Ansamblul “Balada Dornelor” al Clubului Copiilor Vatra Dornei a ocupat locul I la ediţia a XV-a a Festivalului Naţional de Folclor pentru elevi “Ambasadorii Unirii”, ce s-a desfăşurat luni, 30 noiembrie, la Alba Iulia. Din partea clubului dornean, tot locul I au obţinut şi solista Andreea Negrea şi soliştii instrumentişti Daniel Ţăran şi Marius Ţăran.
Ansambluri folclorice şi instrumentale de la palatele şi cluburile copiilor din mai multe zone din ţară şi de peste hotare s-au reunite la Alba Iulia în cadrul Festivalului Naţional de Folclor pentru elevi “Ambasadorii Unirii”, eveniment organizat de Palatul Copiilor Alba Iulia şi inclus în cadrul amplelor manifestări din capitala Unirii, dedicate zilei de 1 Decembrie, generic intitulate “Festival de România”.
La festival au participat nouă ansambluri folclorice din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Olt, Sălaj, Suceava şi Ansamblul românilor din localitatea Slatina, Ucraina.
Sub îndrumarea profesorilor Dorin Pardău şi Vasile Moroşan, Ansamblul “Balada Dornelor” a pregătit pentru Ziua României un spectacol special, intitulat “Bucovină mândră floare”. Programul prezentat în cadrul spectacolului „Decembrie - Columnă a Unirii” a cuprins două suite de jocuri populare din Bucovina şi Moldova, o suită de orchestră, melodii populare interpretate de solista Andreea Negrea şi melodii instrumentale prezentate de soliştii instrumentişti Daniel Ţăran la fluier, Marius Ţăran la clarinet şi Iulian Severin Chelsoiu la trompetă.
Mesajul ambasadorilor Bucovinei şi Moldovei a fost citit de elevii Alida Macovei şi Robert Popa
Aşa cum am aflat de la prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, manifestările din cadrul Festivalului “Ambasadorii Unirii” au început cu parada portului popular care a străbătut bulevardul Transilvaniei, Parcul Unirii, având ca punct final Sala Unirii din Cetatea Alba Iulia. Aici s-a desfăşurat şi partea cea mai emoţionantă, cu puternică încărcătură patriotică. În Sala Unirii, în faţa autorităţilor locale şi judeţene şi a unei numeroase asistenţe, reprezentanţi ai copiilor, ambasadori ai Unirii, de la fiecare ansamblu folcloric au citit mesaje în care au evocat faptele eroice ale înaintaşilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Mesajul ambasadorilor Bucovinei şi Moldovei a fost citit de elevii Alida Macovei şi Robert Popa. Ceremonia solemnă s-a încheiat cu intonarea cântecelor patriotice “Treceţi batalioane române Carpaţii” şi “Hai să-ntindem hora mare”, în final toţi cei prezenţi prinzându-se în Hora Unirii pe acordurile orchestrelor reunite ale copiilor.
“Dacă în ultimii ani tinerii artişti de la Clubul Copiilor Vatra Dornei au fost de Ziua Naţională prezenţi în mijlocul diasporei din Italia (2011-2012) şi New England –SUA în urmă cu un an, anul acesta elevii dorneni au reprezentat din nou cu mândrie şi onoare Bucovina şi Moldova la cea mai importantă sărbătoare a românilor, Marea Unire de la 1 Decembrie, chiar în cetatea de la Alba Iulia”, a precizat prof. Vasile Moroşan.