Cel mai mare operator aerian low-cost din Europa, Ryanair, ar putea să opereze de pe Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Într-o declaraţie recentă făcută de Michael O’Leary, CEO al Ryanair, citat de Ziarul Financiar, acesta spune că această companie îşi doreşte să opereze pe 10 – 12 aeroporturi din România. „În cinci ani estimăm că o să avem 10 milioane de pasageri în România (...). În Polonia de exemplu operăm pe 12 aeroporturi şi avem patru baze. Şi în România activitatea noastră ar trebui să fie similară cu cea din Polonia în următorii ani. Trebuie doar să ajungem la înţelegeri cu aeroporturile. Mă aştept ca în România să avem 4-5 baze în următorii cinci ani şi să zburăm din şi spre 10-12 aeroporturi din această ţară", a spus Michael O’Leary.
De altfel, trebuie spus că recent, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a avut o vizită oficială în Irlanda, la Dublin, oraş în care compania îşi are sediul central, ceea ce ar putea să confirme faptul că autorităţile sucevene au început discuţiile cu privire la o eventuală prezenţă a Ryanair la Suceava.
Compania Ryanair a avut anul acesta 105 milioane de pasageri.
Aeroportul din Suceava poate să fie unul dintre cele mai atractive aeroporturi din zona Moldovei pentru compania Ryanair în condiţiile în care anul recent au fost finalizate lucrările de modernizare realizate printr-un proiect european în valoare de 104,9 milioane de lei, fără TVA.
După finalizarea acestui proiect, aeroportul Suceava dispune de o pistă de decolare/aterizare elastică cu o lungime de 2.460 de metri. În acelaşi timp au fost modernizate căile de rulare în lungime de 120 de metri, platforma de încărcare, cu o lungime de 290 de metri, sistemul de balizaj, şi tot prin proiect a fost construit un turn de control şi s-a amenajat terenul pentru amplasarea sistemului de navigaţie aeriană de tip ILS, lucrări începute deja de compania Romatsa. Pe de altă parte, trebuie spus că începând de pe data de 1 ianuarie 2016, Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” va reduce considerabil o serie de tarife aeroportuare. Astfel, în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean Suceava au fost diminuate unele tarife, începând cu tariful de aterizare, care s-a modificat de la 5 la 3 euro/tonă. De asemenea, serviciile pentru pasageri au fost reduse de la 5 euro/pasager, în 2015, la 2 euro/pasager, începând cu anul 2016, în timp ce tariful de securitate aeroportuară s-a redus de la 4,16 euro/pasager, la 1 euro/pasager. Un alt tarif a fost diminuat este cel pentru staţionare, de la 0,20 euro/tonă/oră, la 0,10 euro.
Pe de altă parte, negocierile cu Ryanair sunt cât se poate de normale, în condiţiile în care posibilitatea ca actualul lider pe piaţa low-cost din România, Wizzair, să opereze la Suceava pare să fie din ce în ce mai mică. Asta după ce Wizzair a anunţat recent că îşi va deschide o bază aeriană la Iaşi şi că va creşte numărul de zboruri de pe acest aeroport.
( 7 dec 2015, 12:03:57