendinței literare postmoderniste denumite „pășunism judiciar”.
Apăi ar fi timpul să le fie recunoscute meritele de semianalfabeți funcțional și Membrilor Uniunii Scriitorilor Ratați din Ministerul Justiției și din Ministerul Public.
Io* propun la nominalizări așa:
- Premiul 3 și premiul special „Țâța de Haur a Damului” acordat tinerelor speranțe ale pășunismului judiciar – puștanului ce nu i s-a uscat cerneala pe decretul de numire Bucșă Andrei Sebastian – pentru efortul susținut de scădere a prestigiului și cotei de încredere (minuscule) de care se bucură Parchetul de pe lângă Lege din Rădăuți, autorul fabuloasei și supranaturalei lucrări pășuniste din dosarul penal 4203/P/2014;
- Premiul 2 și Titlul de Cavaler al Meritelor Semianalfabetismului funcțional, în grad de momâie sparioasă, cu Urzici și Spade – Cocoanei Vicol Gabriela ( fostă Bucșă) – autoarea ruperii zăgazurilor penibilului imaginabil – în lucrarea sa de Masterat – speța penală 4310/285/2015 revenită pe conducta de retur a Tribunalului Suceava direct în căpsorul ei diafan de august și imperială Membră a Uniunii Scriitorilor Ratați din Systemul Judiciar Rumân;
- Marele premiu al Juriului Justițiabililor revine celui mai strălucit emul al școlii peripatetice a nelegiuirii fondată de Damu – nimeni altul decât Chiochiu Cătălin, autorul celei mai incredibile și fantastice modalități procedurale de teleportare prin disjungere fără suport real a unei persoane având calitatea de demnitar, urmată de conexarea dosarului purificat de prezența faptică a bătăușului de vădane – Costică Golan.
Lucrare actualmente aflată în analiza comisiei de etică a Universității Judecăcătoriei rădăuțene, sub numărul 4088/285/2014.
2.   Uăi scorMonitorilor, (2) trimis de
( 9 dec 2015, 12:37:39
Nu fiț’ răi, uăi scorMonitorilor, și premiați și câțiva din reprezentanții neamului maimuțăresc de peșteră, ajunși prin oculte și inexplicabile căi în postura de diriguitori și împărțitori ai direptății pomântene, 3 sărmane ființe penibile al căror coeficient însumat abia de atinge standardul minimal al IQ-ului specific accederii în selectul club Mensa.
-----
* notă: pentru cei ce au deschis tembelizorul PC-ului oleacă mai târziu, reluăm definiția standard a „pășunismului judiciar”:

„Specific postmodernismului, în literatura română de gen Science-Fiction s-a conturat un nou curent literar, denumit „Pășunismul judiciar”.
Îi are ca promotori pe membrii Uniunii Scriitorilor Ratați din Ministerul Public, epigoni patetici ai semianalfabetismului funcțional [nota] implementat prin systemul anacronic de Licențiere de Ziua a Șaptea de la Sfredelu Haret, Româno-Americană, Româno-keniană, Româno-ugandeză, Hyperion, Goldiș sau Dunărea din Aval.
Ca specii literare predilecte se regăsesc rechizitoriul idilic și rezoluția bucolică.

În ceea ce privește mijloacele stilistice de exprimare, pășunismul judiciar se fundamentează pe:
A) bârfe de miliţieni şi zvonuri ale colhoznicilor,
B) insinuările babelor şi moşnegilor prezente în pieţe, târguri şi oboare,
C) taclalele şoferilor de TIR blocaţi în ambuteiaje pe poduri, sub poduri şi în tuneluri rutiere,
D) cancan-uri chiloţăreşti inspirate din „Acces Direct”, „Happy Hour” sau „Un show păcătos”,
E) meme-uri bârfelnice inspirate din presa print - „Wowbiz”, „Cancan”, „Blitz”, „Infractoarea mov”, etcaetera.

Mijloacele artistice sunt reprezentate prin fabula(ție), invenție și delir sevrotic.
3.   Uăi scorMonitorilor, (notă) trimis de
( 9 dec 2015, 12:38:49
[nota] - semianalfabet funcțional = persoană care știe să citească un text scris dar care, nestăpânind proprietatea termenilor, nu poate desluși semnificațiile respectivului text.
În general, textele fiind versete de prin N.C.p. și N.C.p.p.”

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei