În fiecare an, la începutul lunii decembrie, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava îşi propune să sfideze pentru câteva clipe rutina cotidiană, predând cea mai frumoasă lecţie a generozităţii şi a solidarităţii umane, în cadrul proiectului „Târg de Crăciun”.
Vectorii de mesaj ai acţiunii umanitare din acest an sunt diriginţii claselor a VII-a, care sunt şi organizatorii evenimentului, respectiv dna prof. Liliana Timofti, în dublă calitate, de consilier educativ şi de diriginte, dna prof. Violeta Vrânceanu şi dna prof. Luminiţa Căşuneanu.
Varietatea produselor realizate de elevii şcolii certifică ideea că orice lucru bun, frumos, durabil face apel la sentimente, la generozitatea care ne face mai buni, mai umani, mai frumoşi, mai responsabili.
Alături de produsele confecţionate de organizatori, s-au adunat obiecte frumos meşteşugite, lucrate cu migală de elevii celorlalte clase gimnaziale.
Brăduţi confecţionaţi din materiale textile sau din carton, globuri frumos colorate, oameni de zăpadă, faimoasele nuieluşe ale lui Moş Nicolae, trăistuţe pentru nucile şi merele din Ajun, calendare, zeci de alte obiecte au reprezentat tot atâtea atracţii pentru elevii, părinţii şi cadrele didactice care au trecut pragul Târgului de Crăciun. Organizatorii mari şi mici au oferit petale de gânduri despre întreaga activitate desfăşurată în aula şcolii:
Daria Havriliuc: „Creativitatea şi generozitatea noastră au dat viaţă acestui minunat proiect. Ne exprimăm astfel solidaritatea pentru cei mai puţin norocoşi decât noi.”
Petra Caraciuc: „Consider că de Crăciun fiecare copil trebuie să fie fericit. Această acţiune a noastră va avea ca finalitate oferirea unor momente de fericire pentru nişte copii ca noi, dar aflaţi pentru moment în dificultate.”
Clara Avram: „Nu ne obligă nimeni să participăm la astfel de acţiuni. Facem asta pentru că vrem, pentru că ne place, pentru că asta spune sufletul nostru.”
Georgiana Frishertz: „Din punctul meu de vedere, acest târg aduce multă bucurie în sufletul participanţilor.”
Miriam Ulian: „Târgul a fost un prilej de bucurie şi de satisfacţie sufletească.”
Amalia Toma: „Colectivul clasei a VII-a B a realizat pentru târgul de Crăciun numeroase obiecte, lucrate cu migală, care au stârnit admiraţia cumpărătorilor. Ne bucurăm că acţiunea a fost o adevărată reuşită.”
Camelia Havriliuc: „În calitate de părinte coordonator al clasei a VII-a C, am avut ocazia să cunosc cât de buni, frumoşi, generoşi şi creativi sunt copiii noştri.”
Lăcrămioara Kutkut: „Am avut ocazia să coordonez proiectul doi ani la rând, în calitate de părinte, şi observ, cu mare plăcere, că de la un an la altul sporeşte interesul elevilor de a fi solidari cu ceilalţi.”