Reprezentanţii firmelor care asigură căldura şi apa caldă în casele a aproape 50.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare s-au întâlnit ieri la sediul Primăriei Suceava pentru a se pune de acord în privinţa condiţiilor de furnizare a agentului termic.
„Am auzit tot felul de acuze, că nu sunt îndeplinite condiţiile de furnizare a agentului termic. Vreau să vedem exact care sunt condiţiile, să văd modalitatea de colaborare şi de sincronizare între furnizor şi operator. De aceea am dorit să am această discuţie cu ambele părţi”, a spus primarul Ion Lungu, care a acţionat ca mediator între producătorul de energie termică, Bioenergy, şi furnizorul de apă caldă şi căldură, Thermonet.
Edilul sucevean a precizat că o cauză a disfuncţionalităţilor semnalate de suceveni în asigurarea serviciilor de termoficare la parametri normali o reprezintă lipsa fondurilor necesare pentru achiziţia de biomasă, de către producător, în condiţiile în care acesta nu a mai încasat din vară bani pentru energia termică asigurată populaţiei.
Nici banii din creditul aprobat de Consiliul Local, pentru plata subvenţiei datorate de Primăria Suceava pentru căldura asigurată sucevenilor, nu au ajuns încă la Bioenergy, dar edilul sucevean speră că săptămâna aceasta se rezolvă şi această problemă, pentru că toate documentele necesare sunt semnate, doar banii mai trebuind să fie acordaţi de Ministerul de Finanţe.
„Noroc că în această perioadă nu este foarte frig şi nu a fost necesar să se asigure agent termic la valori ridicate. Dar vreau să mă asigur că în măsura în care vremea se răceşte lucrurile vor fi în ordine”, a precizat Ion Lungu, care, în cadrul discuţiilor, a subliniat necesitatea asigurării unor stocuri suficiente de biomasă pentru perioada sărbătorilor de iarnă, când furnizorii de masă lemnoasă nu lucrează cel puţin două-trei săptămâni.
Municipalitatea suceveană a făcut demersurile necesare pentru obţinerea unui credit de 5 milioane de lei, de la Trezorerie, în condiţii avantajoase, aceasta fiind singura formă de ajutor acordată anul acesta de Guvern primăriilor pentru asigurarea căldurii necesare populaţiei în sezonul rece.
( 8 dec 2015, 11:20:06
In conformitate cu Art.35 (1) punctul k) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325 din 14 iulie 2006, producatorul de energie termica Bioenergy Suceava, operatorul serviciului de producere, are obligatia “să asigure stocurile de combustibili şi piese de schimb, în aşa fel încât să respecte principiul continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, în orice condiţii”. Tot din legea 325/14.07.206, conform Art. 35 (2) “Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), serviciul public de alimentare cu energie termică poate fi întrerupt în următoarele condiţii: în caz de forţă majoră, de avarii, precum şi în perioadele programate pentru revizie. Utilizatorii de energie termică vor fi informaţi în detaliu asupra condiţiilor de întrerupere a serviciului public de alimentare cu energie termică”. Tot din legea 325/14.07.206, conform Art. 45 (2) punctul g, constituie contraventie a producatorului ”neasigurarea stocurilor de combustibili şi a necesarului de piese de schimb pentru funcţionarea sistemului de alimentare centralizata cu energie termica (SACET)”.