Spitalele din Gura Humorului, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc au fost sancţionate de inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava pentru că ar fi raportat eronat consumul de medicamente. Unităţile au fost sancţionate cu diminuarea a 3% din valoarea lunară de contract, respectiv 96.376 lei.
Nici medicii de familie nu au scăpat de sancţiuni, astfel, potrivit lui Cristi Bleorţu, şeful CAS Suceava, în ianuarie-octombrie 2015, pentru 65 medici de familie s-au dispus măsuri de recuperare a contravalorii reţetelor prescrise fără respectarea protocoalelor de prescriere a medicamentelor, în valoare de 181.853,02 lei.
De asemenea, 21 medici de familie au prescris două reţete/lună pentru pensionari care au venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună, nerespectând legislaţia în vigoare care prevede prescrierea unei reţete/lună pentru această categorie de asiguraţi, suma imputată fiind de 7.308,13 lei.
24 medici de familie şi 10 medici specialişti nu au introdus reţetele medicale prescrise offline în sistemul informatic, suma imputată fiind de 9.782,91 lei la medicii de familie şi 2.343 lei la medicii specialişti.
Nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava a atras sancţiuni pentru zece medici de familie, trei medici specialişti, trei medici dentişti, un furnizor de îngrijiri la domiciliu şi şapte farmacii, suma imputată acestora fiind de 9.176,63 lei.
Servicii medicale raportate la CAS, dar neefectuate, au fost identificate la zece medici de familie, doi medici specialişti şi doi medici dentişti, suma totală imputata fiind de 11.700 de lei.
„În urma controalelor efectuate, s-au dispus 297 de măsuri şi a fost imputată suma totală de 599.889,85 lei. Ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale au fost reziliate 4 contracte, câte un contract pentru servicii medicale paraclinice, dispozitive medicale, îngrijiri la domiciliu şi ambulatoriu de specialitate”, a mai precizat Cristi Bleorţu.
În primele zece luni ale anului, inspectorii CAS Suceava au efectuat un număr de 208 acţiuni de control, prin care au verificat respectarea prevederilor contractuale de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
Echipele de control au verificat şi modul de acordare a serviciilor medicale pe baza cardului naţional de asigurat, existând situaţii în care medicii solicitau persoanelor asigurate posesoare de card şi alte documente (adeverinţe emise de CAS, adeverinţe de salariat, cupon de pensie etc.) sau refuzau acordarea serviciilor medicale persoanelor asigurate care nu aveau card naţional emis, dar care aveau dreptul să beneficieze de servicii medicale.
136 de pensionari sancţionaţi pentru că ar fi declarat venituri mai mici
Inspectorii CAS Suceava au mai verificat şi prescripţiile medicale ce cuprind medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă, eliberate în anul 2014 pensionarilor care au realizat venituri din pensii de până 700 lei.
„Pentru a beneficia de regimul de compensare de 90%, pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună”, a explicat Cristi Bleorţu.
Dacă se dovedeşte că declaraţia pe propria răspundere dată de pensionar nu este conformă realităţii, răspunderea nu revine medicului prescriptor, ci asiguratului (pensionarului).
Din analiza datelor şi urmare a verificărilor efectuate s-au identificat 160 de asiguraţi care au cuantumul pensiei mai mare de 700 lei şi care au dat declaraţie pe propria răspundere că realizează venituri numai din pensii sub 700 lei. Sumele care sunt imputate pensionarilor, reprezentând diferenţa dintre procentul de compensare 90% şi procentul de compensare 50% din preţul de referinţă a medicamentelor, sunt în valoare de 21.035,96 lei.