Sărbătoare la sfârşitul săptămânii trecute la Liteni, unde întreaga comunitate s-a reunit pentru un eveniment remarcabil: împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea primei şcoli.
Cu acest prilej, sâmbătă s-au inaugurat lucrările de reabilitare a corpului A, ce adăposteşte administraţia liceului, laboratorul de informatică, biblioteca, precum şi mai multe săli de clasă.
Proiectul este în valoare de 1.419.000 de lei, din care peste 900.000 de lei provin din fondurile Uniunii Europene, iar diferenţa de la Guvern şi din partea Primăriei Liteni.
La manifestare au participat dascăli pensionari, de pe mâinile cărora au ieşit mai multe generaţii de elevi, precum şi cadre didactice în activitate. Au mai fost prezenţi, pe lângă primarul oraşului, Tomiţă Onisii, senatorul Ovidiu Donţu şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Dan Cadariu.
„Este un eveniment foarte important pentru noi, mai ales că anul trecut am sărbătorit 50 de ani de la înfiinţarea liceului, iar acum s-au împlinit 150 de ani de la legiferarea învăţământului la Liteni. Pentru noi, învăţământul reprezintă o latură foarte importantă, iar acest proiect l-am demarat încă din 2008. A fost trecut pe lista de aşteptare, iar anul trecut am aflat că avem şansa de a primi această finanţare, iar la finele lui 2014 am semnat contractul. Termenul de realizare a fost foarte scurt, dar mă bucur că am reuşit să-l finalizăm”, a declarat Tomiţă Onisii, primarul din Liteni.
Scurt istoric al şcolii din Liteni
Prima şcoală primară a luat fiinţă în anul 1865, la Liteni, ca urmare a politicii de înnoire şi de reformare a ţării începută de Alexandru Ioan Cuza. Localul dispunea de o singură sală de clasă, cu 21 elevi, condusă de inimosul Constantin Andronescu, om harnic şi sever.
Un grup de intelectuali ai comunei, în frunte cu preotul C. Roşescu, profesorii C. Doroftei şi V. Popovici, au stăruit pe lângă ministrul învăţământului de atunci ca în locul şcolii pregătitoare să ia fiinţă un Gimnaziu sătesc.
În anul 1920, Gimnaziul îşi începea activitatea, avându-l ca director pe C. Roşescu, fiind încadrat cu 11 profesori şi 6 pedagogi, funcţionând până în anul 1930, timp suficient în care a pregătit promoţii bune de elevi. În locul gimnaziului, s-a înfiinţat şcoala comercială (1930-1932).
După anul 1948, continuă să existe două şcoli mixte, cu doi directori. În perioada 1958-1962 a funcţionat şcoala agricolă profesională, fiind absolvită de 117 elevi. Din 1960, s-a generalizat învăţământul de 8 ani, existând o singură şcoală pe satul Liteni.
Începând din anul 1964, funcţionează Liceul de cultură generală, cu local nou, (corpul I) cu 8 săli de clasă şi laborator, urmare a stăruinţelor învăţătoarei Teodora Pătraşcu. Până în 1977, cât timp a funcţionat liceul, a fost frecventat de 460 de elevi din satele din comună şi localităţile din jur, în două localuri. Corpul II a fost dat în folosinţă în anul 1972, având 14 săli de clasă, un laborator de chimie şi cabinetele de istorie şi geografie. Din 1997 s-a reînfiinţat Liceul teoretic, şcoala profesională şi de ucenici, formând împreună Grupul şcolar Liteni. Începând cu anul şcolar 2004-2005, Grupul şcolar Liteni ia denumirea de Iorgu Vârnav Liteanu, după numele omului politic contemporan cu Alexandru Ioan Cuza, fost ministru plenipotenţiar al României la Berlin, iar din anul 2012 denumirea şcolii este Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”.