Lucrările de extindere a Colegiului Tehnic ”Laţcu Vodă” din Siret cu un corp nou, P+1, care asigură legătura între cele două clădiri principale şi accesul simultan al elevilor, au fost încheiate, după opt ani de la debut. Ieri, primarul oraşului, Adrian Popoiu, a anunţat închiderea proiectului, în cadrul unei reuniuni la care au participat personalităţi ale oraşului, inclusiv foşti directori ai liceului din ultimii 30 de ani. Primarul de Siret a prezentat proiectul demarat în anul 2007, pe când director al liceului era prof. Ioan Chideşa, finalizat acum, în mandatul prof. Doina Puiu, datorită unui proiect finanţat din bani europeni accesat de primărie în parteneriat cu şcoala. ”Dacă ar fi trebuit să-l finalizăm din bani proprii, nu reuşeam nici în 2020”, a declarat primarul Popoiu. În noul corp de clădire funcţionează două săli de clasă şi două grupuri sanitare moderne, cu câte 14 cabine fiecare. Proiectul, în valoare totală de 1,1 milioane lei, din care 470.802 lei nerambursabili, a fost finanţat prin POR 2007-2013, Axa prioritară 3. Primăria Siret are o contribuţie din bugetul propriu de 55.000 de lei.
Finalizarea lucrărilor înainte de începerea anului şcolar 2015-2016 a permis, conform directorului colegiului, Doina Puiu, ca pentru prima dată în ultimii ani cursurile să se desfăşoare într-un singur schimb, lucru benefic în primul rând pentru elevii navetişti, dependenţi de mijloacele de transport.
De asemenea, creşterea numărului de grupuri sanitare face posibil ca şcoala să primească autorizaţie sanitară de funcţionare pentru întreg imobilul.
Până la modernizare erau trei toalete la peste 1.400 de copii
La Colegiul ”Laţcu Vodă” învaţă 1.425 de elevi, cărora le predau 118 cadre didactice.
Unul dintre foştii profesori ai colegiului, Ioan Chideşa, fost director în anii 1982-1990 şi 2005-2011, a amintit condiţiile din liceu în perioada comunistă, când apa curgea la robinete o oră dimineaţa şi o oră seara, iar pe holuri erau aliniate butoaie mari pline cu apă, din care femeia de serviciu turna cu găleata în toalete, în fiecare pauză. ”Am avut şi epidemie de hepatită din cauza apei, în aprilie 1989, iar într-o iarnă a fost atât de frig încât au crăpat toate caloriferele din cauza gerului. În trimestrul doi, pe hol am făcut sobe din butoaie de tablă, ca să nu mai crape caloriferele. Vă felicit că aţi reuşit să încheiaţi această investiţie”, a spus profesorul pensionar.
Liceul din Siret a fost construit în 1976, iar vechile grupuri sanitare, în număr de trei, erau la nivelul acelor ani.
Tot ieri, a fost încheiat şi un alt proiect finanţat din fonduri europene, care a vizat accesul la cursurile de calificare a persoanelor din grupurile vulnerabile: „ACCES PLUS - pentru o piaţă a muncii incluzivă”, finanţat prin POR Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. De acest proiect au beneficiat 148 de persoane.