Spectacolul „Deschide ochii, deschide inima!”, ediţia a X-a, desfăşurat ieri, 3 decembrie, la Iulius Mall Suceava, cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, a avut menirea de a schimba atitudinea societăţii sucevene faţă de persoanele cu dizabilităţi. Zeci de persoane cu nevoi speciale din tot judeţul au prezentat un spectacol plin de sensibilitate care a reuşit să deschidă inimi, să deschidă ochii celor care poate nu aveau încredere că aceşti oameni speciali pot să cânte, să danseze, să recite poezii, să prezinte obiceiuri de iarnă, dar, în primul rând, să transmită emoţie.
Spectacolul a fost prezentat de jurnalista Adriana Dascălu Bulină. De zece ani, este uimitor cum aceste persoane cu dizabilităţi contribuie prin arta lor la creşterea stimei de sine, sunt motivate să se autodepăşească, deşi nu le este deloc uşor. Ei se pregătesc un an întreg pentru acest moment, spectacolul de pe 3 decembrie, iar întrebarea pe care „artiştii” o adresează însoţitorilor imediat ce coboară de pe scenă este: ,,La anul ce facem?”
Beneficiari din centrele sociale judeţene, pe aceeaşi scenă
Pe scena special amenajată pentru ei, pentru persoanele cu dizabilităţi transformate în artişti, au evoluat beneficiari de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) şi Locuinţa Maxim Protejată (LMP) Mitocu Dragomirnei, Căsuţele de tip familial de la Mihoveni, Şcheia, Adâncata, Complexul de servicii pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, CRRN ,,O Nouă Viaţă” Siret şi Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Sf. Andrei” Gura Humorului, Şcoala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc, Clubul de Zi „Împreună”, CRRN Sasca Mică, CRRN Costâna, CRRN Zvoriştea, CRRN Pojorâta, Grădiniţa specială Fălticeni, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, CRRN „O Nouă Şansă” Todireşti.
Invitaţi speciali în spectacol au fost Andreea Chisăliţă, Andreea Caciur, Marian Dafin şi formaţia Dinamic Grup Suceava. Parteneri: Iulius Mall Suceava, asociaţiile Multicare, Kontrast-E, SEVA, SAVE, AREAS, Dum Spiro Spero, HHC România, Fundaţia ANA, Auchan, Cornelia Procopiuc, Omnitehnic, Hotel Imperium, stafful Sephora, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Asociaţia părinţilor şi profesorilor de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.
Talent şi creativitate
Pe lângă un spectacol emoţionant, persoanele cu nevoi speciale din judeţ au pregătit şi o expoziţie cu lucrări realizate de ele, în atelierele ocupaţionale din centrele de reabilitare, o adevărată încântare, „o adevărată avalanşă de talent şi creativitate”. Coordonatoarea evenimentului, Laura Bocăneţ, asistent medical principal în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, ne-a spus că „de la an la an, momentele prezentate au fost tot mai frumoase, în spatele lor stând sute de ore de pregătire. De la an la an, persoanele cu dizabilităţi au încercat să se autodepăşească, intervenind motivaţia”.
Nu le-a fost uşor să urce pe o scenă, unii în scaune cu rotile, alţii ajutaţi de colegi, nu le-a fost uşor să evolueze în faţa unui public numeros, dar au reuşit. Cu emoţii, cu stângăcie, au transmis atât de mult cât să umple inimile a zeci de spectatori care au ales să îi urmărească şi să-i aplaude. Laura Bocăneț a adăugat că prin aceste manifestări „ne propunem să contribuim la creşterea gradului de toleranţă al cetăţenilor faţă de persoanele cu dizabilităţi şi la schimbarea în acest sens a mentalităţii”.
Ea şi-a amintit că în anul 2006 a avut loc prima ediţie a spectacolului „Deschide ochii, deschide inima!”, când au urcat pe scenă beneficiari din cinci centre. „La această ediţie au urcat pe scenă copii şi adulţi din 15 unităţi. Tot în anul 2006, având ca motto <Şi ei merită o şansă>, timid am încercat să punem pe aceeaşi scenă momente prezentate de persoanele cu dizabilităţi şi momente prezentate de artişti locali. Efectul a fost uimitor şi a contribuit la creşterea stimei de sine, au fost motivaţi să se autodepăşească”, a completat Laura Bocăneţ.
Echipa de organizare a evenimentului din acest an a fost formată din Margareta Isăilă, director executiv adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, Brînduşa Bialy, Cristina Doroftei, Alexandra Matei, Felicia Doroftei, Iulia Popescu, Dana Rotaru, Andreea Stoica. Mesajul directorului executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Doina Cristina Cojocar, a fost că personalul instituţiei pe care o conduce îşi doreşte ca prin acest eveniment „să devenim un motor al schimbării mentalităţii opiniei publice, prin punerea în valoare a abilităţilor de care dispun persoanele cu dizabilităţi”.
Marşul „Pledoarie pentru demnitate”, o tradiţie la Suceava
Tot ieri, zeci de persoane au participat, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, la Marşul „Pledoarie pentru demnitate”, organizat pe traseul Primăria Suceava - Palatul Administrativ. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Blijdorp România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi Asociaţia Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava. Ajuns la ediţia a X-a, Marşul „Pledoarie pentru demnitate” a avut menirea de a îndemna sucevenii să fie solidari cu persoanele cu nevoi speciale şi familiile acestora. La marş au participat copii şi adulţi cu dizabilităţi, părinţi ai beneficiarilor de la Complexul Blijdorp, reprezentanţii autorităţilor locale, ai unor ONG-uri, ai instituţiilor şcolare partenere, reprezentanţii serviciilor şi centrelor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Ivan Ionel, preşedintele Asociaţiei Blijdorp România, a declarat: „Vrem să scoatem în evidenţă demnitatea persoanelor cu dizabilităţi. Noi doar mărşăluim. Nu cerem de la nimeni nimic. Dorim ca sucevenii să înţeleagă că printre noi se află persoane cu dizabilităţi, care trebuie respectate şi trebuie înţelese. Iniţiatoarea marşului este Asociaţia Blijdorp, care a înfiinţat acum 13 ani, în Suceava, Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi, şi din 2008 a dat în folosinţă Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi. Capacitatea centrului s-a ridicat de la 30 de locuri, iniţial, în 2002, când am început acest centru, la 80 de locuri în momentul de faţă. În cadrul Centrului de zi, noi facem terapie specializată pentru persoanele cu dizabilităţi. Avem logopezi, kinetoterapeuţi, plus referenţii şi educatorii de la grupe, care sunt specializaţi, cu stagii de pregătire făcute la Blijdorp – Belgia, mama acestui proiect”.
La rândul ei, Manuela Pohoaţă, şef serviciu – Servicii sociale pentru adultul cu handicap Blijdorp România – O Nouă Viaţă, este de părere că toţi cei care au ales să participe ieri la marş au făcut-o cu sufletul, pentru că „persoanele cu dizabilităţi trăiesc printre noi, sunt ca şi noi şi trebuie să le acceptăm şi să le respectăm. I-am obişnuit pe suceveni ca pe 3 decembrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, să organizăm un marş pentru demnitate şi societatea civilă a apreciat, a salutat iniţiativa noastră”.
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, la Siret
Fundația Umanitară „O Nouă Viață” (FONV), cu sediul în orașul Siret, a organizat joi, 3 decembrie, între orele 09:30-10:30, Marșul “Egal e Normal”. Acțiunea este la a patra ediţie în orașul Siret şi dorește să marcheze Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Marșul s-a desfășurat pe traseul Biserica Catolică – Primăria Siret – sensul giratoriu din dreptul poliţiei – esplanada Casei de Cultură și a avut drept scop sensibilizarea publicului larg în scopul prevenirii excluziunii şi marginalizării sociale, a acceptării și integrării persoanelor cu dizabilități.
Organizatorii au spus că îşi doresc ca întreaga comunitate să devină mai responsabilă în ceea ce privește persoanele cu dizabilități, fiind și o oportunitate pentru schimbarea atitudinii față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate. De asemenea, organizatorii au mulţumit tuturor celor care au fost alături de ei la acţiunea de ieri: Şcoala Gimnazială „Petru Mușat” Siret, Liceul „Lațcu Vodă” Siret, Primăria Siret, CRRPH „O Noua Viaţă”, Spitalul de Psihiatrie Cronici, bisericile ortodoxe şi romano-catolice din Siret, Complexul Alma Mater şi tuturor fundațiilor umanitare şi instituțiilor din oraş care s-au alăturat marşului.